Serie om dit weekend te bingewatchen: Reign, even intrigerend als The Tudors maar met iets minder (expliciete) seks

We graaien deze week nog eens diep in het aanbod op Netflix voor onze wekelijkse reeks die je eens moet bingewatchen. En zo komen we bij Reign, een serie die heel even doet denken aan The Tudors, maar al snel ook weer niet. Een soort soap aan het Franse hof in de zestiende eeuw, maar wel vlot genoeg om niet langdradig te worden. Zo'n serie waarvan je vlug nog een extra aflevering opzet voor je gaat slapen. Deze week werd de allerlaatste aflevering op televisie uitgezonden.

Als je in Noord-Engeland bent, moet je zeker eens de moeite doen om de grens over te steken en naar Jedburgh rijden. Dat is het eerste Schotse stadje dat je tegenkomt als je uit Northumberland komt. Hier en daar is de tijd blijven stil staan en voel je nog het woelige verleden tussen de Engelsen en de Schotten. Plots zal je er op een huis stoten dat ook een bijzondere geschiedenis heeft. Heel kort verbleef Queen Mary hier, en nu is het een museum dat haar leven uit de doeken doet. Een leven vol tegenslagen tot ze op haar 44 jaar onthoofd werd op bevel van haar eigen nicht, de Britse Queen Elizabeth.

In Reign zie je een ietwat geromantiseerde versie van haar tragische leven, maar het loont echt de moeite om het verhaal van Mary, Queen of Scots, eens op te zoeken. De meeste tijd spendeert de serie aan het Franse hof, om vervolgens een versnelling hoger te schakelen. Engeland heeft zowat altijd twee vijanden gehad: Frankrijk en Schotland. Mary zou daarom met de Franse kroonprins trouwen, waardoor haar volk uiteindelijk ook op Franse bescherming zou kunnen rekenen.

Respect voor Queen Mary

Mary moet een heel sterke persoonlijkheid gehad hebben om zoveel negativiteit te kunnen doorstaan. Ze werd door veel mensen aanbeden, ook aan het Franse hof. Net zoals in de serie zou enkel de vrouw van koning Henry II, Cathérine de Medici, haar niet hebben kunnen uitstaan. Natuurlijk hadden de Fransen een goede reden om Mary te aanvaarden, want ze was volgens sommige stemmen de enige rechtmatige erfgenaam van de Engelse troon. Henry II hoopte dus via zijn schoondochter Mary de Engelse kroon voor Frankrijk te kunnen claimen. De geschiedenis liep anders, want Elizabeth zou een lange periode regeren.

Tot zover de achtergrond, want je mag in geen geval denken dat Reign een historische reeks is. We noemden het al een soap, maar dat is misschien wat oneerbiedig. Op sommige momenten voelt het ook wat aan als een tienerserie vol ontluikende liefde, maar dat gevoel gaat ook snel weer verdwijnen. Het beste kan je Reign nog vergelijken met The Tudors, waar ongetwijfeld ook veel tieners naar keken, met als belangrijkste reden de weinig schuwende naaktscènes waarmee de serie onder andere Game Of Thrones voor was.

Veel seks, maar dan netjes

Helaas voor de liefhebbers, ook dat vind je niet terug in Reign. Wel seks en bedscènes, maar alles wordt heel mooi bedekt en nooit wordt iets expliciet in beeld gebracht. Voor de rest zijn de intriges er wel, waardoor we moeten besluiten dat het er aan elk hof in Europa zowat hetzelfde aan toeging. Het is in Reign wel even wennen aan het feit dat er voortdurend moderne muziek op de achtergrond speelt. Let ook op wanneer er ergens een bal wordt gehouden, want dan weerklinkt doorgaans een bekend popnummer uit de hitlijsten van de voorbije jaren, gespeeld door instrumenten die 500 jaar geleden al bestonden. Best wel knap ...

De reden waarom Reign net nu in onze wekelijkse rubriek zit heeft ook te maken met het feit dat de laatste aflevering gisteren is uitgezonden. De serie stopt er zo mee na vier seizoenen, iets waar we alleen maar respect voor hebben. In plaats van het eindeloos te rekken hebben ze het levensverhaal van Mary in 77 afleveringen verteld.

3 personages om te zien:

1. Queen Mary (Adelaide Kane)

Hoewel Reign ook op andere historische figuren focust, is Queen Mary uiteraard de persoon waar alles rond draait. We zien haar samen met haar hofdames als jong meisje aankomen aan in het Franse koninklijke paleis, waar ze ter voorbereiding van haar huwelijk met prins Francis zal wonen. Ze was toen al koningin van Schotland, en wordt in de loop van de serie dus ook koningin van Frankrijk.

