Daniel Day-Lewis, de enige acteur met drie Oscars voor Beste Acteur, zet een punt achter zijn carrière

Daniel Day-Lewis zet onverwachts een punt achter zijn carrière. Day-Lewis, een van de meest gevierde acteurs van zijn generatie, is de enige in de geschiedenis die drie Oscars voor Beste Acteur won. Hij kreeg de beeldjes voor zijn rollen in 'My Left Foot' (1989), 'There Will Blood' (2007) en 'Lincoln' (2012). De acteur gaf geen reden voor zijn plotse beslissing.

Amper 60 jaar oud, nog 'piepjong' in de filmwereld, maar acteur Daniel Day-Lewis heeft er klaarblijkelijk genoeg van, dat weet het vakblad Variety. Het nieuws werd bevestigd door de woordvoerder van de acteur, Leslee Dart: "Daniel Day-Lewis zal niet langer als acteur werken." Een reden werd er echter niet meegegeven. "Dit is een privébeslissing en noch hij, noch een van zijn vertegenwoordigers zal hier verder nog iets over zeggen", aldus Dart.

Day-Lewis is een van de grootste acteurs van zijn generatie en een van de meest gevierde acteurs ooit. Zo is hij de enige met drie Oscarbeeldjes voor Beste Acteur. Hij kreeg die voor zijn rollen in My Left Foot (1989), There Will Blood (2007) en het recentst nog in 2012 voor zijn vertolking van de Amerikaanse president Lincoln in de gelijknamige film.

Method acting

De acteur staat bekend omwille van zijn veelzijdigheid en z'n method acting. Zo ging hij vaak heel ver in zijn performances en bleef hij soms zelfs in character ook als de camera's niet meer draaiden. Voor zijn rol van Christy Brown in My Left Foot, bleef hij zo voortdurend in z'n rolstoel zitten, moest hij door medewerkers in en uit de auto worden geladen en liet hij zich voeden. Voor In the Name of the Father verbleef hij twee dagen in een gevangenis zonder eten of drinken en voor Lincoln sprak hij zowel op als naast de set in het kenmerkende accent van Lincoln en liet hij zich altijd 'meneer president' noemen. "Een film begint niet gewoon als de camera begint te draaien", zei hij daarover.

Lees meer