Kan je je pil weggooien en definitief vervangen door deze app?

Met alle technologie die we tegenwoordig voorhanden hebben: zou er nog niemand een app hebben die de pil vervangt? Het Verenigd Koninkrijk denkt van wel: daar wordt Natural Cycles voorgesteld als de app die ervoor zorgt dat je je pil naar de vuilbak mag verwijzen. Geen hormonen en toch niet zwanger? Dat klinkt als goed nieuws maar is het dat ook?

Steeds meer vrouwen stappen af van de pil en gaan op zoek naar een andere vorm van contraceptie. Maar hoe vind je iets dat even betrouwbaar is als de pil, zonder de hormonen? Een Zweedse kernfysicus, Elina Berglund, vond dat zo'n gat in de markt niet kon blijven liggen en ontwikkelde een app die volledig hormoonvrij belooft om even betrouwbaar te zijn: Natural Cycles.

En na grondig onderzoek blijkt Natural Cycles ook echt te werken: de app is, als hij correct gebruikt wordt, bijna even effectief als de pil, en daarom besluit de Britse overheid om de 5,40 euro per maand binnenkort terug te betalen. Dat het hormonale aspect wegvalt, is natuurlijk aantrekkelijk voor veel vrouwen, maar is het ook praktisch?

Ook nog condooms

Hoe werkt Natural Cycles? De app baseert zich op twee contraceptiemethodes die al even meegaan: Berglund heeft niet bepaald het warm water heruitgevonden, maar gebruikt een combinatie van de temperatuur- en kalendermethode. Elke dag laat je app weten of het een 'veilige dag' is of niet. Op onveilige dagen gebruik je dan een condoom (of doe je gewoon niks). Op zichzelf is Natural Cycles dus géén contraceptie, maar het zou je condoomverbruik stevig moeten verminderen.

Pardon? Wel, ook voor Natural Cycles moet je elke dag je temperatuur opmeten vlak nadat je opgestaan bent. Ideaal gesproken doe je dat elke dag op hetzelfde moment: wie dus vroeg op moet voor het werk, moet dat ook in het weekend kunnen volhouden. Net voor de ovulatie stijgt je basale lichaamstemperatuur namelijk met een halve graad. Zo weet je dus of je ovuleert.

Veilige en onveilige dagen

Combineer dat met een kalendermethode, en je zou dus vrij safe moeten zitten. Dat is ook meteen het revolutionaire achter de app: achter die kalender zit een algoritme dat op basis van je vorige cyclussen berekent hoe lang deze cyclus zou moeten zijn, en daar nog een kleine veiligheidsmarge opzet. Zo kom je uiteindelijk aan een totaal van 10 'onveilige' dagen en 20 'veilige dagen'. Da's meer dan bij andere (minder betrouwbare) apps, zeggen ze van Natural Cycles zelf én omdat er wat marge op zit, zou het veiliger moeten zijn.

Om te beoordelen hoe veilig een contraceptiemethode is, wordt de Pearl-index vaak geciteerd. Die toont aan hoe vaak vrouwen zwanger worden bij consequent gebruik. Hoe lager hoe beter natuurlijk, en om even aan te tonen hoe goed Natural Cycles scoort: de pil heeft een Pearl-index van 0,1 tot 1,1, in een perfecte wereld. In diezelfde perfecte wereld scoort Natural Cycles 0,5, net hetzelfde. In praktijk verhoogt die score voor zowel pil als app naar 7, maar andere anticonceptiemethodes doen het nog een stuk slechter.

Vroeg opstaan

Condooms, bijvoorbeeld, hebben een Pearl-index van 4-12, een spiraaltje 1,5 en de kalendermethode tot 20. In verhouding scoort deze app dus geweldig goed. Ook interessant: je kan 'm evengoed omgekeerd gebruiken en proberen om zwanger te geraken. Maar er zijn natuurlijk nadelen.

Want, zoals we al eerder vermeldden: je moet vroeg opstaan om Natural Cycles correct te gebruiken en bij voorkeur dus nog ook een back-up methode om er uiteindelijk voor te zorgen dat je niet zwanger wordt. Hij helpt natuurlijk ook niet tegen soa's. Is Natural Cycles betrouwbaar? Waarschijnlijk wel, maar om je pil nu onmiddellijk te dichten, daar zijn wij nog niet 100% van overtuigd.

Lees meer