Cristiano Ronaldo beschuldigd van tax fraud: hij verduisterde 14,8 miljoen euro

Cristiano Ronaldo heeft een probleem. De Portugese voetballer sluisde z'n inkomsten via allerlei constructies weg, om zo geen belastingen te moeten betalen. Maar die vlieger gaat niet op voor de Spaanse belastingdienst. Die eist nu dat hij 14,7 miljoen euro ophoest. 

Bij de Spaanse openbare aanklager lachen ze er niet mee, want ze staan te zwaaien met liefst vier beschuldigingen van fraude. Tussen 2011 en 2014 zou Ronaldo de boel regelmatig hebben opgelicht. In totaal gaat het toch wel om erg grote bedragen: Ronaldo zou voor liefst 14,7 miljoen euro aan belastingen die hij verschuldigd was niet betaald hebben.

De speler van Real Madrid en de kapitein van de Portugese nationale ploeg "gebruikte bedrijfsstructuren die hij in 2010 creëerde om z'n inkomen dat hij uit portretrechten haalde verborgen te houden voor de Spaanse fiscus", zo zegt de openbare aanklager in een verklaring. Het ging om een spookbedrijf op de Virgin Islands, dat hij dus gebruikte om een rookgordijn op te werpen voor de belastingen.

Ronaldo had nochtans geprobeerd om een boete te vermijden. Vorige maand had hij plots z'n aangifte aangepast en nog eens 6 miljoen euro extra betaald voor 2014.

"Er is geen spookconstructie", zegt z'n agentschap over het bedrijfje op de Virgin Islands

Z'n agentschap Gestifute verdedigt hem en blijft volhouden dat hij dezelfde financiële constructie aanhield in Spanje als diegene die hij had toen hij voor Manchester United speelde, voor hij naar Real Madrid kwam in 2009. "Er is geen spookconstructie om belastingen te ontduiken. We verbergen niets en willen ook niets verbergen", zo zei Gestifute. Die uitleg klinkt slap, niemand gaat zomaar naar de Virgin Islands om daar plots een bedrijfje op te zetten.

Ronaldo zelf laat het niet aan z'n hart komen, hij houdt zich flink. Aan de Radio Television Portuguesa (RTP) zei hij: "Quien no debe no teme", wat ongeveer vertaald wordt als "hij die niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen."

Ronaldo is de best betaalde sportman ter wereld, hij verdient aan salaris, bonussen en schnabbels zo'n 86 miljoen euro per jaar.

In een soortgelijke zaak werd ook de ster van Barcelona, Lionel Messi, vorig jaar veroordeeld voor belastingontduiking. Hij kreeg 21 maanden voorwaardelijke cel.

Lees meer