Wil je gelukkig zijn? Zo lang moet je dan slapen

Zes uur slapen of acht? Of tussen zes of zeven uur? Een discussie die al even aan de gang is. Volwassenen zouden minimum 7 uur moeten slapen, maar een onderzoek zegt dat we er nog 6 minuten moeten bij tellen als we gelukkig willen zijn. Klinkt nog acceptabel, niet? 

Amerisleep, een Amerikaanse matrassenbedrijf, heeft onderzoek gedaan naar hoe gelukkig je wordt van slapen. Het bedrijf keek naar gegevens van 2.000 deelnemers: slaaptijd van de deelnemers en hun gevoelens werden bekeken. Nadien concludeerden ze dat mensen die 7 uur en 6 minuten slapen, het gelukkigst zijn.

Onderzoek

Mensen die tijdens het onderzoek 7 uur en 6 minuten sliepen, voelden zich 'perfect gelukkig'. Het is al een tijdje geweten dat een nachtrust effect heeft op ons welzijn. Maar blijkbaar is er een zeer kleine marge. De deelnemers die maar iets minder sliepen en een nachtrust hadden van 7 uur voelden zich niet perfect gelukkig maar waren 'meestal gelukkig'. Dan was er nog een groep die maar 'een beetje gelukkig' was, en zij sliepen 6 uur en 54 minuten. Mensen die minder dan 6 uur en 48 minuten sliepen, voelden zich ongelukkig en hadden veel zorgen.

Wie slaapt slecht?

Eerdere onderzoeken hebben ook al aangetoond dat vrouwen het moeilijker hebben om in slaap te geraken. Zij slapen ook het minst en voelen zich ook minder gelukkig. Verrassend is dat jongeren onder 25 jaar goed slapen: of ze nu gelukkig zijn of niet, ze slapen meestal goed. Single mensen slapen beter dan koppels. Maar opvallend is dat gescheiden mensen dan weer het minst slapen.

Voor volwassenen is het aangeraden om minimum 7 uur te slapen. Een extra snooze instellen op 6 minuten zou dus geen ramp zijn.

Lees meer