Zo opende Emperor met stijl voor Rammstein op Graspop

Emperor stond net voor Rammstein op de mainstage van Graspop. Maar daar trokken de Noorse black metallers zich niks van aan.

Emperor was de voorlaatste band die tijdens de eerste Graspop-dag de mainstage besteeg. Openen voor Rammstein, geen walk in the park. Het linkse podium, waar Rammstein later zou spelen, stond dan ook vol ongeduldige fans die de Noorse black metalband liefst zo snel mogelijk zouden zien ophoepelen. Maar op de rechterhelft van de weide verzamelden kleinere, maar gepassioneerde hordes black metal-fanatici met shirts van bands als Mayhem, Burzum, Immortal, Marduk, Blasphemy en natuurlijk Emperor.

Het is heel uitzonderlijk dat Emperor op een festival staat. Hun laatste wapenfeit dateert van 2014. Toen gaf de band naar aanleiding van het twintigjarig bestaan van hun legendarische plaat ‘In The Nightside Eclipse’ een legendarische show op het Duitse festival Wacken. Dit keer trekken de Noren op een Europese tournee ter ere van de twintigste verjaardag van de release van ‘Anthems to the Welkin at Dusk’. Een buitenkansje voor elke Belgische metalhead dus.

Zo metal dat het kraakt

En dan vlogen de Noren erin. Emperor, dat zijn knallende drums, scherpe twin guitars en theatrale, haast opera-achtige keyboards. We hoorden vooral tracks van het eerdere werk van de band (‘Wrath of the Tyrant’, ‘Emperor EP’, ‘In the Nightside Eclipse’ en natuurlijk ‘Anthems to the Welkin at Dusk’). De nummers duurden dus allemaal een minuut of zeven. En daarbij kwamen in het bijzonder de aangrijpende midtempo passages goed tot hun recht in de live-setting met atmosferisch, dromerig toetsenwerk waarbij frontman Insahn niets beter wist dan de longen uit zijn lijf te schreeuwen. Heel wat stoere metalheads moesten zich ongetwijfeld inhouden om geen traantje van pure ontroering te laten, want dit concert was echt metal as f*ck! Bovendien was de uitvoering nagenoeg vlekkeloos, afgezien van een opvallend technisch defect waarbij de gitaar van black metal-pionier Samoth even wegviel en een kleine minuut bleef kraken. Het zij hem vergeven.

Hoogtepunt

Eén van de hoogtepunten van het concert was The Loss and Curse of Reverence. Het groot licht werd gedoofd en plots oogde de Graspop-weide een stuk grimmiger. Spooky! De overtuiging was overduidelijk in het gezicht van frontman Insahn te zien terwijl hij alles wat god verboden heeft, proclameerde. Kippenvel-momentje is een understatement.

Graspop uitwuiven deed Emperor met hun piece d'oeuvre, Inno a Satana. Insahn droeg het nummer op aan “de vrijheid om van dit soort muziek te kunnen genieten”. Daarna blies Rammstein ons omver met oerluid vuurwerk en tophits. Een onvergetelijke festivalnacht!

Lees meer