Juni uitwuiven en juli binnen stappen, maar eerst moet je deze 47 nummers gehoord hebben

Nieuwe singles van Arcade Fire, Kendrick Lamar, The War On Drugs, Lorde, Radiohead, Queens Of The Stone Age, Foo Fighters en Sia: het was weer niet min wat we in juni voor de kiezen kregen. Ondertussen vliegt de tijd genadeloos verder en is er alweer een muzikale maand voltooid verleden tijd. Even terugblikken!

1. Jasper Steverlinck - That's Not How Dreams Are Made

 

Laten we eens in eigen land beginnen, want Jasper Steverlinck heeft een pareltje afgeleverd. That's Not How Dreams Are Made zou zich niet moeten schamen om zich naast iets van Damien Rice te gaan liggen. Het is het eerste voorproefje van een nieuw soloalbum waar de (voormalige) zanger van Arid (hun laatste plaat kwam in 2010 uit) nu al enkele jaren aan werkt.

Het is een aantal jaren stil geweest rond Jasper. Met uitzondering van de single Things That I Should Have Done (2015) was zijn laatste wapenfeit het coachen in The Voice van Vlaanderen en dat is toch alweer van 2011 geleden.

Deze plaat zou daar verandering in moeten brengen. Op 21 oktober speelt Steverlinck in de Botanqiue, één dag later in AB.

2. Foo Fighters - Run

 

Ook van Foo Fighters kwam er in juni - een tikje onverwacht - een nieuwe single uit. Hoewel Run zoetgevooisd begint, is het één van de stevigere nummers van Foo Fighters uit hun gehele oeuvre. Morgen sluiten ze voor het eerst Rock Werchter af - het is Überhaupt hun eerste passage sinds 2005! - en ergens in de hen toebedeelde 2,5 uur zal Run wel passeren.

Het is trouwens de voorloper van hun negende album 'Concrete And Gold' dat gepland staat op 15 september. Kruisje in de agenda!

3. Prophets Of Rage - Unfuck The World

 

Ook op 15 september: de debuutplaat van Prophets Of Rage. Die groep is Rage Against The Machine, minus Zack de la Rocha, plus B-Real van Cypress Hill en Chuck D en DJ Lord van Public Enemy. De groepen vonden elkaar in hun woede jegens de presidentskandidatuur van Trump en ze gingen op tournee onder de titel Make America Rage Again. Daar hoorde ook nieuwe muziek bij.

Een veldslag is nu verloren, maar de oorlog geven ze nog niet op. Integendeel. Prophets Of Rage trekt nu de wereld rond onder de noemer Make The World Rage Again en heeft een debuutplaat op stapel staan waarbij ze beloven niet ver weg te blijven van de politiek. Voor de eerste single daaruit - Unfuck The World - hebben ze de handen in elkaar geslagen met de Amerikaanse regisseur Michael Moore. Jep, die van Fahrenheit 9/11 en Where To Invade Next. Het ideale huwelijk.

4. Oneohtrix Point Never feat. Iggy Pop - The Pure And The Damned

 

De experimentele muzikant Oneohtrix Point Never maakte de soundtrack voor de bij ons nog te verschijnen film Good Time (met Robert Pattinson en Jennifer Jason Leigh) en won daarvoor de Soundtrack Award in Cannes. Eén van de nummers op die soundtrack is een prachtige samenwerking met Iggy Pop.

Good Time verschijnt bij ons in oktober.

5. Sia - Free Me

 

De videoclip waarbij we de afgelopen maand het hardst hebben moeten slikken, is de nieuwe van Sia. In de clip van Free Me speelt Zoe Saldana een aanstaande moeder die ontdekt dat ze HIV-positief is. Door een voice-over van niemand minder dan Julianne Moore leren we dat ook de ongeboren vrucht HIV-positief kan worden als er geen behandeling komt.

Je raadt het al: de opbrengsten van Free Me gaan helemaal naar de strijd tegen HIV onder de hashtag #endHIV. Go Sia!