Adelaide Kane is een naam die we de komende jaren nog wel in enkele grote rollen zullen zien schitteren. De 26-jarige Australische actrice werd vooral bekend dankzij een rol in de soap Neighbours, en speelde nadien mee in enkele tienerreeksen. In Reign zien we de actrice net zoals haar personage Mary volwassen worden. Ze was de ideale vrouw voor de rol van Mary, want haar ouders hebben Schots-Franse roots. Haar vader is een Schot, en haar moeder heeft voorouders in Frankrijk én Schotland.

2. Francis II (Toby Regbo)

Wat lang geleden echt gebeurd is hoeft geen spoiler te zijn. Maar als je de serie zonder de geschiedeniskundige achtergrond wil zien, dan moet je nu even skippen naar het volgende puntje. Francis II is meteen verliefd op de vrouw die hem om diplomatische redenen is toegewezen. Toch zullen de twee maar kortstondig over Frankrijk regeren. Francis zal namelijk op jonge leeftijd sterven. De serie blijft wel enigszins trouw aan het echte verhaal, maar het wordt natuurlijk geromantiseerd. Francis II stierf aan de gevolgen van iets wat vandaag banaal zou zijn: een oorontsteking.

Het is overigens leuk om te zien voor wie jij partij gaat kiezen in de serie wanneer het huwelijk van Mary en Francis het moeilijk krijgt. Heel even dreigt de serie hier toch Queen Mary van haar voetstuk te duwen, maar let op dat Reign hier wel heel vrij met de vermoedelijke echte feiten omgaat. Het moest voor een televisieserie waarschijnlijk allemaal nog spannender en complexer zijn.

Acteur Toby Regbo heeft net zoals zijn tegenspeelster in heel wat landen roots. Zelf is hij afkomstig uit Engeland, maar de familie van zijn vader is afkomstig uit Noorwegen. Zijn moeder had dan weer een Italiaanse vader en een Australische moeder. Je moet duidelijk een internationale familie hebben om in Reign mee te spelen.

3. Cathérine de Medici (Megan Follows)

Zowat de hele serie speelt ook Cathérine de Medici mee. Zij was de echtgenote van Henry II, en dus koningin van Frankrijk tot Queen Mary die rol overnam. Ook in het echt zou zij niet hoog opgelopen hebben met Mary. In de serie leer je dat haar haat veroorzaakt wordt door een visioen van Nostradamus die voorspelde dat haar zoon Francis zou sterven als hij met Mary trouwt.

Wat zeker wel klopt, is het feit dat de echte Cathérine de Medici volgens de geschiedenisboeken een groot bewonderaar van Nostradamus was en hem aan het hof ontbood om horoscopen voor haar en haar kinderen op te stellen.

Actrice Megan Follows heeft een iets minder complexe achtergrond dan haar collega's, al is ze toch een Canadese die tot Amerikaanse genaturaliseerd is. De 49-jarige actrice heeft al heel wat films en series op haar palmares staan.

Waarom kijken?

We hebben het zelf getest: Reign is zo'n serie waar je met het hele gezin naar kunt kijken, want iedereen vindt wel een reden om te blijven zitten. Voor jonge kijkers zit de reeks vol intriges en liefdesperikelen, voor liefhebbers van wat geschiedenis is er de achtergrond die constant z'n stempel op de verhaallijnen drukt, en voor iedereen die graag een vlotte reeks ziet is Reign zo eentje die nooit lang rond de pot draait om alles eindeloos lang te laten duren.

Ook wij waren destijds fan van The Tudors en hebben die serie met veel plezier verslonden. Als je met die verwachtingen begint te kijken, kan Reign toch een beetje tegenvallen. Als we echt eerlijk zijn dan zijn The Tudors toch nog een niveau hoger dan deze reeks. Maar als je op een hete zomeravond niet meer nodig hebt dan een serie die niet te moeilijk is om volgen, dan zit je zeker goed met Reign. Op alle vlakken is het een softversie van The Tudors, niet alleen wat de seksscènes betreft. Maar dat bedoelen we helemaal niet negatief. Het maakt Reign ook een pak toegankelijker voor het hele gezin.

Op Netflix kan je nu drie seizoenen van Reign bekijken. We vermoeden dat het vierde en laatste wel snel zal volgen aangezien het doek op televisie nu dus gevallen is. Knijp af en toe eens een oogje dicht als ze een loopje met de geschiedenis nemen, maar één ding hebben ze niet overdreven: het dramatische leven van Queen Mary. Dus als je ooit eens per toeval door Jedburgh rijdt, stop dan even om het droevige verhaal van de Schotse koningin op te snuiven. Je wordt er echt even stil van.

Lees meer