Frank en Eddy drinken te veel in Thuis: "gewone volksmensen" of is er toch iets aan de hand?

Frank en Eddy lusten wel al eens een biertje. Dat is algemeen geweten. Maar dat Frank de laatste tijd al een slurfke durft af te trekken nog voor de lagere school z'n eerste pauze geeft, gaat er volgens sommige kijkers een beetje over. Zij dienden dan ook klacht in bij de VRT. Producer Hans Rogge doet het af als "gewone volksmensen" die "nu eenmaal graag een pintje drinken". Is het maar dat? Of is er misschien toch iets meer aan de hand?

Het viel de afgelopen weken toch een beetje extra op: Frank en Eddy, die lusten wel graag een pintje. En het uur op de klok speelt voor die eerste toch steeds minder mee. Dat merkten ook verschillende kijkers op, die hier aanstoot aan namen. Zij dienden klacht in bij de VRT. Manager beroepsethiek van de VRT, Diane Waumans, heeft de programmamakers gewezen op de klachten, zegt ze in Het Nieuwsblad.

Maar daar lijken die zich maar weinig van aan te trekken. Zo zei producer Hans Roggen dat Frank en Eddy "volksmensen" zijn, "Frank en Eddy drinken graag een pintje, zoals veel mensen dat doen bij dit warme weer." Veranderingen moeten we niet verwachten. "Zware ingrepen komen er dus niet", stelt Roggen, "wij blijven onze verhalen vertellen. Het gaat hier maar om een aantal personages die alcohol consumeren, net zoals in de samenleving."

Notoir drinker

Maar is dit wel zo speciaal? Frank is niet plots een bierliefhebber geworden. Hij is een notoir drinker. Zo maakte hij samen met de net verongelukte Waldek, die toen nog in het ziekenhuis lag, samen een flesje wodka soldaat, en dat was voor Waldek tegen doktersbevel in. De slurfkes worden ten huize Bomans ook niet echt 'gedegusteerd' en Simonneke heeft al menig pintje gaan halen voor haar oogappel.

Waarom dan nu die plotse hetze? Zijn die paar pintjes die hij de afgelopen weken dronk voor de middag er dan te veel aan? Voor vele kijkers dus wel. En ook het Vlaamse Expertisecentrum voor Alcohol en Drugs (VAD) waarschuwt de makers van Thuis. "Ze moeten wel opletten dat ze het drinken van alcohol nergens als de norm stellen", zegt Marijs Geirnaert van het VAD in Het Nieuwsblad. "Ik zie vaak alcohol in beeld komen, het lijkt te vaak de normaalste zaak van de wereld."

Verhaallijn

Frank zit de laatste tijd echter wel niet goed in zijn vel. Nu hij zijn ontslag heeft gekregen bij De Kabouters en hij de klus bij Tom zag 'gestolen' worden door Adil en Waldek, zit hij hele dagen thuis. Niets voor een bezige bij als Frank. Dat zijn beste maat Eddy, zelf ook niet meteen iemand die snel een pintje zal weigeren, vervroegd is vrijgekomen, heeft ook duidelijk zijn invloed.

Dat Frank net nu meer, of vroeger, drinkt (of lijkt te drinken), maakt dan misschien ook wel deel uit van de verhaallijn van Frank. Sukkelt Frank in een depressie? De quote die Thuis op haar Facebookpagina postte ("Ik wou dat ik kon slapen en nooit meer wakker werd"), voorspelde al niet veel goeds voor Frank voor komende vrijdag. Is Frank zijn voorliefde voor een beetje gerstenat uitgegroeid tot alcoholisme? We zullen het vrijdag zien tijdens de grote seizoensfinale!

Lees meer