Wij zagen dit weekend 15 Werchter-acts en dit zijn onze aanraders

Morgen opent de heilige weide van Werchter z'n hekken, maar veel van de artiesten die dit weekend op Belgische bodem hopelijk het mooie weer zullen maken, draaiden afgelopen weekend al een 'proefritje' op het Nederlandse festival Down The Rabbit Hole. Niet minder dan 15 artiesten staan op de affiche van beide festivals en hoe zij het er bij onze noorderburen van afbrachten lees je hier: 

1. Xavier Rudd

Laat er geen twijfel over bestaan, Xavier Rudd komt van Australië. Om zijn nationaliteit te eren heeft hij, jawel, een didgeridoo bij en zingt hij vrolijke reggae- en folknummers waarin hij onder andere opkomt voor het milieu en de rechten van de Aboriginals. Protestsongs in een feelgood-jasje. Fun fact: Rudd werd in 2007 door PETA verkozen tot 's werelds meest sexy bekende vegetariër.

Rudd heeft het ongeluk om op Werchter samen geprogrammeerd te staan met de mannen van Arcade Fire. Xavier Rudd is dus eentje voor de liefhebbers, of voor de weinigen die beslissen om Arcade Fire naast zich neer te leggen. Die laatste zetten een wervelende show neer op Best Kept Secret, dus sorry Xavier, misschien een andere keer.

Te zien op Werchter op donderdag van 20:45 tot 21:45 in KluB C.

2. Coely

Coely Mbueno is zo één van die Vlamingen om terecht trots op te zijn. Ze verzorgde reeds het voorprogramma van Snoop Dogg, Kendrick Lamar en Kanye West en bewees dit weekend nog maar eens haar kunnen live. Haar set op Down The Rabbit Hole barstte van energie, talent en ambiance en iedereen die erbij was zal het erover eens zijn: die Coely, die weet hoe ze een feestje moet bouwen. Haar positive energy zal je zeker en vast klaarmaken voor de tweede dag Werchter.

Op Down The Rabbit Hole wist ze om half één 's middags een spetterend feestje te bouwen. Op Werchter heeft ze het tijdslot een halfuurtje later gekregen, waar ze de eer heeft de mainstage op te warmen voor de tweede festivaldag. Eén ding is zeker, zelfs al zou het regenen, Coely doet de zon schijnen, al is het maar enkel figuurlijk. Vroeg opstaan en op tijd op de weide staan is dus de boodschap, want dit feestje wil je niet missen!

Te zien op Werchter op vrijdag van 13:00 tot 13:30 op de mainstage.

3. Warhaus

Toen Balthazar afgelopen zomer een pauze aankondigde, bloedde ons muzikale hart toch wel een beetje. Maar nu bijna een jaar later, werpt die pauze z'n vruchten af: Jinte Deprez loste onlangs zijn eerste album als J. Bernardt, Simon Casier maakt nog steeds furore als Zimmerman en Maarten Devoldere schuimt deze zomer de festivals in binnen- en buitenland af met Warhaus. Maarten Devoldere, die op het podium bijgestaan wordt door zijn vriendin en Soldier's Heart-zangeres Sylvie Kreusch en Faces on TV-frontman Jasper Maekelberg, geeft met Warhaus een blik in zijn ziel. En het resultaat is een set die duister, spannend en sensueel is.

Warhaus bewijst dat er leven is na (of tussen) Balthazar. Het concert van Warhaus overlapt gedeeltelijk met Slowdive (een andere topper), maar we raden jullie toch aan om, al is het maar voor even, naar het soloproject van Maarten Devoldere te gaan kijken. Want het is de moeite.

Te zien op Werchter op vrijdag van 14:30 tot 15:15 in The Barn.

