Mogen we binnenkort een week thuiszitten zonder doktersbriefje?

Professor in de arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) lanceerde vanmorgen een opmerkelijk voorstel. Hij vindt dat wie ziek is gerust een week mag thuisblijven zonder naar de dokter te gaan. Het Vlaams Artsensyndicaat staat niet weigerachtig tegen zijn voorstel, maar vindt een week te lang. "Tegen dan kan je al dood en begraven zijn", zegt voorzitter Marc Moens aan newsmonkey.

Professor Godderis lanceerde zijn oproep in de krant Het Nieuwsblad. "We weten uit onderzoek dat patiënten bij kleine aandoeningen heel goed kunnen inschatten hoe lang ze nodig hebben om te recupereren", zegt hij. "Meestal is het een kwestie van enkele dagen uitzieken en zijn de medicijnen vrij verkrijgbaar in de apotheek. Daar is geen attest van de huisarts voor ­nodig."

Hij denkt niet dat de maatregel misbruikt zal worden. Momenteel zou negentig procent van de zieken ook echt ziek zijn en in andere landen, zoals Nederland, werkt het systeem al lang. "Wie echt wil frauderen, kan dat nu ook. Weinig artsen zullen een ­patiënt tegenspreken als die zegt dat hij de hele nacht heeft overgegeven en zich niet fit voelt."

"Eén of twee dagen, week is overdreven"

Ook Marc Moens, voorzitter van het Vlaams Artsensyndicaat, is te vinden voor het voorstel. "Dat mensen om één of twee dagen thuis te blijven, naar de huisarts gaan, is overdreven en bovendien duur voor de overheid", zegt hij aan newsmonkey. "Een week thuisblijven is wel overdreven. Als je dan iets ernstigs hebt, ben je tegen het einde van de week al dood en begraven."

Het voorstel van professor Godderis is ook niet nieuw. Twee jaar geleden kwam professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer (Universiteit Gent) er ook al mee af. "Daarom verwacht ik ook niet dat er iets zal veranderen", besluit Marc Moens.

"Wie afwezig is, doet dat op eigen kosten"

Zelfstandigenorganisatie NSZ is tegen het voorstel. Wie ziek thuis blijft zonder doktersbriefje, heeft volgens hen geen recht op een gewaarborgd loon. "Wie afwezig is zonder doktersbriefje, zal dat op eigen kosten moeten doen en niet op de kap van de werkgever. Dat zet meteen een rem op eventuele misbruiken", zegt voorzitster Christine Mattheeuws.

Politiek ligt er momenteel niets op tafel om de wet aan te passen. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vindt het feit dat de maatregel kostenbesparend is aantrekkelijk, maar heeft schrik voor misbruik.

Lees meer