Alweer moet een Uber-topman opstappen: "Kunnen we geen dirt vinden over kritische journalisten?"

Een nieuw vertrek bij Uber: head of Business Emil Michael moet gaan. Die topman was de rechterhand van CEO Travis Kalanick en deel van diens zogenaamde 'A-team'. Het ontslag heeft vermoedelijk te maken met heftige dingen in het fameuze rapport van Eric Holder, die het bedrijf doorlichtte. Dat rapport wordt vandaag bekend gemaakt. Ook de stoel van Kalanick zelf wankelt nog steeds.

Het is grote kuis bij Uber. Want opnieuw vertrekt een grote naam, deze keer Emil Michael. Hij was de nummer twee, na CEO Kalanick. Maar een email die al het personeel gisteren kreeg, kondigt z'n vertrek aan.

Uber kampt met een grote crisis aan de top. Aanleiding is een golf van klachten wegens seksuele intimidatie en misbruik, waarbij werknemers en ex-werknemers niet langer hun mond houden. Uber nam stevige maatregelen en zette er een groot detectivebureau op. De resultaten van dat onderzoek waren er niet naast. Vorige week kwam dan de reactie: 20 mensen werden de laan uitgestuurd.

Maar nu is er nog meer. Want Eric H. Holder, de voormalige minister van justitie in de VS, heeft zelf een rapport geschreven. Iedereen bij Uber zet zich schrap voor wat daar gaat instaan, want het gaat over de cultuur aan de top. Eén van de aanbevelingen was alvast dat Emil Michael moest gaan.

Michael werd bekend door een hele reeks controversiële beslissingen die hij nam. Zo had hij op een gegeven ogenblik het plan om privé-detectives in te huren om "dirt" te vinden over journalisten die iets te kritisch schreven over Uber.

Ongeluk waarbij beide ouders van Kalanick omkwam

Na het rapport van Holder had Michael eigenlijk geen keuze meer. De raad van bestuur van Uber nam dat rapport unaniem aan, en daarmee was het lot van Michael bezegeld.

Zijn ontslag volgt dat van een andere topman, Eric Alexander, die vorige week ontslagen werd. Alexander had geprobeerd om een verkrachtingszaak door een Uber-chauffeur in India onder de mat te vegen. Zo verdwijnt langzaam maar zeker het 'A-team' dat Kalanick rond zich verzamelde bij Uber. De CEO noemde z'n vertrouwelingen zo, de mensen met wie hij Uber uitbouwde tot wat het vandaag is.

Maar die studentikoze aanpak, die behoorlijk wild was, werkt niet langer voor een bedrijf dat gewaardeerd wordt op 70 miljard. En nu staat Kalancik zelf gigantisch onder druk om een stapje opzij te zetten. Er circuleert nu al een plan dat hij drie maanden verlof neemt, om plaats te maken voor andere leiding. Kalanick z'n beide ouders kwamen recent om bij een ongeluk met een plezierboot, hij zou rouwverlof kunnen nemen. Dat de CEO een party-animal is, blijkt ondertussen wel. Zo stuurde hij mailtjes waarin hij 'seksregels' bij Uber uitlegde en ook 'kotsboetes' oplegde aan het personeel.

Ondertussen werft Uber vrouwen aan om topfuncties op te nemen. Zo komt Wan Ling Martelle als nieuwe CEO binnen.

Lees meer