Wow ... Een derde van de wereld heeft overgewicht

Als je denkt dat jij de enige bent die de verleiding van een burger niet kan weerstaan, dan heb je het mis. Overal ter wereld blijven mensen fan van lekker (vettig) eten. Ongeveer dertig procent van de wereldbevolking heeft overgewicht of obesitas. Op bijna 40 jaar tijd is dit probleem verdubbeld: zowel volwassenen als kinderen zijn twee keer zoveel dikker als in 1980. Misschien dan toch die burger laten liggen de volgende keer? 

In de studie, die werd gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, spreken de auteurs van een ' toenemende ernstige wereldwijde gezondheidscrisis'. Onderzoekers gebruikten gegevens uit 195 landen en bekeken data tussen 1980 en 2015.

Obesitas toegenomen

Sinds 1980 is obesitas verdubbeld in meer dan zeventig landen en in de andere landen is het toegenomen. Zelfs bij kinderen is obesitas toegenomen: in veel landen zelfs meer toegenomen dan het aantal obese volwassenen.

In Belgi is 50 procent te dik

De Verenigde Staten en China staan het hoogst in de lijst, met 79,4 miljoen en 57,3 miljoen hadden deze twee landen de meeste obese volwassenen in 2015. Een op de twee volwassenen in België kampt met overgewicht. Bij jongeren ligt het cijfer iets lager en heeft twintig procent overgewicht.

Obesitas brengt verschillende gezondheidsrisico's met zich mee. Daarom wordt het sterk aangeraden om gezond te leven en eten.

Lees meer