6. Halsey - Bad At Love

 

De jonge zangeres Halsey is trots, want met 'Hopeless Fountain Kingdom' (goeie titel!) heeft ze haar eerste volledig zelf geschreven album uit. En het mag er wezen. Deze tweede plaat is een conceptalbum waarvoor Halsey zich heeft laten inspireren door het alom gekende verhaal van Romeo & Julia van Shakespeare en door de film die Baz Luhrmann er in de jaren 90 over maakte.

Bad At Love is de eerste (en uitstekende!) single uit deze plaat over "two young people fighting for love in a world where love is so empty." Op vrijdag 18 juni komt ze naar Pukkelpop.

7. Billie - Love Kills Slowly

 

Halsey heeft het in interviews ook vaak over hoe ze zichzelf tot het alternatieve gedeelte van de muziek rekent, want waar vroeger alternatief voornamelijk over rockmuziek ging, bestaat er nu ook zoiets als alternatieve pop, zo zegt ze. En volgens ons heeft ze gelijk. Ook onder te brengen in die categorie alternatieve pop: onze eigen Billie.

Billie werd bekend als "Billie uit Oostende", maar valt vooral op door haar internationale sound. Ze begon als zangeres bij Netsky, maar ondertussen heeft ze ook meer dan genoeg solo materiaal én een volledige live band om onder haar eigen naam indruk te maken op een podium. Mag toegevoegd worden aan het rijtje topschijven als Give Me The Knife, Caught By The Tide en Talking Loud: de nieuwe single Love Kills Slowly.

8. Soulwax - Do You Want To Get Into Trouble?

 
Blijven we even hangen in de categorie: Belgisch en zéér straf. Met 'FROM DEEWEE' brachten ze één van de beste platen uit de eerste helft van 2017 uit en na Missing Wires is daar nu ook een tweede single uit getrokken. Morgenavond mogen ze op Rock Werchter The Barn aan flarden spelen.

9. Macklemore feat. Skylar Grey - Glorious

 
Niet dat we de grootste fan van Macklemore zijn, maar zelfs wij moeten toegeven: van deze nieuwe single worden we verdorie vrolijk. Het is het eerste voorsmaakje van de tweede soloplaat van Macklemore, de eerste sinds 2005. Hij heeft Ryan Lewis dus eventjes aan de kant geschoven en doet het nu even met ander volk. In Glorious is dat ander volk Skylar Grey.

10. Kendrick Lamar - ELEMENT.

 

Met 'To Pimp A Butterfly' schreef Kendrick Lamar geschiedenis, maar de opvolger 'DAMN.' was niet minder interessant, want op de teksten op dat album gaf Kendrick ons een inkijk in zijn leven, zijn hart en zijn hoofd.

Feit is dat Kendrick niet onder stoelen of banken steekt dat hij zich bewust is van zijn positie en invloed in en op de hiphop sinds 'To Pimp A Butterfly'. In HUMBLE. riep hij zijn al dan niet dierbare collega's immers op om ook eens over iets anders te rappen dan over vrouwen en juwelen en op nieuwe single ELEMENT. rapt hij "Last LP I tried to lift the black artists/But it?s a difference between black artists and wack artists."

In de nieuwe - controversi e - video geeft Kendrick Lamar geweld een gezicht. Of verschillende gezichten. De boodschap: geweld raakt altijd echte personen.

11. Ryan Adams - Prisoner

 

Ryan Adams zingt weer zoals we 'm het liefst hebben: met een gebroken hart. Op 'Prisoner' - zijn veertiende plaat al - bezingt hij zijn breuk met Mandy Moore. Uit die plaat werd Do You Still Love Me? een onverwachte Afrekening-hit en we hopen stilletjes dat tweede single Prisoner hetzelfde gaat doen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Overigens: onlangs loste Ryan Adams 'Prisoner B-Sides', een plaat met nog eens een uur muziek (17 nummers) uit dezelfde sessies en een plaat die minstens even goed is als het origineel. Overigens, wie een potje wil gaan staan janken voor de Main Stage van Pukkelpop: Ryan Adams treedt daar aan op donderdag 17 augustus.

