In Flames doet traantjes rollen op Graspop

Na Deep Purple besteeg In Flames als tweede headliner de stage van Graspop. Extreme metal als headliner, een noodbeslissing? Niets bleek minder waar!

De ruige festivalwei van Graspop had net Deep Purple achter de kiezen toen het Zweedse In Flames, de tweede headliner van zaterdag, op het podium kroop. Normaal wordt zo’n timeslot gereserveerd voor mastodonten als Slipknot, Iron Maiden of Slayer. Was na het boeken van Rammstein het artiestenbudget op bij Graspop? Die misvatting werd meteen uit ons hoofd gehamerd.

In Flames zette in met tracks van hun nieuwste platen, en die zijn kwalitatief een stuk sterker dan de sprookjes-death metal die de band vroeger bracht. Niet iedereen gaat daarmee akkoord natuurlijk, want sommige critici beweren dat In Flames met hun recente moves de Gotenburgse death metal scene verloochend heeft. Gisteravond bleek het toch om een minderheid te gaan. Er werd vanaf de eerste noot passioneel gemoshed, gecrowdsurft en geheadbangd. Leuk weetje: het wereldrecord crowdsurfen werd in 2015 gebroken tijdens een In Flames-show. Hoogtepunten waren Cloud Connected, Deliver Us, Battles en Only For The Weak.

Emotionele wending

Tegen het einde van de show sloeg de strijdlustige rocksfeer onverwachts om naar een emotionele, droevige trance. Met krokodillentranen in de ogen vertelde zanger Anders Fridén een tragisch verhaal over een vriend van hem die omgekomen was bij een motorongeval, amper een maand voordat die zou trouwen. Het nummer Here Until Forever werd aan hem opgedragen. Aanstekers en telefoons ijsbeerden door de lucht en menig festivalganger kon zijn wangen niet droog houden. The human side of metal, heel aangrijpend. Graspop uitwuiven deed In Flames met Take This Life, hun absolute tophit.

Zo klonk In Flames gisteren op Graspop:

Lees meer