Topmaand in de cinema: deze 9 films moet je in juli gaan zien

De zomer doet ook in de bioscoopzalen de temperatuur stijgen met enkele kaskrakers waar we al een hele tijd naar uitkijken. Wat denk je van een nieuwe Spider-Man? Of van het vervolg van Planet Of The Apes? Voor het hele gezin zijn er Despicable Me 3 en Cars 3. En dat is lang niet alles!

1. Despicable Me 3 (1 juli)

Animatiefilm - VS - met stemmen van o.a. Pierre Coffin & Steve Carell - 90 minuten

Sinds Despicable Me zijn ze even vertrouwd in het straatbeeld als Pokémon: de Minions. Deze zomer keren ze terug in de derde film van de franchise. Gru moet het opnemen tegen Balthazar Bratt, een voormalig kindsterretje dat geobsedeerd is door het personage dat hij in de jaren 80 speelde. Balthazar heeft het dit keer gemunt op een groot schip.

Voorts is er wel wat rivaliteit wanneer hij z'n verloren gewaande tweelingbroer Dru ontmoet. De film komt al meteen op de eerste dag van de zomervakantie in de bioscoopzalen. En zoals het er nu naar uitziet, krijgen we een regenachtige start van die vakantieperiode. Ideaal dus voor een tripje naar de bioscoop.

 

2. Gifted (5 juli)

Drama - VS - met Chris Evans & Mckenna Grace - 101 minuten

Het hoeft niet allemaal actie en avontuur te zijn. Gifted wil misschien zelfs het mooiste verhaal van deze zomer vertellen. Frank Adler (Chris Evans) is een vrijgezel die z'n hoogbegaafde nichtje Mary probeert op te voeden in een kustplaats in Florida. Plots ontdekt z'n moeder de wiskundige talenten van het meisje en wil ze Frank en Mary uit elkaar halen. Mary zou kunnen gaan studeren in een school voor kinderen met een gave.

Frank is echt overtuigd dat zijn zus nooit zou gewild hebben dat Mary naar zo'n school zou worden gestuurd. Ze zou enkel gewenst hebben dat ze de normale jeugd zou hebben, zoals zij die zelf nooit gehad heeft. Frank moet echter vrezen dat een rechter Mary bij hem zal weghalen als hij geen compromis sluit.

 

3. 2:22 (5 juli)

Thriller - VS/Australië - met Teresa Palmer & Michiel Huisman

Er staat ook een thriller op het programma van de maand juli. Eentje waarvan het scenario ons alvast zin doet krijgen in meer. Het leven van Dylan Branson dreigt te ontsporen wanneer iedere dag een mysterieus patroon van gebeurtenissen zichzelf herhaalt en telkens eindigt om exact 2 uur 22. Hij leert echter een vrouw kennen die het slachtoffer van die gebeurtenissen dreigt te worden. Hij moet dus het mysterie oplossen om de liefde van z'n leven te redden.

Zoals bij de meeste thrillers kan deze film evengoed de flop van de maand worden, dus je hoort ons nog geen uitspraken doen. Behalve dat de hoofdrolspelers er mogen zijn. Naast Teresa Palmer herken je Michiel Huisman, een Nederlandse acteur die ooit doorbrak dankzij de soap Goede Tijden Slechte Tijden. Benieuwd of 2 uur 22 een goede of slechte tijd wordt voor de acteur ...

 

4. War for the Planet of the Apes (12 juli)

Actie/SF - VS - met Judy Greer & Andy Serkis - 142 minuten

Derde film in de reboot van de originele reeks films van The Planet of the Apes. Caesar heeft altijd geprobeerd om oorlog te vermijden, maar is nu toch verwikkeld geraakt in een onvermijdelijke strijd met de mensen. Ondertussen wordt hij geplaagd door herinneringen aan zijn voormalige vriend en verrader Koba. Moeilijke tijden dus, en het is nog af te wachten of Caesar zijn volk nog kan leiden nu er steeds minder apen zijn.

Wordt deze film het einde van de reeks? Het was immers niet geweten of de makers het bij een trilogie zouden houden. Andy Serkis liet ooit in z'n kaarten kijken en zei dat het er drie, vier of zelfs vijf konden zijn. Hopelijk komt de aap snel uit de mouw, zodat we weten of dit het afscheid is. We vermoeden eigenlijk dat ze nog even zullen doorgaan.

