Oeps! De presentatie van Apple om lekken te voorkomen ... is gelekt

Apple wil voorkomen dat er informatie over hun nieuwe producten met de wereld wordt gedeeld voor ze die zelf officieel voorstellen. Daarvoor hebben ze zelfs een presentatie voor hun werknemers gemaakt, maar net die presentatie is nu gelekt.

The Outline, een relatief nieuwe website die onder andere schrijft over technologie heeft de presentatie in handen gekregen die de werknemers van Apple te zien krijgen voor een nieuw product gelanceerd wordt. De presentatie lijkt te zijn opgemaakt om lekken van de iPhone 8 te voorkomen. Naar alle waarschijnlijkheid zal die iPhone 8 voorgesteld worden in september.

In de presentatie zitten ook video's waarin verschillende Apple-werknemers vertellen hoe vreselijk het wel niet is om dingen te lekken: "Ik word er onpasselijk van als er wordt gelekt", zegt een medewerker. Iemand anders voegt daar aan toe: "Als je informatie lekt, dan laat je ons allemaal in de steek. Het is ons bedrijf, de reputatie van ons bedrijf en het harde werk van verschillende teams."

Andere medewerkers laten dan weer optekenen dat ze veel moeite doen om niets te lekken: "Ik doe heel veel moeite om niet te spreken over waar ik aan werk met mijn vrouw, mijn tienerkinderen, mijn vrienden en familie. Het verpest geen relaties, maar het zit wel constant in je achterhoofd."

Hoe lekken voorkomen

Apple schrijft in de presentatie ook op welke manier ze lekken voorkomen én behandelen. Zo is er een groot onderzoeksteam dat constant lekken onderzoekt en op zoek gaat naar 'de lekker'. Zo'n onderzoeken kunnen lang duren. Eén bepaald onderzoek duurde zelfs drie jaar. De onderzoekers zijn ook niet van de minste, zo zijn er onderzoekers die nog bij het National Security Agency (NSA) gewerkt hebben. Onder andere de FBI en de US Secret Service horen daarbij.

Lekken vinden vaak plaats in China, waar Apple fabrieken heeft. Die lekken bestaan vaak uit het stelen van onderdelen van de nieuwe toestellen, maar ook vanuit het hoofdkantoor in Californië wordt er al eens informatie losgelaten op de buitenwereld.

In het hoofdkantoor van Apple zijn er zelfs zogenaamde 'Red Zones', dat zijn gangen waar je niet mag spreken om zeker geen informatie (onbedoeld) los te laten.

iPhone 4

Het stomste lek in de Apple-geschiendenis was die van de iPhone 4. Een medewerker nam in 2010 een prototype van de smartphone mee op café en techsite Gizmodo kreeg die toen in handen en schreef er (natuurlijk) ook over.

Door het voorval belandde Gizmodo op de zwarte lijst van Apple en waren ze lange tijd niet meer welkom bij productpresentaties.

Lees meer