Bart De Wever reageert voor het eerst op de problemen in Brussel en haalt daarbij zwaar uit naar sp.a en Groen

Het bleef een tijd opvallend stil bij N-VA als het over de problemen in Brussel ging. Maar vanmiddag heeft voorzitter Bart De Wever dan toch voor het eerst gereageerd. Hij haalt daarbij zwaar uit naar sp.a en Groen, die jarenlang hebben meegedraaid in dat systeem en nu van een schandaal spreken, aldus De Wever.

Bart De Wever (N-VA) heeft voor het eerst zijn mening gegeven over het schandaal rond de zitpenningen bij Samusocial in Brussel. Hij richt daarbij vooral zijn pijlen op sp.a en Groen. "Zij hebben altijd aan dat systeem deelgenomen", zegt hij aan VTM Nieuws. "En nu hebben ze plotseling nooit iets gezien of gehoord." De Wever is er niet mee opgezet hoe zij achteraf reageerden: "ze stappen uit het modderbad en wanen zichzelf helemaal proper, en roepen dan schandaal."

"Geen grote institutionele hervorming nodig"

De N-VA pakt het probleem van die wildgroei aan mandaten en de graaicultuur aan in hun confederale plannen. Zij willen zo het aantal mandaten halveren. De 1.100 huidige mandaten willen ze terugschroeven naar 500. "In het confederalisme was het Brussels waterhoofd al lang leeggepompt", klinkt het. "Maar dat betekent niet dat je op korte termijn niets kan doen."

De Wever stelt dat de negentien Brusselse gemeenten laten fuseren al een hoop problemen zou oplossen. "De fusie van de Vlaamse gemeenten is al doorgevoerd in 1976, in Antwerpen in 1982. In Brussel is dat nog niet gebeurd", aldus De Wever. De huidige inefficiënte structuren lonen zich, volgens De Wever, tot het opzetten van constructies waarin je dingen kan verstoppen en waarin wantoestanden de vrije baan krijgen. "Dat kan ook aangepakt worden zonder grote institutionele hervorming", meent hij. "Dat vergt enkel politieke wil. Maar de Franstaligen zijn daar in de meerderheid. En als zij het niet willen, zal het uiteraard ook niet gebeuren."

Lees meer