12. Radiohead - I Promise

 

En nu we toch aan het janken zijn, is het tijd voor Radiohead. Hun legendarische album 'OK Computer' wordt dit jaar 20 jaar (en krijgt ook live dezer dagen meer aandacht dan gewoonlijk) en dus is er een re-issue verkrijgbaar met daarop drie eerder onuitgegeven nummers. Het nummer dat daarvan met het meeste aandacht is gaan lopen, is I Promise.

Sinds dat nummer uitkwam, speelden de band het ook al de volle twee keer live. Wij speelden het al negen keer volgens onze iTunes. Na elkaar, weliswaar.

13. Warhaus - Love's A Stranger

 
De reden waarom ze bij Balthazar drie platen op vijf jaar hebben afgeleverd is simpel: ze werken hard. Simon Casier bracht na zijn 'The Afterglow' van vorig jaar ook al een verse EP uit en ook Warhaus - Maarten Devoldere - heeft na 'We Fucked A Flame Into Being' alweer nieuw werk klaar. Love's A Stranger is nu al buiten gebracht en wij willen nog mééééééééééééér.

14. J. Bernardt - The Question

In 2016 maakte Maarten Devoldere veel indruk met zijn Warhaus en diens debuut 'We Fucked A Flame Into Being'. Nu is het de beurt aan Jinte Deprez die zich de naam J. Bernardt heeft aangemeten. Zijn album 'Running Days' is nu ook klaar - en is uitstekend! - en ligt in de (digitale) winkelrekken.

Totaal anders, met veel invloeden van R&B, maar ook steengoed. Na de singles Calm Down en Wicked Streets is het nu de beurt aan The Question met - opnieuw - een echo van wat oosterse invloeden.

15. Sharon Van Etten - Not Myself (Hercules & Love Affair Remix)

 
Vorig jaar na de schietpartij in een nachtclub in Orlando schreef Sharon Van Etten een nummer omdat ze het gevoel had dat ze dat moest doen. Nu is er een remix omdat ze het gevoel had dat ze het nummer ook naar de clubs moest kunnen brengen om zo nog meer mensen te bereiken "in a more positive and healing light". Hercules & Love Affair tekende voor de uitstekende remix.

16. Big Boi feat. Trozé - Chocolate

 
Big Boi zal voor ons altijd "die van OutKast" blijven, maar veel OutKast is in deze Chocolate niet terug te vinden. Het betreft een samenwerking met de genaamde Trozé over wie wij je op dit moment helemaal niets meer kunnen vertellen. De nobele onbekende is - dat weten we wel - met dit nummer terug te vinden op 'Boomiverse', de derde soloplaat van Big Boi.

17. SOHN - Signal

 

De laatste jaren heeft Christopher Taylor - de man achter SOHN - productiewerk gedaan voor Kwabs, BANKS en The Weeknd en dat geeft al heel wat weg over het hokje waar we hem zélf in kunnen plaatsen. Zijn debuut 'Tremors' van drie jaar geleden was een klein meesterwerk en vermengde al het voorgaande met een vleugje Radiohead. Zijn tweede ('Rennen') was iets lastiger en vroeg iets meer luisterbeurten - zo ook deze Signal - maar na een tijdje zal toch iedereen moeten erkennen dat hij ook nu weer een prachtsingle heeft afgeleverd.

18. Francis & The Lights feat. Chance The Rapper - May I Have This Dance

 

Francis & The Lights, klinkt als een band, maar is het niet. Het is het muzikale project van Francis Farewell Starlite (en dat is aijn echte naam!) die over zijn artiestennaam zei dat het achtervoegsel "and the lights" betrekking had op zowel de lichten op een podium als de pixels op een computerscherm.

Francis and the Lights "is me and whoever else is involved, including you", zei hij ooit. Op de nieuwe single May I Have This Dance lijkt het wel alsof Phil Collins achter de microfoon staat, maar niets is minder waar.

