Duurt het even om wakker te worden? Probeer deze 13 ochtendrituelen die je ochtend aangenamer maken

Wist je dat je ochtend ook leuk kan zijn? Echt waar! Er bestaan verschillende manieren om je ochtend aangenamer te maken. Het enige dat je moet doen, is enkele (kleine) aanpassingen maken. Deze ochtendrituelen lijken misschien wel moeilijk maar eens je ze elke ochtend toepast, word je ze snel gewoon. Voor je het weet, spring je uit je bed vol enthousiasme. 

1. Maak een schema

Maak de avond ervoor een dagplanning. Dat klinkt misschien wel makkelijk maar 's avonds ploffen wij veel liever in onze zetel. Toch zou je beter een dagplanning opstellen en je er ook aan houden. Zo heb je meer zicht op je dag en kan je je timing beter inschatten.

Motivatie: een planning maken duurt niet meer dan 10 minuten.

2. Niet snoozen

Soms heb je veel op je planning staan en moet je vroeg opstaan. Je zet de avond ervoor je wekker al erg vroeg om een reden. We weten dat het erg moeilijk is om je aan deze regel te houden, maar blijf van die snoozeknop af (!). Door te duwen op de snoozeknop, wordt de kwaliteit van je slaap slechter dus je zal minder uitgerust zijn als je (eindelijk) uit je bed bent gekropen.

Wil je echt uitgerust zijn 's ochtends? Dan snooze je beter niet.

Motivatie: je moet je niet meer haasten, je slaapt beter, je ochtend duurt lang, je hebt minder stress, ... Nog meer nodig?

3. Vroeg opstaan

Misschien is dit wel slecht nieuws voor nachtuilen, maar het zal je uiteindelijk wel helpen. Hoe vroeger je opstaat, hoe meer je hebt aan je dag. Wil je een productieve dag? Dan kan je niet in bed blijven liggen tot 12 uur. Kruip er op tijd in en begin je dag vroeg.

Motivatie: je zal meer gedaan krijgen en 's avonds in je bed kunnen kruipen zonder schuldgevoel.

4. Neem een koude douche

Een koude douche nemen in de ochtend is echt niet leuk. Daarom kan je wel beginnen met een warme douche en eindigen met 30 seconden koud water. Je lichaam krijgt door het water zoveel adrenaline waardoor je meteen wakker bent.

Motivatie: zo blijf je niet te lang onder de douche staan.

5. Goed ontbijten

Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch slagen velen erin om 's ochtends niet te ontbijten. Als je onze vorige tip toepast en vroeg opstaat, zal je merken dat je genoeg tijd hebt om te ontbijten. Vergeet ook niet dat je energie krijgt van ontbijten.

Maak je ontbijt aantrekkelijker, dan krijg je meer zin om 's ochtends aan tafel te zitten. Een kom muesli met yoghurt, wat fruit en een beetje honing, een tasje koffie, glaasje water, ... Klinkt lekker toch? Lekker gezond ja!

Motivatie: Je zal misschien 15 minuten minder lang slapen, maar door een kwartier te ontbijten, zal je op een dag veel meer energie hebben.

6. Drink een glas lauw water

Koud water in de ochtend drinken is zalig, maar toch is lauw water beter op een nuchtere maag. Water zet je spijsvertering in werking en haalt gifstoffen uit je lichaam. Uiteraard zorgt het er ook voor dat je energie beter zal stromen.

Motivatie: een glaasje water smaakt in de ochtend.

7. Positive vibes

Denk vooral niet aan je werk of stressvolle zaken maar focus je op de positieve dingen. Als je je meteen focust op het negatieve, zal je snel rondlopen met een slecht gevoel. Denk aan alle leuke dingen die op je schema staan. Denk bijvoorbeeld ook aan wat je hebt bereikt in je leven en waar je echt trots op mag zijn.

Ga je een saaie dag tegemoet? Zorg dan dat je naar iets kan uitkijken en plan 's avonds iets leuk. Daarvoor moet je ook niet de gekste plannen maken. Maak bijvoorbeeld 's avonds je lievelingsgerecht klaar. Heb je echt geen idee om je dag leuker te maken en zit je in tijdsnood? Lees dan wat mopjes of kijk tijdens het ontbijt een leuke serie.

Motivatie: je zal een hele dag veel gelukkiger rondlopen en dat geeft je meer energie en zin in je dag.

8. Bewegen en stretchen

We raden het wel aan, maar je moet niet per se je loopschoenen aantrekken. Door een beetje te stretchen maak je je spieren een beetje losser. Zo begint je dag al minder stressvol en verlos je jezelf van dat knellend gevoel in je nek.

Motivatie: je moet waarschijnlijk al een hele dag zitten op een stoel. Even stretchen voor je dag start, kan alleen maar goed doen.

9. Sporten

Start je dag met een beetje sport. Ok, er zijn enkele bovenmenselijke wezens onder ons die al op de loopbaan staan voor zonsopgang, maar we gaan ook niet overdrijven. 's Ochtends sporten geeft je ook energie. Daarnaast begint je dag ook goed door wat tijd voor jezelf nemen.

Motivatie: je zal meer kunnen genieten van de rust en frisse buitenlucht in de ochtend.

10. Een momentje met partner

We hebben het allemaal ontzettend druk waardoor onze relaties soms kunnen lijden. Probeer 's ochtends een moment in te plannen met je partner. Geniet samen van een lekker ontbijt, probeer wat te praten met elkaar of ontspan samen door leuke dingen te doen, als je begrijpt wat we bedoelen.

Motivatie: door samen een momentje in te plannen, zal je hem of haar (een kleine beetje) minder missen. Samen beginnen aan de dag kan alleen maar goed doen.

11. Zet muziek op

Terwijl je je tanden poetst of lekker ontbijt, kan je je lievelingsmuziek opzetten. Voor je het weet, ben je aan het meezingen en ben je klaarwakker. Het is wel aangeraden om muziek zacht op te zetten en op de achtergrond te houden. Het is tenslotte nog ochtend hé.

Motivatie: zet je lievelingsnummer meteen op en dan ga je een hele dag met dat nummer in je hoofd zitten.

12. Geniet van de rust

Klinkt een beetje tegenstrijdig met het vorige, maar geniet af en toe ook van het niets doen. We leven allemaal erg haastig dus we zouden wel een momentje voor onszelf moeten voorzien. Eet rustig je ontbijt en geniet even van niets doen.

13. Agenda bekijken

Tegen het einde van je ochtend, wanneer je bijna naar school of werk moet vertrekken, kan je je agenda er eens bijnemen. Bekijk rustig wat op je planning staat en wees voorbereid op alles. Zo vergeet je zeker geen kleine afspraken en vermijd je stress. Moet je die dag iemand bellen of mailen met een dringende vraag of voor een belangrijke afspraak? Zet het in je agenda.

Motivatie: als laatste moment van de ochtend, bereid je je dag voor en ga over van rustmodus naar klaar-om-te-werken-modus. Bezie dit als een overgangsfase: we beginnen aan onze dag in kleine stapjes.

You can do it! Veel succes!

Lees meer