Het wordt stilaan tijd om te kiezen: 12 dilemma's uit het uurrooster van Rock Werchter opgelost

Eén van de redenen waarom festivals eigenlijk goed voor je zijn is de lichaamsbeweging: de gemiddelde festivalganger stapt veel. Van de camping naar de weide en terug. Eten gaan zoeken. Pintjes gaan halen. Je vrienden zoeken. En natuurlijk ook: van de ene act naar de andere, van de tent naar de Main Stage en terug.

De festivalganger die voor de muziek naar Rock Werchter gaat, heeft natuurlijk allang een poging gedaan om zijn of haar schema uit te stippelen voor de lonkende vierdaagse. En is daarbij ongetwijfeld net als wij op een aantal dilemma's gestoten. Geen nood: we lossen ze samen op!

1. Het Zesde Metaal vs. Tout Va Bien (donderdag 29 juni)

Laten we er vroeg op de namiddag mee beginnen: de eerste acts zijn al een clash. Belgen, want Rock Werchter heeft het niet onaangename idee gehad om de package deals van de voorbij jaren te vervangen door hippe Belgische acts, waardoor de podia nu alle dagen geopend worden door een act die we effectief kennen.

Op onze route staat Het Zesde Metaal aangestipt, al was het maar om te zien hoe hard Naar De Wuppe zal worden meegezongen en om getuige te zijn van hét grootste concert van dé sterkst groeiende Belgische groep van het voorbije jaar.

Het Zesde Metaal speelt op de Main Stage van 13.15 tot 14.15

 

2. Savages vs. Whitney (donderdag 29 juni)

Soms weet je al op voorhand dat je gaat verliezen, wat je ook kiest. Het dilemma tussen Savages en Whitney is daar een voorbeeld van, want dat zullen beide sterke concerten zijn, ongetwijfeld. Komt daar nog eens bij dat je in elk van de gevallen een stukje van Mark Lanegan Band zal missen. Hij overlapt een kwartier met Savages en start precies wanneer Whitney stopt.

Een duidelijke keuze kunnen we hier niet maken. Het is kiezen tussen twee engeltjes of een stel duivelinnen. Als Savages belooft Fuckers in hun playlist op te nemen zullen we voor hen kiezen. Maar het voordeel van de twijfel gaat hier toch naar Whitney, al was het maar omdat zij debutanten zijn en Savages vorig jaar ook al op de affiche stond.

En daarna sn naar Mark Lanegan Band.

Whitney speelt in KluB C van 15.00 tot 15.45

 

3. Kings Of Leon vs. Mura Masa (donderdag 29 juni)

Kunnen we het er over eens zijn dat Arcade Fire de eigenlijke headliner is op donderdag? Eerlijk: het kan ons geen ene fuck schelen wat Kings Of Leon komt doen op Rock Werchter. Het is hun zevende passage op elf edities en hoewel die eerste nog wel cool was - in 2007, toen Eddie Vedder een tamboerijn aan gort kwam slaan - is de ster van Kings Of Leon al een tijdje tanende. Heeft er eigenlijk iemand nog naar die recente plaat geluisterd?

Aan de andere kant: Mura Masa. Misschien niet het allerstrafste alternatief, maar Love$ick, Firefly en Love For That zijn we beduidend minder beu dan Sex On Fire (vooral dat!!!), Radioactive en Waste A Moment.

Mura Masa speelt tussen 23.00 en 00.00 in KluB C.

Daarna kunnen we nog het laatste halfuur van Kings Of Leon meepikken in de hoop dat ze dat nieuwe nummer Walls voor één keer iets naar achteren hebben geschoven in hun setlist.

 

4. Slowdive vs. Vuurwerk vs. Warhaus (vrijdag 30 juni)

Slowdive is de vreemde naam in dit rijtje, want ze zijn nog heel vers op de affiche. Kaleo moest afzeggen, vervanging werd snel gevonden. Slowdive is - ondanks een totaaaaal andere doelgroep dan Kaleo - wél een mooie toevoeging, al is het vreemd dat deze shoegaze/dreampop-band zo vroeg staat én bij daglicht én op de Main Stage terwijl ze zo veel beter tot hun recht komen bij duisternis en in een tent.

Wij gaan dus supporteren, al was het maar omdat we vrezen dat hun pareltjes verloren zullen gaan voor de gemiddelde Werchterganger. Begin mei bracht Slowdive hun eerste nieuwe album uit in 22 jaar. Voorbereiding is alles.

Wie naar Slowdive gaat kijken moet én de volledige set van VUURWERK missen én een stukje Warhaus. Balen, maar Belgen en dus relatief makkelijk op een andere plek later op het jaar eens te bekijken.

Slowdive speelt op de Main Stage tussen 14.00 en 14.50.

 

5. James Blake vs. The Pretenders (vrijdag 30 juni)

Ook hier weer twee verrassingen, want niemand had kunnen voorspellen dat The Pretenders op de Rock Werchter zouden staan (The Pretenders, begot!) en ook James Blake op de Main Stage is een primeur. En hoewel we 't graag allebei zouden zien, gaat dat nu eenmaal niet.

The Pretenders kunnen ons een uur lang hits presenteren (Brass In Pocket! Back On The Chain Again! Don't Get Me Wrong! I'll Stand By You!), maar tegelijkertijd willen we wel eens zien wat dat geeft, James Blake op de Main. En Blake lijkt ons ook de ideale voorbereiding voor 2,5 uur Radiohead nadien dus onze welgemeende excuses aan Chrissie, die voor het eerst in 30 jaar nog eens op de affiche van het grote Werchter staat.