4. Maggie Rogers

23 is ze, de Amerikaanse Maggie Rogers. Ze werd ontdekt tijdens een workshop met Pharell Williams, waar ze hem tot tranen toe wist te beroeren met haar nummer ‘Alaska’. Een nummer dat Rogers in amper een kwartier schreef. De 23-jarige singer-songwriter brengt folk met straffe beats en ook al lijkt dat een vreemde combinatie, het werkt wonderwel. Voor haar optreden op Down The Rabbit Hole had ze voor een wel heel aparte look gekozen. Het blauwe glitterpak had ze van ABBA geleend en aangevuld met slierten aluminiumfolie. Een podiumoutfit van formaat dus.

Maggie Rogers is een jong talent, waar we zeker nog veel van zullen horen. Ga dus zeker eens een kijkje nemen in KluB C, voor dé ster van morgen aan het werk te zien. .

Te zien op werchter op vrijdag van 15:15 tot 15:55 in KluB C.

5. Bazart

In Vlaanderen heeft Bazart natuurlijk al een palmares bij elkaar gesprokkeld om U tegen te zeggen. Ze gingen aan de haal met niet minder dan vijf MIA’s en hun shows in de Lotto Arena en het Sportpaleis waren in no time uitverkocht. Op Down The Rabbit Hole werd duidelijk dat ook Nederland als een blok valt voor de charmes van Mathieu Terryn en de zijnen. Bazart deed het hoofdpodium van het Nederlandse festival op z’n grondvesten daveren en zelfs onze noorderburen kunnen de grootste hits van Bazart foutloos – zij het met een accent – meezingen.

Het hoogtepunt van de show van Bazart valt uiteraard op het einde met 'Goud', dus sta je voor de aartsmoeilijke keuze of je dat wil meemaken of toch vanaf het begin bij James Blake wil staan. Liever snel naar James Blake of traag bij Bazart blijven? Wij weten het ook niet.

Te zien op Werchter op vrijdag van 19:40 tot 20:55 in The Barn.

6. Oscar And The Wolf

Oscar and the Wolf had de eer om Down The Rabbit Hole af te sluiten en toonde zich als de gedroomde headliner. Enkele maanden geleden verplaatsten Colombie en co. nog hun twee uitverkochte shows in het Sportpaleis omdat ze meer tijd nodig hadden om hun tweede album, Infinity, uit te werken. En dat blijkt het wachten meer dan waard. De nieuwe muziek sloeg op het Nederlandse festival in als een bom en Colombie stond er, met meer zelfvertrouwen, meer charisma en meer goesting dan ooit tevoren.

Oscar and the Wolf staat op Werchter geprogrammeerd tijdens Radiohead, een ongelukkige positie, maar wij zouden toch een uitstapje naar The Barn overwegen. Want de Vlaamse band deed het Nederlandse festival ontploffen. En dat mag je gezien de aanwezigheid van confetti-, vuurwerk-, rook- en bellenkanonnen best letterlijk nemen.

Te zien op Werchter op vrijdag van 21:55 tot 23:10 in The Barn.

7. Tash Sultana

Wie achteraan de tent stond verwachtte - door de afwezigheid van schermen langs het podium - waarschijnlijk dat Tash Sultana een voltallige band was, maar niets is minder waar. Tash, kort voor Natasha, Sultana is een solo-artieste en dat mag je letterlijk nemen. De 21-jarige Australische schrijft en brengt haar muziek helemaal in haar ééntje. Ze leerde zichzelf tientallen instrumenten spelen, waaronder gitaar en synthesizer, maar ook trompet en ... panfluit. De muziek van Tash Sultana zweeft ergens tussen house, folk, elektro en soul, en haar stem valt te vergelijken met die van onze eigen Selah Sue. Tash brak door met een versie van haar nummer 'Jungle' die ze filmde en op YouTube plaatste. De video, gefilmd in haar slaapkamer, ging helemaal viraal en leverde haar een ticket op voor alle grote zomerfestivals.

Op Down The Rabbit Hole bewees ze met verve dat ze die plaats verdiend. Dus als je op zaterdag nog vroeg genoeg je tent kan uitrollen, ga dan zeker eens kijken in KluB C. Je zal het je niet beklagen.

