Al zeker 12 doden na zware brand in Londens flatgebouw, en helaas zal het daar wellicht niet bij blijven

In Londen brak er deze nacht een hevige brand uit in een appartementsgebouw. In die brand zouden ondertussen al minstens twaalf mensen omgekomen zijn, meer dan 50 anderen raakten gewond en werden naar het ziekenhuis overgebracht. Intussen raakte ook bekend dat de bewoners van het 24 verdiepingen tellende gebouw zich jaren geleden al openlijk vragen stelden bij de (brand)veiligheid van de wolkenkrabber. 

Al sinds deze nacht broedt er een hevige brand in een appartementsgebouw in het westen van Londen. De brand zou nog steeds niet helemaal geblust zijn. De Britse politie spreekt ondertussen van meer dan 50 gewonden en bevestigt ook al dat er zeker twaalf doden zouden zijn gevallen, dat weet Reuters UK. Dat cijfer zou volgens autoriteiten nog een pak kunnen stijgen.

Er werd lang gevreesd dat het gebouw zou kunnen instorten. Maar na onderzoek blijkt dat er geen instortingsgevaar is. Al woedt de brand nog hevig en wordt er nog steeds gezocht naar mogelijke overlevers die zich nog in het gebouw bevinden. Een oorzaak voor de brand werd nog steeds niet gevonden.

"Enkel catastrofe kan risico's aan het licht brengen"

In tussentijd raakte ook al bekend dat bewoners zich al veel langer vragen stelde bij de (brand)veiligheidsmaatregelen van het gebouw. In 2012 publiceerde de Grenfell Action Group, een groepering van bewoners van het appartementsgebouw, een document waarin ze de omstandigheden aanklaagden. In 2014 werd het gebouw grondig gerenoveerd, maar in 2016 was er een tweede noodkreet van de bewoners. In een blogpost zeiden ze zelfs al dat "enkel een catastrofale gebeurtenis de risico's in de aandacht zal kunnen brengen".

Lees meer