James Blake speelt op de Main Stage van 20.30 tot 21.30.

 

6. Radiohead vs. Oscar & The Wolf (vrijdag 30 juni)

HAHAHA, DIT IS HELEMAAL GEEN DILEMMA!

Radiohead speelt op de Main Stage van 22.30 tot 01.00.

 

7. Frank Carter & The Rattlesnakes vs. Tash Sultana (zaterdag 1 juli)

Frank Carter probeert al tien jaar écht door te breken mag nu eindelijk de Main Stage van Rock Werchter openen. Zijn muziek wordt op de site van het festival beschreven als "lekkere herrie" en wel ja, dat is het ook wel.

Toch zullen wij rond die tijd bij de buurvrouw te vinden zijn, want Tash Sultana concerteert tegelijkertijd in de KluB C. Veel belletjes doet ze nog niet rinkelen, maar ze is er ook nog maar 21 (vanaf morgen 22!). Ze heeft zichzelf gitaar leren spelen op haar derde en doet vandaag op het podium nog steeds alles zelf, met de hulp van een loop station, à la Ed Sheeran. Vleugjes Ed en vleugjes Selah Sue, maar dan gewoon nog véél beter.

Tash Sultana speelt van 13.00 tot 13.40 in KluB C.

 

8. Seasick Steve vs. SOHN (zaterdag 1 juli)

De laatste jaren heeft Christopher Taylor - de man achter SOHN - productiewerk gedaan voor Kwabs, BANKS en The Weeknd en dat geeft al heel wat weg over het hokje waar we hem zélf in kunnen plaatsen. Zijn debuut 'Tremors' van drie jaar geleden was een klein meesterwerk en vermengde al het voorgaande met een vleugje Radiohead. Wie dus naar SOHN gaat, houdt best van duistere pop en kan een beetje mysterie aan. Taylor treedt immers steevast op in een monnikspij.

Wie niet zo van verrassingen en mysterie houdt, kan nog altijd naar Seasick Steve op de Main Stage. Hij heeft ondertussen zijn achtste album uit en er is nog altijd niet gek veel veranderd.

SOHN speelt in The Barn van 16.05 tot 17.05.

 

9. System Of A Down vs. Bonobo (live) (zaterdag 1 juli)

Niet dat we System Of A Down niet eens willen zien, maar we willen Bonobo gewoon liever zien. De recensies na de passage van deze Britse Simon Green in de AB dit voorjaar waren lichtjes lovend, nadat de recensies van de plaat 'Mogration' begin dit jaar dat ook al waren geweest.

Bonobo heeft op de affiche van Rock Werchter het achtervoegsel (live) gekregen wat concreet betekent dat hij zich laat bijstaan door een zangeres en een vijfkoppige band om zijn elektronische muziek tot leven te wekken. Eén van die muzikanten is een saxofonist die regelmatig ook de dwarsfluit hanteert. Interesse gewekt nu?

Bonobo speelt van 21.50 tot 23.05 in The Barn.

 

10. Dropkick Murphys vs. Thurston Moore Group (zondag 2 juli)

Voor Dropkick Murphys geldt een beetje hetzelfde als voor Seasick Steve: je weet ondertussen wat je van hen mag verwachten. Negen platen heeft de band al uitgebracht sinds eind jaren 90 en grote muzikale veranderingen zijn daar niet meteen mee gepaard gegaan. Alhoewel. Opvallend is dat het op het nieuwste album - '11 Short Stories Of Pain & Glory' allemaal wat rustiger mocht, dat de streetpunk al eens plaats maakte voor de folk. Toch zegt iets ons dat ze hun slot - een uurtje tijd op een zondagnamiddag - vooral zullen vullen met wat de fans zullen willen horen.

Wie verrast wil worden moet samen met ons naar Thurston Moore trekken. Moore was lid (zanger, songschrijver, gitarist) van het legendarische Sonic Youth en staat nu voor het eerst sinds 2002 en voor het eerst onder eigen naam op de affiche van Rock Werchter.

Op zijn album 'Rock N Roll Consciousness' staan vijf nummers en toch klokt het af op 42 minuten. Het zal ons benieuwen wat Moore met zijn toebedeeld uurtje gaat doen.

Thurston Moore Group speelt van 14.30 tot 15.30 in The Barn.

 

11. Alt-J vs. Soulwax (zondag 2 juli)

Dit is er weer eentje waar we heel veel spijt van hebben; maar we bieden de broers Dewaele nu al onze excuses aan. Alt-J speelde in 2015 een headlinerwaardig concert in The Barn en nu hebben ze voor het eerst een hoge stek op de Main Stage, helemaal verdiend. Al zal het ons wel benieuwen hoe die intiemere nummers uit de nieuwe plaat 'Relaxer' zijn plaats zullen vinden op die grote Main Stage.

Alt-J speelt op de Main Stage van 20.15 tot 21.30.

 

12. Foo Fighters vs. Tourist LeMC (zondag 2 juli)

En tot slot heeft onze eigen Tourist LeMC de brute pech om tegenover Foo Fighters geprogrammeerd te staan. Dave Grohl en de zijnen komen hun performance van twee jaar geleden inhalen, toen Dave Grohl zijn been brak, de rest van de tournee moest afzeggen en Faith No More kwam vervangen.

Het is nog maar de derde keer dat Foo Fighters op Rock Werchter staan en de eerste keer sinds 2005. Iets zegt ons dat het druk wordt voor het hoofdpodium, die zondagavond.

Sorry, Tourist, maar was 2016 niet vooral jouw jaar?

 

Lees meer