Best Kept Secret bewijst met topeditie nog maar eens waarom het ons favoriete festival is

België is hét festivalland bij uitstek, maar toch gaan we onze persoonlijke favoriet net over de grens gaan zoeken. Best Kept Secret is nog maar aan zijn vijfde editie toe, maar toonde nog eens waarom we er zo van houden. Prachtige omgeving, heerlijk eten en een schitterende line-up.

Het was voor de vaste bezoekers van Best Kept Secret even zoeken in het begin want de campings waren een beetje hervormd. In ruil daarvoor kregen we wel een heerlijk beboste camping B die van bijna overal uitkijkt op het meer.

Op de weide weten we al helemaal weer waarom we zo graag de grens oversteken naar Best Kept Secret. Schommels, verlichting, heerlijk geurende eetstandjes en het aanlokkelijke meer. Agnes Obel hielp ook wonderlijk mee om ons in de juiste stemming te brengen. De Deense zangeres greep iedereen bij de keel met haar emotionele nummers en liet het publiek maar een uur later weer los.

"Motherfuckin' thank you"

Het contrast met Millionaire kon niet groter zijn. Tim Vanhamel en de zijnen waren de eerste Belgen die Best Kept Secret plat speelden, maar ze zouden niet de laatsten zijn. Na meer dan tien jaar rocken de klassiekers nog even goed en overtuigt de nieuwe plaat ons ook volledig.

Daarna was het tijd voor een feestje met Metronomy, heerlijk onnozel, meer hadden we toen niet nodig met ons voeten in het water. Nog meer retro werd het een uur later met The Mystery Lights, een jonge band, maar met een zalige 60's-vibe.

Run The Jewels mocht het hoofdpodium afsluiten. Een hiphopband als headliner op een festival is altijd wat wennen, maar in tegenstelling tot veel anderen in het genre hadden deze rappers er wel zin in. Ruw, underground, maar wat een feest. Het publiek smaakte het en de "motherfuckin' thank you" was volledig op zijn plaats. De nacht werd ingezet met met de Nederlanders van Weval en hun heerlijke electro/techno/dance.

Tafeltennis en een druk bezochte karaoke

Zaterdag verkennen we op de weide Tokyo Hill. Een deel van de festivalweide is namelijk omgetoverd tot een mini-Japan met tafeltennis, retro consoles en een druk bezochte karaoke ... gek en geniaal tegelijk. Vooral het Japanse eten smaakt ons, net als alle eten trouwens op Best Kept Secret. Ook daarin wist de organisatie zich opnieuw te overtreffen, al misten we wel onze kapsalon van vorig jaar.

Het is ondertussen nog wat warmer dan vrijdag en dus is het druk aan het meer, pootje baden of zwemmen, al dan niet met kleren aan. Heerlijk hoe relaxed de redders in hun bootje alles in de gaten houden.

Traantjes bij Cigarettes After Sex

Ook muzikaal ontgoochelt de tweede dag allerminst. Van de heerlijke hipsterhitjes van Whitney, over de zomerse sound van Circa Waves tot de moeilijke keuze tussen HER en Wild Beasts. Die laatsten kregen trouwens misschien wel het meest applaus toen ze "Fuck Brexit" door te tent riepen.

Ook George Ezra en Cigarettes After Sex deden wat ze moesten doen, al hebben ze moeite om het publiek een uur lang te boeien, al zullen de fans dat tegenspreken. En de traantjes die we zagen bij Cigarettes After Sex geven ons al helemaal ongelijk.

Arcade Fire heeft er zin in

Dat was trouwens allemaal snel vergeten bij de eerste tonen van Arcade Fire. De band heeft een fantastische live reputatie, maar leek er op Best Kept Secret nog extra zin in te hebben (hebben alle groepen dat hier niet?). De tien muzikanten maakten er indrukwekkende show van en de hits knalden beter dan ooit.

Wie ervoor koos om dj Willie Wartaal links te laten liggen en naar het Gentse STUFF. trok, kreeg een van de beste feestjes van het weekend te zien. Drummer Lander Gyselinck toonde nog maar eens dat hij een muzikaal genie is. Hun show deed je voortdurend switchen tussen ongecontroleerd dansen en heerlijke "what the fuck"-momentjes. Joy Orbison kreeg een opgewarmd publiek en deed daar meer dan zijn ding mee.

Tropische temperaturen

Op de laatste dag werden we wakker met tropische temperaturen. Voor wie het nog niet gedaan had, was het zondag tijd om de douches op te zoeken. De temperatuur van het water was een beetje variabel en de straal een beetje zwak, maar we zijn veel slechter gewoon op festivals.

De muzikale dag begon al vroeg met RY X, heerlijk breekbare muziek van een stoer uitziende man die zichtbaar aangedaan was dat hij op dit uur de tent had vol gekregen.

Eigenzinnig Radiohead

De avond werd even later ingezet met Junun featuring Shye Ben Tzur & The Rajasthan Express. Jonny Greenwood van Radiohead, componist Shye Ben Tzur en een stuk of twintig uitgelaten Indiërs zorgden voor een heerlijk feestje. James Blake kreeg daarna de aartsmoeilijke opdracht om op het hoofdpodium de wachtende Radiohead-fans te boeien en dat lukte hem jammer genoeg maar af en toe. Geef hem de volgende keer maar weer een donkere tent.

Wie wel in een tent stond en eigenlijk wel een hoofdpodium kon gebruiker, was Soulwax. De drie drummers en de broers Dewaele kregen het publiek nog voor de eerste noot mee en er werd niet gestopt met dansen tot de blinkende schedel op het podium iedereen in trance achterliet.

Best Kept Secret werd afgesloten door Radiohead, een headliner die misschien wel te groot is voor het knusse terrein aan de Beekse Bergen en daar dus maar helemaal zijn eigen ding deed. Twee uur lang toonden Tom Yorke en de zijnen eigenzinnig wat voor een goede muzikanten ze zijn. Leuk voor fans, maar een beetje wennen voor de neutrale bezoekers die de klassiekers misten. Toch hoor je ons niet klagen ... volgend jaar zijn we hier terug.

Nog niet overtuigd? Kijk dan zaterdag naar NPO3:

Lees meer