Puffen, puffen en nog eens puffen: we beginnen aan verschillende dagen van +30 graden, en nog lang geen regen

Een hittegolf zal het mogelijk net niet worden, maar de komende dagen worden in elk geval verschroeiend heet. De wolken van gisteren zijn weg en zo klimt het kwik vandaag naar 29 graden, lokaal zal dat 30 graden kunnen worden. En de komende twee dagen zullen we bijna overal meer dan 30 graden halen. Van regen is pas ten vroegste op vrijdag sprake.

Pech voor de studenten die de komende dagen nog examens hebben, want het gaat erg warm en mooi zomerweer worden. Vandaag wordt in het binnenland minstens 29 graden verwacht, en aan de kust halen ze ook 26 graden. Behalve wat onschuldige stapelwolken krijgt de zon in tegenstelling tot gisteren vandaag ook een hoofdrol in het zomerweer.

Vannacht zakt het kwik niet onder 18 graden en het wordt overal helder. Het startschot voor de mogelijk warmste dag van het jaar tot nu toe. Morgen halen we 31 tot 32 graden, aan de kust zorgt een zeebries voor wat verkoeling bij 25 graden. Ook dinsdag gaan we over de kaap van 30 graden, dan zijn hier en daar wat sluierwolken mogelijk. Regen wordt echter niet verwacht.

Einde van de week: weer +30

Woensdag krijgen we even een pauze, want frissere lucht doet het dan afkoelen. Het blijft echter wel mooi zonnig weer, bij een aangename 23 tot 24 graden. Donderdag mogen we dan weer puffen, want het kwik komt andermaal in de buurt van 30 graden. Vrijdag gaan we daar zelfs opnieuw over, maar dan krijgen we toch de traditionele onweersbuien.

En je kan het al raden: het onweer luidt een koelere periode in. Volgend weekend tonen de kaarten nog wel 25 tot 26 graden, maar daarna dalen we net onder het gemiddelde bij zo'n 19 tot 20 graden. Helaas voor alle studenten brengt dat koel intermezzo ook regen met zich mee. Al zal die neerslag heel welkom zijn door de extreme droogte waarmee we te maken krijgen.

Tot dan blijft het aan te raden spaarzaam te zijn met water. Niet voor je persoonlijk verbruik natuurlijk, want bij deze hitte moet je altijd genoeg drinken.

Lees meer