Hoe hoog is de hoogste berg ter wereld? Blijkbaar weet niemand het juist

8.848 meter: zo hoog zou de Everest, ’s werelds hoogste berg, moeten zijn. Maar  wetenschappers denken dat de berg gekrompen of juist gegroeid kan zijn. De berg kan lager geworden zijn door de aardbeving in Nepal twee jaar geleden. Ook de opwarming van de aarde kan invloed hebben op de hoogte. En dus gaan ze hem opnieuw meten.

De Mount Everest werd voor het eerst gemeten door een team onder leiding van de Engelsman George Everest. De man naar wie de berg genoemd is, mat in 1856 dat de berg 8.840 meter hoog was. Later is dat bijgesteld naar 8.848 meter.

Het kan zijn dat er zo veel sneeuw en ijs op grote hoogte is gesmolten, dat de berg een beetje is ingezakt. Het zou ook kunnen dat de berg is gegroeid, door continentale platen die tegen elkaar aan schuiven en de Mount Everest omhoog duwen.

1,3 miljoen euro

Daarom is een onderzoeksteam begonnen met de voorbereidingen om de berg te meten. Het is een flinke klus, want op verschillende hoogtes moeten meetstations worden neergezet. Een combinatie van geometrische data en gps moet uitsluitsel geven over de hoogte van de Mount Everest. De expeditie zou omgerekend 1,3 miljoen euro kosten.