19. Bebe Rexha feat. Lil Wayne - The Way I Are (Dance With Somebody)

 

En er werd nog gedanst deze maand. Bebe Rexha zegt in het begin van dit nummer dat ze nooit zo goed zal kunnen zingen als Whitney Houston en refereert dus met dit nummer ook aan diens monster hit I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me). Bebe Rexha neemt zelfs genoegen met iedereen ("Don't matter who you are") zolang je maar van haar houdt zoals ze is.

Dansje, iemand? Bebe wacht.

20. NEIKED feat. Mimi - Call Me

 
Ja, hallo! Eerst zingen over Sexual en nu openlijk vragen om een bootie call ("You can call me, oh, if you're lonely and you need somebody/You can call me, middle of the night when you need my bodyy"), maar let wel: het gaat hier niet om dezelfde dame. De Zweedse producer Victor Rådström is degene die schuilt achter NEIKED. Bij Sexual kreeg hij het gezelschap van Dyo, nu van MIMI. 't Is maar dat je het weet.

21. Kings Of Leon - WALLS

 
De enige reden waarom we anno 2017 nog naar een concert van Kings Of Leon zouden gaan kijken, heet WALLS. Een ingetogen nummer vol oprechte emoties is een opluchting tussen al de prefab-rock die Kings Of Leon de laatste jaren heeft uitgescheten. Het bewijs dat ze kunnen als ze willen.

22. Arcade Fire - Everything Now

 
Nog een maandje moeten we wachten en dan verschijnt 'Everything Now', de vijfde plaat alweer van Arcade Fire. Dit Canadees gezelschap is misschien wel dé groep van de huidige generatie en zonder twijfel één van de strafste livebands van het moment. Ook slagen ze erin om meer en meer naar de pop over te hevelen en tegelijkertijd hun sound te bewaren. De nieuwe single Everything Now - dat in eerste instantie het publiek verdeelde - bewijst dat.

23. Broken Social Scene - Skyline

 

Broken Social Scene komt ook uit Canada, heeft een gelijkaardig muzikaal profiel en is toch nooit op grote schaal doorgebroken. Onlangs kwam BSS nog eens demonstreren - in Trix - dat ook zij een ontzettend straffe liveband zijn. Het spelplezier spatte ervan af en dat hoeft niet te verbazen, want Broken Social Scene is een collectief bestaande uit muzikale vrienden die elk hun eigen muzikale projecten hebben. Om de zoveel tijd verzamelen zij met wie vrij is om samen aan muziek te werken of op tournee te gaan.

'Hug Of Thunder', hun nieuwe album, verschijnt zeer binnenkort, op 7 juli.

24. Queens Of The Stone Age - The Way You Used To Do

 

Volgens Joshua Homme is de aankomende plaat ('Villains' verschijnt op 28 augustus) up-tempo en "het beste dat we ooit gedaan hebben." Producer van de plaat is heel verrassend Mark Ronson, de man die al met Amy Winehouse en Bruno Mars werkte. De nieuwe single is "a song about fucking" en klinkt op zijn zachtst gezegd anders dan wat voorheen uit het repetitiehok van QOTSA tevoorschijn kwam. Ook hier hadden we even tijd nodig om 'm te kunnen waarderen.

Dat hoeft nog niets te betekenen voor de rest van de plaat, want wie een blik werpt op de tracklist ziet dat maar liefst 6 van de 8 tracks op de plaat de vijf minuten overschrijden en dat drie daarvan zelfs langer dan zes minuten duren. Niet bepaald singlemateriaal...

Het zal ons benieuwen hoe 'Villains' zal klinken. Als je Joshua Homme en zijn gezelschap nog eens op een Belgisch podium wil zien: op 16 november komen ze naar het Sportpaleis.

25. Buurman - Dans & Dwaal

 

Ook Buurman heeft zich enigszins een nieuwe sound aangemeten. We hoorden een presentator van Radio 1 onlangs zeggen dat Buurman-spilfiguur Geert Verdickt goed naar Oscar & The Wolf had geluisterd, maar dat vonden we dan weer net iets te ver gaan.

