De Franse politiek wordt een pak vrouwelijker: nog nooit werden zoveel vrouwen verkozen in het Franse parlement

Het Franse parlement zal een vrouwelijker gezicht gaan krijgen. Niet minder dan 223 vrouwen werden verkozen. Nog nooit zetelden er zoveel vrouwen in het parlement. Het vorige record, 155 in 2012, wordt zo bijna verdubbeld.

Het was een van de verkiezingsbeloften van een kersverse president Emmanuel Macron: de Franse politiek moest vrouwelijker worden. Hij gaf vorige maand zo al een heel sterk signaal, door zijn regering voor de helft in te vullen met vrouwen. Elf vrouwen kregen een ministerpost. Ook de vier staatssecretarisambten werden gelijk verdeeld onder mannen en vrouwen.

Macron heeft nu een zoveelste slag thuisgehaald na zijn duidelijke overwinning in de parlementsverkiezingen. Na de tweede ronde behaalde de partij van Macron, La République en marche, samen met bondgenoot MoDem een absolute meerderheid. En daardoor zal het parlement er een pak vrouwelijker gaan uitzien. Niet minder dan 223 vrouwen werden verkozen. Dat is een record. Bij het vorige record, uit 2012, stond de teller op 155. Dat aantal wordt dus bijna verdubbeld. Met 223 zal net geen 40 procent van het parlement uit vrouwen bestaan.

Lees meer