Wanneer houdt het op? Alweer een schandaal waardoor een Brussels politicus moet aftreden

Na het ontslag van Armand De Decker (MR) als burgemeester van Ukkel, vertrekt ook OCMW-voorzitter Luc Vanraes (Open VLD). RTL-TVi maakte gisterenavond bekend dat Vanraes met de cumul 319.000 euro bruto per jaar zou verdienen. Het schandalige bedrag dat hem zijn carrière kostte. 

Op één weekend hebben twee politici ontslag genomen: na De Decker dient ook Vanraes zijn ontslag in. Vanraes was zowel OCMW-voorzitter van Ukkel als vicevoorzitter van het uitvoerend comité bij Finance.Brussels (GIMB). Maar volgens de statuten van de gewestelijke investeringsmaatschappij is dat verboden. Hij verdiende bij de GIMB 229.000 euro en bij het OCMW 90.000 euro per jaar, een som van 319.000 euro bruto per jaar.

Ontslag

Deze avond heeft de liberaal laten weten dat hij ontslag neemt als OCMW-voorzitter. Ook al heeft hij een fout gemaakt, beweert hij toch dat hem niets te verwijten valt omdat het gaat om een privécontract. Het vademecum van het Brussels parlement spreekt dit volledig tegen en beschouwt het wel als een publiek mandaat.

"Hoewel ik mij niets te verwijten heb, neem ik met pijn in het hart ontslag als OCMW-voorzitter, om iedereen, zoals altijd, recht in de ogen te kunnen kijken, om de rust te laten terugkeren binnen mijn bedrijf dat zich dagelijks inzet voor de economie in het Brussels Gewest en niet in het minst om te vermijden dat de werking van het Ukkels OCMW zou lijden onder een onduidelijke situatie", zegt Vanraes in een persbericht.

Volgens RTL-TVi werd Vanraes hier al zes maanden geleden over aangesproken. De raad van bestuur van GIMB heeft dit niet verder opgepakt en hem er niet meer over aangesproken.

Lees meer