Feit is wel: je kan dansen op Dans & Dwaal. Het is de titeltrack van het vierde album van Buurman dat verschijnen zal in september. Op 19 oktober wordt de plaat voorgesteld in de Ancienne Belgique.

26. The Van Jets - Boy To Beastie

 

Dat ook The Van Jets een nieuwe plaat voorbereiden is duidelijk, want met Boy To Beastie hebben ook zij een nieuwe single uit. Het is The Van Jets as we know it - ze hebben écht een eigen sound - en toch weer ook net dat beetje anders.

Trouwens, heb je al gelet op dat moment ongeveer 2'22" ver in het nummer waarop alles even kapot mag?

27. Kiiara feat. Felix Snow - Whippin

 
Eén i in haar naam was vast te gewoon en dus mat Kiara Saulters zich voor haar artiestennaam plots twee van die ii-tjes aan, waardoor het Kiiara werd. Het is zij die te horen is op die verschrikkelijke nieuwe single van Linkin Park (Heavy). Dan hebben we haar toch liever als lead artist met haar eigen mix tussen pop en rap. Whippin is de voorloper van haar tweede EP. Wanneer die verschijnt is nog niet bekend.

28. Carly Rae Jespen - Cut To The Feeling

 

Ze zal wel altijd die van Call Me Maybe blijven, maar Carly Rae Jepsen heeft een fijne nieuwe single uit, mét hitpotentieel. Cut To The Feeling is de soundtrack van de Frans-Canadese animatiefilm Ballerina (Leap! getiteld).

Ballerina speelt zich af in het Parijs van 1884 waar een weesmeisje van 11 maar één droom heeft: een sterdanseres worden. Met de hulp van Odette, de poetsvrouw van de Opéra die haar onder haar hoede neemt, waagt ze haar kans bij de grote dansschool van de Parijse Opéra.

29. Fleet Foxes - If You Need To, Keep Time On Me

 

Fleet Foxes hebben met 'Crack-Up' een werkelijk prachtige groeiplaat gemaakt waar je echt even tijd voor moet maken. Alsof ze de luisteraar willen geruststellen lossen ze na het bijna negen minuten durende Third Of May / Ōdaigahara deze If You Need To, Keep Time On Me. Alsof ze willen zeggen "Geef het een kans, er staan ook normale liedjes op de plaat."

Zeker, het is prachtig.

30. Angus & Julia Stone - Snow

 

Angus en Julia Stone - broer en zus - is een folkduo dat al enige tijd in één adem wordt genoemd. Ze doen beide ook dingen apart, maar de wereld luistert pas als ze samen zijn. En dat eigenlijk ook pas sinds de remix van Big Jet Plane in 2011.

Je moet het durven, midden van de zomer en zingen over sneeuw. Zij doen het. Niet de spannendste release van de maand, wel heel erg geschikt als warm deken, indien nodig.

31. The War On Drugs - Holding On

 

De eerste seconden doen ons een beetje denken aan Baba O'Riley van The Who en dat is zeker een compliment. Het zijn grote schoenen om te vullen - de vorige single van The War On Drugs, die Thinking Of A Place van elf minuten indachtig - en dus koos de groep voor totaal iets anders: maar zes minuten én een xylofoon.

'A Deeper Understanding' verschijnt op het einde van de zomervakantie (25 augustus) en heeft ook grote schoenen in te vullen : die van opvolger van 'Lost In The Dream' uit 2014. Daarna komt de groep live zodat onze monden nog eens kunnen open vallen bij het zien van zoveel vakmanschap. Eerst in Vorst Nationaal (op zaterdag 4 november) en daarna, omdat Vorst snel uitverkocht was en de vraag naar kaartjes bleef aanhouden, ook nog eens op 29 november in de Antwerpse Lotto Arena.