 

5. Song to Song (12 juli)

Muzikaal drama - VS - met Natalie Portman & Ryan Gosling - 129 minuten

Ryan Gosling krijgt niet genoeg van muziek na z'n glansrol in La La Land. De cast is er andermaal eentje om u tegen te zeggen. Ryan Gosling, Rooney Mara, Michael Fassbender, Natalie Portman, Cate Blanchett, Val Kilmer, en zangeres Lykke Li die je kent van de hit I Follow Rivers. Een pak artiesten zou voorts een cameo in de film hebben.

Het verhaal speelt zich dan ook af in de muziekscène van Austin, Texas. We volgen twee koppels: de liedjesschrijvers Faye (Mara) en BV (Gosling) enerzijds, en de muziekgoeroe Cook (Fassbender), die iets begint met een serveerster (Portman). De vier krijgen te maken met een rock 'n roll-wereld vol verleiding en verraad. Op basis van de trailers verwachten we wel iets heel anders dan La La Land.

 

6. Una (12 juli)

Drama - VS/VK - met Rooney Mara en Ben Mendelsohn - 94 minuten

Drukke maand voor Rooney Mara, die ook in deze film een hoofdrol wegkaapte. Ze speelt een jonge vrouw die op zoek gaat naar haar ouders. Zo komt ze terecht op de werkplek van een oudere man, maar haar komst dreigt geheimen uit z'n verleden op te rakelen en zijn nieuwe leven overhoop te halen. Op die manier borrelen verdoken verlangens weer op en hun leven zal hierna nooit meer hetzelfde zijn.

Wat die geheimen zijn verklappen we uiteraard nog niet om spoilers te vermijden. Wel kunnen we stellen dat de meeste vrouwen in de schoenen van Una de man in kwestie liever niet zouden tegenkomen. De film werd tot hiertoe overwegend positief onthaald. En dan vooral de topprestatie van Rooney Mara.

 

7. Dunkirk (19 juli)

Historisch drama - VS/VK - met Christopher Nolan & Tom Hardy - 107 minuten

Eentje waar al een tijdje naar wordt uitgekeken. Al is het maar omdat zo'n verhaal in de handen van Christopher Nolan meestal in goud verandert. Het gaat over de evacuatie van geallieerde soldaten van de stranden en de haven van Duinkerke in 1940. Een oorlogsfilm zou je dan verwachten, maar Nolan zou benadrukt hebben dat het geen oorlogsfilm is.

Zoals we van Nolan gewend zijn wordt het verhaal vanuit drie perspectieven verteld: te land (het strand), ter zee (de marine) en in de lucht (vliegtuigen). Sommige soldaten zaten een week vast op het strand. Gewaagd concept dus, maar de eerste kritieken zijn erg lovend.

 

8. Spider-Man: Homecoming (19 juli)

Fantasy - VS - met Tom Holland & Marisa Tomei - 133 minuten

Slechts één film moest deze Spider-Man bij voorbaat laten voorgaan als de blockbuster van de zomer: Wonder Woman. En het ziet er ook steeds meer naar uit dat deze film bijzonder goed zal moeten zijn om Gal Gadot van haar nieuwe troon in het imperium der superhelden te stoten.

De film speelt zich enkele maanden na het verhaal uit Captain America: Civil War af. Peter Parker keert terug naar huis en probeert met de hulp van z'n nieuwe mentor Tony Stark zijn leven bij z'n tante May weer op te pikken, en verder te studeren zoals een gewone student in New York. Ondertussen bestrijdt hij nog steeds de misdaad als Spider-Man, en zo komt het tot een confrontatie met een nieuwe bedreiging: de Vulture.

 

9. Cars 3 (26 juli)

Animatie - VS - met Owen Wilson & Armie Hammer - 109 minuten

In de derde Cars-film wenkt het pensioen stilaan voor Lightning McQueen. Hij wordt voorbijgestoken door ultrasnelle bolides en kan eigenlijk niet meer mee. Terwijl hij nadenkt over zijn favoriete sport droomt hij van z'n mentor Doc Hudson. Om terug bij de top te horen zal Lightning McQueen zichzelf opnieuw moeten uitvinden en daarvoor doet hij beroep op de enthousiaste vrouwelijke monteur Cruz Ramirez.

Cars 3 is dus de tweede animatiefilm van de zomer, maar is in de Verenigde Staten de voorbije week al uitgekomen. Daar variëren de kritieken van positief tot matig. Of Lightning McQueen na deze film echt aan z'n pensioen moet gaan denken, kunnen we dus vanaf de laatste week van juli beoordelen.

 

Lees meer