Er zijn enkele jobs waar je én loon krijgt én werkloosheidsuitkering tegelijk: en weer in de politiek!

Burgemeesters en schepenen van kleine gemeenten kunnen genieten van een werkloosheidsuitkering én een vast inkomen. Zij krijgen geen uitkering van de RVA maar wel centjes via de gemeentekas. Wat de vergoeding is en wie het allemaal krijgt, is nog onduidelijk. 

Als iemand zijn job verliest, kan hij of zij meestal aankloppen bij de RVA voor een werkloosheidsuitkering. Indien die persoon opnieuw job heeft, houdt de regeling met de RVA op en stopt de maandelijkse uitbetaling.

Indien iemand werkloos is of wordt op het moment dat ze schepen of burgemeester worden, geldt dezelfde regeling. Met andere woorden, zij verliezen ook hun werkloosheidsuitkering van de RVA op het moment dat zij een inkomen hebben: in dit geval een vergoeding om burgemeester of schepen te zijn. Toch kunnen sommige politici centen krijgen via een omweg

Gemeentekas

In gemeenten met minder dan 35.000 inwoners kunnen burgemeesters en schepenen geld terugwinnen via de gemeentekas. De burgemeesters en schepenen van kleinere gemeenten hebben een lager loon, dus hebben zij hier recht op.

Door een mandaat op te nemen, verliezen deze politici een deel van de sociale uitkeringen. Dat deel compenseren ze dan via de gemeentekas. Niet alleen een werkloosheidsuitkering zit in de compensatie maar ook studiebeurzen en invaliditeitsuitkeringen.

Het was burgemeester Peter Reekmans (Lijst Dedecker), van gemeente Glabbeek, die dit verhaal uit de doeken deed. Hij vindt dit onaanvaardbare praktijken, iets wat niet valt goed te praten. Toch proberen burgemeesters dit uit te leggen door te zeggen dat hun loon erg laag ligt. Zij beweren dat ze met deze uitkering aan een volwaardig salaris komen van een gemiddelde Belg. Hoeveel hun loon bedraagt, is voorlopig nog een raadsel.

Lees meer