Te zien op Werchter op zaterdag van 13:00 tot 13:30 in KluB C.

8. SOHN

Het is wel een figuur, die SOHN. Op Down The Rabbit Hole kwam hij het podium op in een outfit waarvoor hij duidelijk zijn mosterd gehaald had bij Zorro: een zwarte lange mantel en een zwarte cowboyhoed. SOHN, die naast het podium door het leven gaat als Chris Taylor, brengt muziek met diepe beats waar hij met zijn falsetto-stem boven zingt. Het resultaat is een prachtig geheel dat tegelijk ingetogen en groots aanvoelt.

SOHN maakt unieke muziek, die de kracht heeft om te betoveren en begeesteren. Wil je dus op zaterdag eventjes weg van de drukte en het gevoel hebben dat er weinig anders is dan jij en de muziek, dan moet je bij SOHN in The Barn zijn.

Te zien op Werchter op zaterdag van 16:05 tot 17:05 in The Barn.

9. Milky Chance

Enkele jaren geleden had Milky Chance een monsterhit te pakken met 'Stolen Dance'. Maar heeft ook andere nummers op z'n palmares. Rode draad doorheen het oeuvre zijn voornamelijk vrolijkheid en het zomergevoel. de Duitsers hadden om dat gevoel compleet te maken zelfs een mondharmonica meegenomen. De zon liet het op de laatste dag van Down The Rabbit Hole dan wel een beetje afweten, maar de mannen van Milky Chance deden de wolken boven de festivalweide toch een uurtje verdwijnen.

Milky Chance staat op Rock Werchter lijnrecht tegenover Blink-182. Wat geen ramp hoeft te zijn, aangezien beide genres zo fel van elkaar verschillen. Fans van vrolijke zomerdeuntjes weten dus waar naartoe tijdens de punkrock van Blink-182.

Te zien op Werchter op zaterdag van 18:50 tot 19:50 in KluB C.

10. Bonobo

Bonobo staat al jaren garant voor zijn hypnotiserende beats, die ergens tussen elektro-pop en house zweven. De Britse dj/producer Simon Green bracht voor zijn live-set naast straffe visuals ook niet minder dan zes (!!) bandleden mee, die hij - bij momenten letterlijk - dirigeert. Zangeres van dienst was Sjzerdene, die zich voor de gelegenheid had gehuld in een oversized snoeppapiertje. De volledige set, die perfect opgebouwd was, voerde je mee in een stroom die bij momenten rustig kabbelde, maar je enkele keren meevoer naar een waterval, je daar even aan de top liet bengelen en daarna keihard deed neervallen in het diepe. En kapitein Bonobo zelf? Die keek van achter zijn roer van MacBooks dat het goed was.

Bonobo bracht op Down The Rabbit Hole een strakke set, zoals we van hem gewoon zijn, en deed de hoofdtent van het Nederlandse festival bijna uit z'n voegen barsten. Hij bracht muziek die je van kop tot teen voelde en is daarmee een van onze absolute aanraders op de affiche van Rock Werchter.

Te zien op Werchter op zaterdag van 21:50 tot 23:05 in The Barn.

11. Cage The Elephant

Cage The Elephant is zo'n band waarvan je weet dat ze live niet teleur gaan stellen en dat deden ze ook in Nederland niet. Energieke frontman Matt Shultz, die duidelijk veel naar Mick Jagger heeft gekeken stond geen seconde stil en werkte zich zo - in de bloedhete hoofdtent - behoorlijk in het zweet. Op het einde werden we dan ook getrakteerd op een heuse striptease van Shultz, waarbij hij ostentatief het zweet van z'n buik veegde. Zeer rock 'n' roll natuurlijk.

Cage The Elephant brengt pure rock, zonder voor- of achtervoegsel en is zo de ideale band om de vermoeide massa wakker te schudden voor de laatste Werchterdag.