32. Liam Gallagher - Wall Of Glass

 

Onlangs was het twee seconden lang nieuws: de Britse BBC Radio 1 zou de nieuwe single van Liam Gallagher niet draaien. Liam Gallagher was te oud, vond geen aansluiting meer bij de doelgroep van de zender, zo klonk het wanneer er naar een verklaring werd gevraagd. Dat is erg, zo stond er te lezen, want wat BBC Radio 1 draait, is belangrijk om hits te kunnen scoren.

Daar dachten we een paar dingen bij: fuck BBC Radio 1, want een (Brits!) icoon als Liam Gallagher schuif je niet zomaar opzij. En ook: hoe oud Liam Gallagher ook moge zijn, als BBC Radio 1 besluit om Liam evenveel airplay te geven als pakweg Royal Blood, dan scoort hij zijn hit. Het gaat gewoon om het vaak genoeg blootstellen aan hetzelfde.

Ach Liam, laat ze maar, je hebt hits genoeg. En Wall Of Glass is een leuk nummer!

33. Lorde - Perfect Places

 
Lorde wordt nog wél gedraaid door BBC Radio 1, want ze is nog jong en hip. Geboortejaar 1996 en de Nieuw-Zeelandse heeft net haar tweede album 'Melodrama' uit. Dat krijgt over het algemeen overigens goeie kritieken. Lorde behoort tot die alternatieve popscene waar Halsey het hierboven over had. Te moeilijk om échte hits te scoren, makkelijk genoeg om een groot publiek mee te bereiken.

34. Rae Morris - Reborn

 

Het is geen uitzondering meer: de jonge artiesten van vandaag moeten best wat geduld oefenen en een jarenlange aanloop naar hun debuutplaat nemen. Bij Rae "Rachelle" Morris duurde het 6 EP's voor ze haar debuutplaat uitbracht in 2015.

Dat maakt dat ze nu al acht singles op haar conto heeft staan. Deze Reborn is nummer negen en de voorloper van een tweede album, waarvan het momenteel nog niet bekend is wanneer die zal verschijnen. Ze is alvast hergeboren, zingt ze.

35. Ertebrekers - Miss Amerika

 
Van De Zji waren we niet zo weg, maar sindsdien hebben Ertebrekers ons al een paar keer kunnen verrassen en beginnen we stilaan te begrijpen waarom ook 'Otel' (hun debuutplaat, nooit geluisterd, sorry!) genomineerd was voor een MIA. Eva Mendes was een heerlijke single, de liefhebbers daarvan kunnen zich nu over de zomer heen laten tillen door Miss Amerika.

36. Pharell Williams - Yellow Light

 
Het derde deel van de animatiereeks Despicable Me speelt sinds woensdag in de zalen en net zoals bij de vorige twee afleveringen heeft Pharrell Williams daarvoor nieuwe muziek geschreven. Het leverde hem alvast één monsterhit op - Happy stond op de soundtrack van Despicable Me 2 . We twijfelen of deze Yellow Light het even goed zal doen als Happy, maar goed: je kan niet elke keer in de roos schieten, toch?

37. Ibeyi - Away Away

 

Het debuut van Ibeyi was één van de meest onverwachte en verfrissende verrassingen van het muzikale jaar 2015. Door Ibeyi maakten we niet alleen kennis met de tweelingzussen Naomi en Lisa-Kainde Diaz, dochters van de grote Anga Diaz die deel uitmaakte van Buena Vista Social Club, maar ze maakten het ook tot hun missie om (soms) invloeden uit de Cubaanse muziekscene in hun eigen muziek te verwerken en zongen niet alleen in het Engels, maar ook in het Frans en het Yoruba.

Het bracht hen groot succes in onder andere de Ancienne Belgique en op Rock Werchter en nu is de opvolger bijna klaar. Away Away is een eerste voorproefje, op 7 december in Het Depot in Leuven volgt er meer. En voor dat optreden zijn, tot onze verbazing, zelfs nog tickets ook.

