Nieuw schandaal in Brussel? Politici verdienen handen vol geld in vzw De Brusselse Keukens

Het schandaal rond de Brusselse vzw Samusocial is nog niet verwerkt of daar is de volgende affaire al. Volgens De Morgen krijgen ook bij de vzw De Brusselse Keukens meerdere politici hoge vergoedingen, zonder dat echt duidelijk is wat ze daar precies doen. Een van de genoemde namen is Faouzia Hariche (PS), waarnemend burgemeester van Brussel sinds het ontslag van Yves Mayeur (PS).

"Kwaliteitsmaaltijden aanbieden aan kinderen uit scholen en kleuterscholen, aan patiënten in ziekenhuizen, aan rust- en verzorgingshuizen en aan de gebruikers van de administratiedienst": dat is de missie van De Brusselse Keukens volgens hun website. Op papier een nobel doel, net zoals bij Samusocial. Maar in de praktijk zouden veel politici bij de vzw mandaten hebben waarmee ze heel veel geld verdienen.

Het was de krant De Morgen die vandaag met het nieuws kwam. Meerdere politici uit de raad van bestuur van De Brusselse Keuken zouden grote vergoedingen hebben gekregen. Het zou gaan om 19.500 euro per jaar, meer nog dan wat Yvan Mayeur and Pascale Paraïta kregen bij Samusocial. Een nieuw schandaal lijkt dus in de maak.

Acht leden van de PS

De hoofdrol in het schandaal is opnieuw weggelegd voor de PS. Voorzitter van de raad van bestuur is Faouzia Hariche (PS), op dit moment waarnemend burgemeester van Brussel en schepen van Jeugd en Onderwijs. In 2015 zou hij 21 mandaten hebben gehad, waarvan 7 betalende.

Naast de raad van bestuur, met een zitpenning van 77 euro per vergadering, heeft De Brusselse Keukens in 2014 ook een bureau opgericht waar de vergoedingen veel hoger liggen. Die vergaderen zo'n twee keer maand, maar vaak duurt dat maar een half uur. Toch krijgen ze daar dus 19.500 euro per jaar voor.

Dat bureau bestaat uit dertien politici, acht van de PS, drie van MR, één van cdH en één van de CD&V. In tegenstelling tot bij de vergaderingen van de raad van bestuur is aanwezigheid hier niet verplicht.

Lees meer