Krijgen we nieuwe burgeroorlog in Afghanistan?

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

De vergeten situatie in Afghanistan begint stilaan te escaleren. In Kaboel werd op 31 mei een grote aanslag gepleegd. Bij een ontploffing kwamen 150 onschuldige mensen om en vielen meer dan 700 gewonden. De dag erna waren er protesten in Kaboel en de veiligheidsdiensten openden het vuur op de betogers

De vergeten situatie in Afghanistan begint stilaan te escaleren. Protesten breiden zich uit. Er zijn tenten opgeslagen voor en rond het presidentieel paleis. Mensen trekken vanuit alle hoeken van het land naar de hoofdstad. Actievoerders bezetten belangrijke wegen. Zij eisen het ontslag van veiligheidsadviseur Haneef Atmar.

In de hoofdstad Kaboel werd op 31 mei een grote aanslag gepleegd. Bij een ontploffing kwamen 150 onschuldige mensen om en vielen meer dan 700 gewonden. De dag erna waren er protesten in Kaboel en de veiligheidsdiensten openden het vuur op de betogers. Zeven mensen werden doodgeschoten, onder wie de oudste zoon van een politicus van Jamiat-e-Islami, de grootste partij van Afghanistan. Op de begrafenis van dit terreurslachtoffer bliezen drie terroristen zichzelf op, waarbij alweer twintig mensen om het leven kwamen. De begrafenis werd bijgewoond door verschillende ministers, waaronder Salahuddin Rabbani, minister van Buitenlandse Zaken en partijvoorzitter van Jamiat-e-Islami. Ook eerste minister Abdullah Abdullah was aanwezig. Beiden sloten zich aan bij de actievoerders en eisen het ontslag van veiligheidsadviseur Haneef Atmar. De situatie is zo ontspoord dat zelfs regeringspartijen oproepen tot vervroegde verkiezingen.

President Ghani houdt zich vast aan de macht en weigert toegevingen te doen, waardoor de situatie dreigt te escaleren. Momenteel is hij in Oezbekistan voor Shanghai Cooperation Organisation. Uit protest zijn enkele ministers niet meegereisd. Het volk voelt zich gesteund nu belangrijke mensen zich bij hen aansluiten. Een toplid van Jamiat-e-Islami, Ismael Khan, heeft een oproep gedaan aan de internationale gemeenschap om te stoppen met de financiering van de Afghaanse regering. De minister van Buitenlandse Zaken Rabbani heeft het ontslag van alle hoofden van de veiligheidsinstellingen gevraagd .

Ook andere partijen reageerden. Jambesh, de partij van Dostum die Oezbeekse Afghanen vertegenwoordigt, sloten zich aan bij Jamiat-e-Islami. Gulbuddin Hekmatyar van Hezb-e-Islami heeft zich dan weer aangesloten bij de president, maar veroordeelt het dodelijke geweld tegen demonstranten. Hij zegt dat een openbare demonstratie een recht is van elke Afghaan, maar de wegen blokkeren en bewapend het presidentieel paleis bestormen is niet acceptabel

Parlementaire vertegenwoordigers van verschillende provincies vergaderen nu samen met de eerste minister Abdullah Abdullah hoe het verder moet. Als er niet snel een oplossing komt, dreigt het land weer te vervallen in een burgeroorlog. Elke dag wordt de situatie immers grimmiger. Naast politieke problemen wordt er in Noord-Afghanistan nog steeds gevochten met de Taliban. Daarbovenop wil de NAVO zich weer versterken in Afghanistan net omdat de Taliban er terrein wint. Maar hoe kan een goed plan uitgewerkt worden als er geen stabiele regering is? Ondertussen blijven er aanslagen plaatsvinden. Op 6 juni ’17 is er Bij een bomexplosie bij een moskee in de provincie Herat kwamen minstens zeven mensen om het leven. Vijftien anderen raakten gewond. Op 18/06/17 is er bij een aanval van de taliban zijn in het zuidwesten van Afghanistan minstens vier politiemensen om het leven gekomen en zijn acht gewonden gevallen.

Ershad Yaftali 19 juni 2017