Onderzoekers ontwikkelen een middeltje waarmee je bruint én beschermd bent tegen de zon

Een mooi bruin tintje krijgen van de zon is altijd fijn. Hoewel we allemaal heel goed weten dat UV-schade erg gevaarlijk is. Wat als we nu snel bruin konden worden en veilig in de zon konden liggen? Geen droom meer want wetenschappers staan op punt om dit werkelijkheid te maken. 

Wetenschappers in het ziekenhuis van Massachusetts hebben een middeltje ontwikkeld die het effect van zonlicht op de huid nabootst. Hierdoor krijg je een mooie bruine kleur en blijf je beschermd tegen UV-stralen. Daarnaast zou het product ook nog eens huidveroudering vertragen. Het zou werken door in te smeren.

Beter dan bruinen zonder zon

We kennen allemaal wel 'bruinen zonder zon', maar dit is helemaal anders. Bruinen zonder zon zorgt ervoor dat de buitenlaag van je huid (tijdelijk) bruint. Daarnaast maakt de cre ook soms vlekken en heb je toch een andere kleur dan verwacht.

Dit middeltje is anders: het zorgt ervoor dat je huid uit zichzelf bruint door een bruine vorm van het pigmentmelanine te produceren. Donker pigment blokkeert ook nog eens UV-stralen en wordt geassocieerd met een lager risico op huidkanker.

Geen vlekken of foute kleuren, je krijgt de kleur die je zou krijgen na uren in de zon te liggen. De vraag is natuurlijk wel hoe het medicijn zal werken bij roodharigen aangezien zij in de zon veel sneller verbranden en niet echt bruinen.

Huidkanker voorkomen

De onderzoekers dachten bij het ontwikkelen van dit middel niet aan schoonheidsidealen. Zij hopen vooral dat het nieuwe middeltje een doorbraak zal zijn om huidkanker te voorkomen. "Ons doel is een nieuwe manier om ons huid te beschermen tegen UV-straling en kanker," vertelde dr. David Fisher, een van de onderzoekers, aan BBC News.

Voorlopig zijn ze nog het product aan het onderzoeken. De kans is wel groot dat het niet meer lang gaat duren vooraleer het in de apotheek staat.

Lees meer