Brexit, Belgische bieren en de ondergang van folk metal: wij spraken met Alestorm vlak na hun vijfde concert op Graspop

Alestorm bouwde vanmiddag een feestje op Graspop. Het was tropisch heet, maar het publiek ging volledig uit zijn dak! “Whose *** are sweaty right now?”, vroeg de zanger. Die van ons natuurlijk! Wij spraken met Alestorm vlak na hun optreden op Graspop.

Newsmonkey sprak met de heren van Alestrom nadat ze net hun vijfde optreden op Graspop gegeven hadden.

Alestorm: OMG! We wisten niet dat we hier al zo vaak gestaan hebben. Het is super dat we dit keer op de main stage stonden. Graspop is een geweldig festival, vooral omdat ze ons rode champagne (cava, red.) geven. Hier is altijd genoeg drank en dat is belangrijk. Toen we hier vanmorgen aankwamen, herinnerden weer we ons hoe leuk het hier is. We hadden wel even problemen want we hadden onze backstagetickets niet uitgeprint. Dat gaf een hoop problemen. We hadden trouwens ook onze akoestische gitaar vergeten, die is tegenwoordig heel belangrijk bij onze set. Ze hebben ons hier gratis een nieuwe gitaar gegeven.

Frontman Chris: Ik heb trouwens lang hier vlakbij gewoond, in Tilburg. De 013 daar, dat is de beste concerthal ter wereld. Die is heel nieuw en speciaal gebouwd voor bands met een stuk of duizend toeschouwers. Bovendien zijn er keiveel backstagerooms en omdat de politie vlakbij is, wordt je tourbus met een kraan opgetild naar de ingang van de venue zodat je ongestoord je materiaal naar binnen kan slepen. Geschift cool, toch?

Invloeden

Alestorm is intussen een internationaal begrip, dé partyband bij uitstek in het metalgenre. Waar halen ze in hemelsnaam inspiratie voor hun unieke sound?

Alestorm: Toen we pas begonnen waren we wel beïnvloed door al die folk metal-toestanden zoals Finntroll, Ensiferum, Korpiklaani en Turisas. Maar nu écht niet meer. Folk metal is gewoon dood. Het was een rage, 'good for them'. Vroeger kwamen veel mensen met kettinkjes van Thor-hamers (de heidense god van de donder, red.) naar onze optredens, maar wij zijn zo niet. We hebben wel een aantal keer op Pagan Fest-tours gestaan maar we identificeren ons absoluut niet als heidenen. Toen we eens een optreden gaven in Hamburg, stond een toeschouwer met een Thor-kettinkje de hele tijd met zijn rug naar ons gericht. De zanger van de folk metalband Tyr verzorgde toen 'guest vocals' voor ons en de wereld van die kerel uit het publiek stortte helemaal in elkaar. Hij dacht waarschijnlijk: “Vikings en piraten kunnen toch geen vrienden zijn, jij bent een f*cking verrader!”.

Belgisch bier

Wijze woorden van de band op het podium: “We’re only here for one reason: to drink you beer!”. Uitleg graag …

Alestorm: Kriek, Bush en Kasteel Rouge, daar zijn wel echt zot van. Alsof je alcoholische honing drinkt. Tripels, daar blijf je beter van af, zeker met een kater of op een warme dag als deze. Wie tripels op een festival drinkt, gaat gegarandeerd slecht. Je neemt beter een Jupiler of een Maes.

In 2014 coverde Alestorm het nummer Hangover van Taio Cruz. Say What?

Alestorm: We waren in de wagen naar het nummer aan het luisteren en we dachten: “Dit lied is awesome, simpel, catchy en de tekst gaat over drinken. Het is melodisch én je kan meezingen. Eigenlijk was het gewoon een Alestorm-lied dat nog niet bestond. Veel fans denken dat de song een origineel van ons is, maar we hebben ons natuurlijk helemaal laten beïnvloeden door die stomme rapgroep.

Nieuwe plaat

Een kleine twee maanden geleden bracht Alestorm hun vijfde plaat ‘No Grave But Sea’ uit.

Alestorm: Een paar dagen geleden stonden we op Hellfest in Frankrijk en toen moesten we een keisaai interview doen. We logen over alles. Over onze nieuwe plaat zeiden we dat alle liedjes over grafzerken in de zee gaan, behalve één nummer dat er half over zou gaan. Je sterft dus altijd, haha. Nee, ‘No Grave But Sea’ is absoluut geen conceptalbum. Wij focussen eerder op afzonderlijke songs. We hebben trouwens niet genoeg concentratie in ons om zoiets te doen, da’s meer iets voor Dream Theater of Tool. Wel gaat de titletrack, No Grave But Sea, over een oorlogsmonument dat in Londen staat voor de Marching Soldiers van de Eerste Wereldoorlog (de onbekende soldaat, red.).

Eigen sound

Alestorm heeft een erg karakteristiek geluid. Als je een nummer van hen hoort, kan je meteen zeggen: “Dat is Alestorm!”. Hun geheim?

Alestorm: We zijn bij mijn weten de enige metalband met twee keyboards. Veel bands gebruiken live backing tracks, maar voor één of andere idiote reden doen wij alles nog écht live. Elliot (vaste toetsenist, red.) verzorgt de solo’s en de complexe passages, Chris (zanger en toetsenist, red.) de gemakkelijkere melodieën. Voor de opnames van onze albums huren we serieuze muzikanten in. Dit keer, bij onze nieuwe plaat ‘No Grave But the Sea’ hebben we violisten, trompettisten, hoornspelers en accordeonspelers ingehuurd. Onze producer heeft veel coole vrienden moet je weten.

De violist was trouwens een gastje van zeventien jaar. Hij kwam ongevraagd bij onze producer op auditie en speelde vlotjes al onze nummers op zijn viool. Hij ging er echt voor, zie je. Hij heeft 'feeling'. We werken niet zo graag meer met klassieke muzikanten. Die zijn nogal 'stuck in their ways' en spelen gewoon noot voor noot wat er op hun partituur staat. Wij hebben eigenlijk meer gemeen met jazzmuzikanten, met artiesten die gewoon hun eigen ding doen.

Therasa May en brexit

Alestorm is een Schotse band. Wat zouden ze denken van Theresa May en de brexit?

Alestorm: Tegenwoordig wonen we niet meer allemaal in Schotland, maar May heeft echt het charisma van een varken. We zouden haar het liefst van al gewoon in de kont ***. Ze is gewoon geen goed mens en voor de verkiezingen gaf ze geen persconferenties en weigerde ze aan debatten deel te nemen. What’s up with that? Nu is ze genoodzaakt om een alliantie aan te gaan met een Noord-Ierse ‘satanpartij’ die tegen abortus is en het land in het zak gezet heeft voor half een miljard pond. Er zit echt geen enkele goede politicus in die partij, het doet ons een beetje denken aan 'The South' in de VS vroeger. En Noord-Ierland onafhankelijk, dat is zeker een 'no go'. Voor Schotland zou dat nog gaan, maar bij Noord-Ierland zou het teveel problemen veroorzaken.

Toekomstplannen?

Alestorm: We gaan weer op veel festivals staan. Binnenkort trekken we naar de VS waar we op 49 dagen op 39 festivals gaan spelen. Geschift, hè? Ook trekken we de komende twee jaar sowieso naar Zuid-Amerika, het VK, Japan, … Overal!

Lees meer