Dramatische bosbrand in Portugal eist al 62 doden: veel slachtoffers waren op de vlucht met auto

Een zware bosbrand heeft in Portugal al zeker 62 dodelijke slachtoffers geëist. Veel mensen kwamen om toen ze met hun auto de vlammenzee probeerden te ontvluchten. De grootste vuurhaard bevindt zich zo'n 50 kilometer ten zuidoosten van Coimbra. De brandweer vreest dat het aantal slachtoffer nog zal oplopen.

Naast de 62 doden zijn er ook tientallen gewonden geteld, onder wie verschillende brandweermannen die het vuur te lijf gaan. Er zouden ook enkele brandweermannen vermist zijn. "Wat bosbranden betreft is dit helaas het grootste drama dat we in jaren gezien hebben", zegt de Portugese premier Antonio Costa. Portugal heeft drie dagen van nationale rouw uitgeroepen. Heel wat mensen zouden gestorven zijn in hun auto. Ofwel omdat ze op de vlucht waren, ofwel omdat ze verrast werden door het oprukkende vuur.

© EPA

Helaas is het vuur nog lang niet onder controle, hoewel meer dan 1.700 brandweerlui ter plaatse zijn. Sinds gisteren zijn zo'n 60 branden uitgebroken. Spanje schiet z'n buurland te hulp en heeft naast brandweerlui ook blusvliegtuigen naar Portugal gestuurd.

Onweer oorzaak?

De oorzaak van de brand is ook nog altijd niet duidelijk. Al zal het weer daar wel iets mee te maken hebben. Er woedt al een tijdje een hittegolf met temperaturen van meer dan 40 graden in sommige delen van Portugal. Een mogelijke oorzaak zou een onweer kunnen zijn dat door de hitte tot stand kwam. Ze zijn in de getroffen regio wel wat bosbranden gewend, maar de omvang en het aantal doden slaan iedereen met verstomming. Nu is het vooral wachten tot de wind de brandweer gunstig gezind is.

Op sommige plaatsen worden mensen geëvacueerd omdat ze er nog amper kunnen ademen in de lucht die er hangt. De zon breekt op veel plaatsen niet meer door en van ver is de rode gloed in de lucht te zien.

Lees meer