Te zien op Werchter op zondag van 13:10 tot 13:55 in The Barn.

12. Benjamin Clementine

Benjamin Clementine is zo een van die unieke artiesten die je toch echt eens gezien moet hebben. Zijn carrière leest als een sprookje. Clementine werd geboren in Groot-Brittannië. Op zijn 16de brak hij na slechte schoolresultaten met zijn ouders en op zijn 19de verhuisde hij in zijn eentje naar Parijs. Daar leefde hij op straat en om rond te komen begon hij zijn muzikaal talent uit te buiten als straatmuzikant. En zo werd hij ontdekt in de Parijse metro. Benjamin Clementine brengt een combinatie van jazz-, soul- en popmuziek, met hier en daar een vleugje klassieke muziek.

Deze selfmade superstar doet je beseffen waar muziek echt om gaat en brengt emotionele nummers die niemand onberoerd zullen laten.

Te zien op Werchter op zondag van 17:05 tot 18:05 in KluB C.

13. Rag 'n' Bone Man

Eén gigantische monsterhit te pakken hebben, het kan in je voor- én nadeel spelen. Geen mens is afgelopen najaar en dit voorjaar kunnen ontsnappen aan 'Human' van Rag 'n' Bone Man. Rory Graham - want ja, hij heeft ook echt een naam - heeft de looks van een truckchauffeur, maar een stem waar menig popzanger jaloers op kan zijn. De Britse (teddy)beer van een man bewees op Down The Rabbit Hole dat hij veel meer op z'n palmares heeft staan dan enkel 'Human' en imponeerde met zijn toonvastheid en bij momenten emotionele nummers. Nee, Rag 'n' Bone Man zal de geschiedenis niet ingaan als een one hit wonder. Zoveel is duidelijk.

Een übermensch willen we Rag 'n' Bone Man niet noemen, maar hij is wel meer dan 'Human'. Zeker de moeite waard om eens te checken op de Werchterse festivalweide.

Te zien op Werchter op zondag van 18:05 tot 19:05 in The Barn.

14. Warpaint

Je ziet het niet vaak, een rockband met alleen maar vrouwen. Maar dat is precies wat Warpaint is. Girlpower, gebracht door vrouwen met ballen. Hun muziek zweeft tussen rock en pop, met als lijm psychedelische invloeden. Hits 'Whiteout' en 'New Song' deden het publiek op Down The Rabbit Hole uitbundig meezingen en -dansen en zullen op Rock Werchter ongetwijfeld ook niet teleurstellen.

Warpaint overlapt maar 10 minuten met The Lumineers, dus er is niets dat je tegenhoudt om eens langs deze straffe dames te passeren.

Te zien op Werchter op zondag van 19:05 tot 20:05 in KluB C.

15. Soulwax

De broers Dewaele zijn met Soulwax bezig aan een triomftocht door Nederland. De broers speelden vorig weekend nog een verpletterende set op Best Kept Secret en deden dat succes nog eens over op Down The Rabbit Hole. Voor hun set hadden ze niet één, niet twee, maar wel drie drumstellen uit de garage gehaald. En dat hoorde en voelde je vooral, de tent was letterlijk op z'n grondvesten van houten planken aan het daveren, maar daar zat de hevig dansende menigte waarschijnlijk ook wel voor iets tussen.

Stephen en David staan centraal aan hun eigen set synthesizers naar elkaar toegedraaid en onder het toeziend oog van het pivoterende glitterhoofd dat dienst doet als discobal en het feestje zo helemaal compleet maakt. Soulwax speelt een strakke, energieke en spannende set die je van climax tot climax loodst. Soulwax staat jammer genoeg geprogrammeerd lijnrecht tegenover de Britten van Alt-J, een compleet ander genre, maar ook verbluffend sterk. Keuzes, keuzes, ...

Te zien op Werchter op zondag van 20:05 tot 21:20 in The Barn.

Lees meer