Green én metal: wie op Graspop recycleert, maakt kans op deze milieuvriendelijke gadgets

Ook metalheads denken aan het milieu! Op Graspop kan je deze coole gerecycleerde gadgets winnen. Benieuwd? Onze trendy 'horns' pronken al in de lucht!

Wie op Graspop twintig lege bekertjes of flesjes naar de recyclagestand brengt, wordt voor zijn inspanningen beloond. De coolste prijzen zijn dit jaar gadgets gemaakt van oude zeilen. Ja, dat lees je goed. De creatieve breinen van TrashDesign en de Kringwinkel Zuiderkempen hebben een berg festivalpuin omgetoverd tot nieuwe portemonnees, schoudertassen, shoppingtassen, pennenzakken en toilettassen.

“Het idee is ontstaan na een brainstorm”, laat TrashDesign-oprichter Nico Peeters aan newsmonkey weten. “We hebben van de organisatie van Graspop de vraag gekregen: ‘Verwerk dit eens tot unieke producten voor ons.’ We zijn dan te samen met onze medewerkers aan de slag gegaan.” De gadgets die we op Graspop zullen zien hangen, zijn daar dus het resultaat van. “Ik moet toegeven, we hadden al verschillende modellen in onze eigen lijn, maar we hebben ze met veel liefde verGraspopt!” En de designs, die mogen er wezen. Ruig, toch?

Sociaal én milieuvriendelijk

Hoe gaan ze bij TrashDesign te werk? "Het eerste werk was het reinigen van de spandoeken. Vermits vorig jaar nogal een modderig Graspop-jaar was niet altijd even evident. Maar we zijn er in geslaagd. Vervolgens naaiden onze medewerkers ze tot je deze unieke gerecycleerde stuks krijgt. Omwille van een hoge kwaliteit te leveren hebben we wel bepaalde stukken zoals sluiting en schouderriemen aangekocht. Dan is het de mooiste stukken uitzoeken en verknippen."

De medewerkers van Nico zijn erg divers. Hij vindt het belangrijk om een sociaal personeelsbeleid te voeren. “Het kunnen kansarmen zijn, mensen die een burn­out hebben gehad, personen met een invaliditeitsuitkering of mensen die weinig kansen hebben gekregen in het leven. Ze kunnen in hun eigen tempo werken en groeien. Het is hier, in tegenstelling tot de reguliere arbeidsmarkt, een veilige omgeving om weer aan de slag te gaan. Vandaar dat we zeker niet de snelste speler op de markt zijn, maar wel de sociaalste! Voor het werk dat ze hier leveren, krijgen ze een kleine vergoeding.”

Lees meer