Thurisaz pakte Graspop in met strijkers en melodie: “We laten ons niet limiteren door genres”

De atmosferische metalband Thurisaz liet gisteren een verpletterende indruk na in de metaldome tijdens de preparty van Graspop. Het was geen ‘free ride’ voor Thurisaz, de West-Vlamingen timmeren al twintig jaar aan hun doordringende songs. Newsmonkey sprak met hen vlak voor het tweede Graspop-concert van hun carrière.

Thurisaz: 2017 is een beetje een jubileumjaar voor ons. Het is echt cool dat we na tien jaar nog eens op Graspop staan. Bovendien bestaan we nu ook twintiger jaar. We proberen nog altijd nieuwe uitdagingen op te zoeken. Vandaag spelen we bijvoorbeeld met een strijkerstrio. De mensen die al veel concerten gezien hebben, zullen hopelijk aangenaam verrast zijn. Sommige songs zijn dan ook speciaal herwerkt voor vanavond. We zijn heel dankbaar dat we van Graspop een volledig uur gekregen hebben om een volledige show te kunnen geven. We hebben ook een aantal akoestische nummers, maar die spelen we niet op Graspop.

Zo klonk Thurisaz gisteren in de Metaldome:

Eclectische sound

De band wordt dikwijls in het death metal-hokje geduwd, maar daar gaat Thurisaz niet helemaal mee akkoord.

Thurisaz: Het is eigenlijk heel moeilijk om één label op onze muziek te plakken want binnen de band zijn de muzikale meningen heel uiteenlopend. We hebben allemaal verschillende invloeden, het is dus een mengelmoes. Binnen metal heb je zo veel subgenres, maar wij hebben op dat vlak nooit oogkleppen opgezet. Als wij iets leuk vinden om te spelen, dan doen we dat gewoon.

Twintig jaar leven voor metal

Twintig jaar met dezelfde ronkers toeren en aan songs sleutelen met zweet, maar vooral bloed en tranen. Hoe houden ze dat vol bij Thurisaz?

Thurisaz: We zijn zoals zo veel bands heel jong begonnen, als tieners. We waren allemaal gepassioneerd door metal, sinds de tweede editie van Graspop gingen we elk jaar. Inspiratie haalden we bij bands als Opeth en Gren Carnation. We hadden toen al de droom van “als we hier ooit zouden kunnen spelen, dat zou echt het einde zijn”. In het begin waren we vrij amateuristisch. Maar toen we in 2001 de Belgian Metal Concours wonnen, zijn we de muziek serieuzer beginnen aanpakken. We hebben altijd ons eigen ding kunnen doen en tolereerden geen gezaag van labels die ons wilden opleggen welke kant we uit moesten gaan. ‘Niets moet en alles kan’, dat is de sterkte van Thurisaz. We werken ook allemaal dus we zijn niet afhankelijk van wat onze muziek opbrengt. Vroeger was alles natuurlijk gemakkelijker: we hadden weinig verplichtingen en waren allemaal van dezelfde stad, Wervik. Maar als mens verander je. Sommigen van ons hebben intussen ook kinderen. Er moet dus zorgvuldig gepland worden. Het belangrijkste is dat de 'fun' erin blijft.

Meer dan herrie en geschreeuw alleen

Het werk van Thurisaz, da’s niet gewoon schreeuwen, kloppen en 'hardgaan'. Al kunnen veel bands aan het geronk van Thurisaz nog een puntje zuigen.

Thurisaz: Iedereen in de band heeft een voorliefde voor melodieuzere metal. Daarbij kan je meerdere lagen in de muziek verwerken. We zijn ondertussen volop aan een nieuwe plaat bezig, dat wordt onze vijfde alweer.

Schrijven, dat gaat erg traag bij ons want we zijn superkritisch over onze muziek. De meeste nummers zullen ook 7 à 8 minuten duren. De twee gitaristen rijgen eerst de riffs aan elkaar. Daarna mag elk bandlid zijn zegje doen. Daarna worden gitaarsolo’s en zang in verschillende stijlen in de songs verwerkt. Dat maakt alles nog complexer. We zingen vaak ook clean (dus zonder geschreeuw, gebrul of gegrowl, red.). Dat is ook weer spontaan gegroeid omdat we ons nooit hebben laten limiteren door de wetten van het death metal genre. Het is eigenlijk nogal gevoelsmatig dat die ‘properdere’ stukjes in onze songs geslopen zijn. Dat creëert ook meer ruimte, de muziek wordt opengebroken.

Als de nummers dan volledig af zijn, wordt er pas tekst op geplakt. We weten dus nog niet wat voor ideeën of concepten er achter ons nieuw album zullen schuilen. Een thema dat wel terugkeert bij al onze platen is ‘tristesse’, melancholie, zwaarmoedigheid.

Een releasedatum voor de nieuwe plaat kon Thurisaz nog niet geven. Naar aanleiding van het twintig jarig bestaan van de band plant Thurisaz ook een speciale show die maar liefst twee uur zal duren. Stay tuned!

Lees meer