Kokosolie is dan toch niet zo gezond als je denkt

Het is volop zomer en dat betekent ook dat je waarschijnlijk je bikini weer bovenhaalt. Een extra kilootje kwijt geraken, is natuurlijk altijd fijn … maar inboeten op ijsjes is dat dan weer niet. Daarom let je dikwijls op de kleine dingen, zoals kokosolie gebruiken in plaats van boter of olijfolie. Maar wist je dat de vetstof eigenlijk niet zo gezond is als je denkt?

Kokosolie mag dan wel hip zijn, maar volgens de American Heart Association (AHA) pas je er toch maar beter een beetje mee op. Het bevat namelijk heel wat verzadigde vetten die slecht zijn voor de cholesterol, wat zeer schadelijk kan zijn voor het hart. De AHA geeft daarbij mee dat kokosolie zelfs slechter is dan boter en dierlijk vet.

Dan toch geen gezonde vetstof

Van het vet in kokosolie wordt nochtans aangenomen dat het beter is dan dat van andere verzadigde vetten. Meer zelfs: velen prijzen het goedje aan als gezonde vetstof. Maar niets is minder waar: kokosolie bevat maar liefst 82 procent verzadigde vetten, een pak meer dan boter wat 63 procent bevat.

Volgens dokter Frank Sacks van de Harvard School of Public Health is het sowieso belangrijk om het gebruik van verzadigde vetten te beperken om zo hart- en vaatziekten te voorkomen. Net daarom raadt hij aan om deze te vervangen door onverzadigde en plantaardige varianten, zoals olijf- en zonnebloemolie. Daarbij zegt hij dat een matig gebruik van kokosolie in het eetpatroon geen kwaad kan, zolang er maar genoeg wordt afgewisseld.

© iStock

Gelukkig zijn er nog wel zaken waarvoor je kokosolie in overvloed mag gebruiken. Voor huid en haar bijvoorbeeld, omwille van de voedende eigenschappen. Bovendien is het ook een wondermiddeltje tegen insectenbeten én werkt het perfect als een natuurlijke make-upremover. Gooi die pot dus maar niet te snel weg, want hij zou nog weleens van pas kunnen komen.

Lees meer