"Hopelijk geen 100 doden": rook trekt weg na Londense torenbrand maar slachtoffers tellen is een uitdaging

Enkele dagen na de Londense brand in de wolkenkrabber Grenfell Tower start de politie een onderzoek naar wie verantwoordelijk is voor de brand. Intussen blijft de brandweer zoeken naar de dodelijke slachtoffers die nog onder het puin liggen. Er werden al 17 doden geteld, maar dat aantal zal nog fel oplopen. Politiecommissaris Stuart Cundy hoopt dat het aantal niet "tot in de drie cijfers" stijgt.

Er vallen nog steeds brokstukken van de resten van Grenfell Tower, het woonblok van dik twintig verdiepingen waar zo'n 400 mensen tot vorig weekend woonden. Maar momenteel kunnnen zelfs de brandweerlui die het hele gebouw doorzochten, niet inschatten hoe hoog de dodentol precies ligt. Dat is deels omdat de top van de flat dan wel bereikt is, maar nog niet alle ruimtes zijn doorzocht, dat kan nog enkele weken duren.

En dan is er natuurlijk het onsmakelijke gevolg van brand: bij zo'n inferno is het nu eenmaal moeilijk het stoffelijk overschot te identificeren of in sommige gevallen zelfs om het maar terug te vinden. De kans dat we ooit precies weten hoe veel mensen er het leven lieten in de Grenfell Tower, is dus groot. De politiecommissaris van Londen liet wel optekenen dat hij hoopte dat het aantal "onder de drie cijfers bleef." Om aan te tonen hoe hard de Londenaren denken dat de finale tol nog stijgt: momenteel zijn er 17 doden geteld.

Ontplofte koelkast?

Ook 80 mensen raakten gewond bij de brand, een twintigtal daarvan zou zwaargewond en in kritieke toestand zijn. Intussen is wellicht wel duidelijk geworden hoe de brand ontstond: een koelkast op de vierde verdieping zou ontploft zijn.

Maar de Londenaren stellen zich vooral vragen over de gebrekkige voorzieningen van het gebouw: de vernieuwde buitenbekleding zou vlam gevat hebben en zo het vuur verspreid hebben. Er waren geen sprinklers in het gebouw aanwezig, of zelfs een brandalarm. Een centrale gasleiding zou het brandgevaar aanzienlijk vergroot hebben en zodra de ene centrale gang onder de rook zat, was het onmogelijk voor de bewoners om nog naar beneden te komen zonder te stikken.

Blijf ter plaatse

Cruciaal: de veiligheidsvoorschriften in Grenfell Towers moedigden de bewoners aan om in geval van een brand in een ander appartement, in dat van hun te blijven. Gedurende de eerste twintig minuten, voor het vuur op dramatische wijze de helft van het gebouw omsloot, bleven de mensen die wisten dat er brand was, dus gewoon ter plaatse.