Stripclubs, country en death metal: wij spraken met DevilDriver vlak na hun ‘ochtendconcert’ op Graspop

In festivaltermen is het middaguur vroege ochtend. Toch stond DevilDriver vanmorgen al fris en monter te headbangen op de mainstage. Meer nog: ze kregen het publiek zelfs mee en sommige fans waagden het zelfs een dansje te placeren. Vlak na het concert sprak newsmonkey met gitarist Mike Spreitzer. Vanwaar die fascinatie voor country en wat heeft DevilDriver met stripclubs?

Mike: De show van vandaag was plezant. Er was veel volk en iedereen ging echt wild. Het is altijd fijn om als band op Graspop te staan. Intussen is het onze zesde keer al. Als artiest word je hier echt goed verzorgd. Tijdens één editie hebben we zelfs twee dagen na elkaar gespeeld omdat een band op het laatste moment gecanceld had. We hadden trouwens verwacht dat we dit jaar zoals altijd in een tent zouden spelen, maar we mochten op de mainstage. Awesome!

Grimmige rituelen voor het concert?

Mike: Grappig dat je dat vraagt, want voor een show speel ik graag drum om mijn handen op te warmen. Als highschool kid speelde ik ook in het schoolorkest. Da’s dus een beetje nostalgie voor mij. Vlak voor een show neem ik natuurlijk wel een gitaar vast.

DevilDriver: death metal of groove metal?

Bij veel interviews, reviews en artikels krijgt DevilDriver het label melodische death metal en groove metal. Wat zouden de heren daar zelf van vinden?

Mike: Ik denk niet dat wij death metal zijn. Voor mij zijn Cannibal Corpse, Deicide en zelfs Carcass death metal, maar wij passen totaal niet in dat plaatje. Groove metal … I like it! Al die subgenres zijn op zich natuurlijk vrij shitty. Lamb of God (de koningen van de groove metal, red.) klinkt bijvoorbeeld heel anders dan ons maar we hebben wel dezelfde fans. Mensen kunnen bewegen op dat soort muziek, zie je. Ik zou het net niet dansen noemen, want dat past niet bij metal. Als ik muziek schrijf, denk ik natuurlijk niet in genres. In mijn achterhoofd beeld ik me dan meestal een stripclub in. Naar stripclubs gaan, da’s ons ding bij DevilDriver moet je weten. Als muziek dansbaar is én metal, da’s toch geweldig! Dus het moet niet té brutal zijn, maar wel heavy.

Welke bands wil je graag zien op Graspop?

Mike: Gojira, In Flames en Ministry. Ik hoop dat ik die nog kan meepikken, want morgen spelen we alweer op Hellfest in Frankrijk.

Geflirt met country

Vorig jaar stond DevilDriver op het Kortrijkse metalfestival Alcatraz. Als introtune van hun concert draaiden ze een plaatje van Hank Williams III, een outlaw country zanger die maar al te graag met de omstreden, Zuiderse confederate flag zwaait. What’s up with that, Mike?

Mike: Hank III maakt geweldige muziek, maar hij is geen invloed. Ironisch genoeg haatte ik country muziek vroeger. Maar een dikke tien jaar geleden waren we op tour als support voor Superjoint Ritual. Hank speelde toen bas in die band. Dat heeft mijn ogen geopend en ik ben die muziek beginnen appreciëren. Dez (de zanger van DevilDriver, red.) is altijd fan van outlaw country geweest.

Dan ben ik intensief beginnen luisteren naar artiesten als 16 Horsepower, Hank III, Hank Williams en Johnny Cash. “I shouldn’t like this”, dacht ik bij mezelf. Maar het was gewoon té aanstekelijk. Ik vind de verhalen achter de liedjes ook zo leuk. Bij andere genres heb ik dat niet, dan interesseren de lyrics mij geen bal. Dat is trouwens het volgende voor DevilDriver na een nieuwe plaat. We gaan outlaw country liedjes coveren in onze eigen stijl. Daar zullen onder andere liedjes van Hank III bij zijn.

Niet-metal invloeden?

Mike: Ik luister veel naar industrial, 80s en gothic muziek. Denk aan acts als Bauhaus, Peter Murphy en Depeche Mode. Dat beïnvloedt mijn riffs, maar niet bewust. Soms luister ik naar een Sisters of Mercy-plaat en denk ik “damn, dus daar haalde ik dat idee vandaan”.

Het volgende op de agenda van DevilDriver?

Mike: Eén festival in de VS (Chicago open Air, red.) en keiveel optredens in Europa. We zijn ook aan een nieuwe plaat aan het sleutelen. De gitaren en de drums zijn al klaar. Het zal weer brutal en heavy worden. Ik heb nu redelijk wat vrije tijd omdat ik geen gitaarriffs meer moeten schrijven, dus ga ik me toeleggen op mijn homestudio Audiovolt.

Lees meer