38. Death From Above (1979) - Freeze Me

 

Akkoord, Royal Blood kan veel lawaai maken met z'n tweeën, maar Death From Above 1979 kan dat ook. Een veel onbekendere naam en dat is deels aan henzelf te wijten. Tussen hun eerste en tweede album zat immers tien jaar (2004-2014) en dat is voldoende om vergeten te worden.

Nu lijkt het alvast wat sneller te gaan, want met Freeze Me heeft de groep nieuwe muziek gelost en dat amper drie jaar na 'The Physical World'. Oh ja, en het lijkt erop at ze hun achtervoegsel 1979 hebben laten varen. Soms wel, soms niet en officieel is er nog niks over gezegd.

Death From Above, dat klinkt zo...normaal.

39. Wolf Alice - Yuk Foo

 

Twee minuten en 14 seconden: in de jaren 60 was het gebruikelijk dat een nummer zo lang (of zo kort) duurde, anno 2017 is het opmerkelijk. Wolf Alice doet het en doet het met veel overtuiging. De Britse band is best al groot in eigen land, maar timmert op het Europese vasteland nog stevig aan de weg.

Op 29 september komt hun tweede album 'Visions Of A Life' uit, op 28 oktober komen ze naar de Botanique.

40. Girls In Hawaii - This Light

 

Waalse groepen hebben het doorgaans moeilijk om voet aan de grond te krijgen in Vlaanderen en hoewel het Girls In Hawaii toch een béétje lukt (een bééétje) hoor je hen hier merkelijk minder op de radio dan pakweg The Van Jets.

Dat heeft niets met niveau te maken, want hun nieuwe single This Light - de voorloper van hun vierde album 'Nocturne' (29 september) is knap spul. De groep neemt hun tijd om aan sfeerschepping te doen en de eerste stem horen we dan ook pas na goed twee minuten. Tegen dan zijn we al lang weggedroomd.

41. Tricky - The Only Way

 
Tricky, but not as we knew it! Het bewijs dat zelfs een oude rot in het vak met 11 platen achter zijn naam die al lang gezien wordt als "over zijn hoogtepunt heen" nog kan verrassen.

42. Nordmann - The King

 

Jazz is alive and kicking en zéker in Vlaanderen. STUFF. is daar één voorbeeld van, Nordmann is een ander. Die groep behaalde een zilveren plak in de finale van Humo's Rock Rally 2014 toen de hele jazz revival nog moest beginnen.

Ondertussen heeft het Gentse Nordmann al zijn tweede plaat klaar en The King - op single drie minuten, op plaat 7,5 - is daar een voorproefje van! Op 18 oktober stellen ze 'The Boiling Ground' voor in AB Club.

43. Zola Jesus - Exhumed

 

Zola Jesus heeft een plaat klaar en we zullen er niet vrolijk van worden. De Amerikaanse die met 'Okovi' later dit jaar (8 september) al haar zesde plaat zal uitbrengen op acht jaar tijd heeft - met stip - haar donkerste album tot nu klaar. Nicole Hummer - de singer-songwriter die achter Zola Jesus schuilt - heeft een moeilijke periode achter de rug en dood en donkerte is ook haar nieuwe album ingeslopen.

Exhumed ("opgegraven") is een goeie eerste voorbereiding, lijkt ons. Q Magazine omschreef haar eens als "het midden tussen Florence Welch en Siouxsie and the Banshees", een omschrijving die perfect bij de nieuwe single past.

44. Sigala feat. Ella Eyre - Came Here For Love

 
Hoog tijd voor een dosis optimisme na al die donkerte en de beste dosis optimisme die we deze maand hebben gevonden is deze nieuwe single van Sigala en Ella Eyre: "I came here for love/I wont't give up." Allé hup!

45. Action Bronson - Let Me Breathe

 

Zelfs een rasechte hiphopper als Action Bronson werkte al met superproducer Mark Ronson. Samen met Dan Auerbach (van zichzelf en van The Black Keys) leverden de drie Standing In The Rain af, een topnummer dat gebruikt werd op de soundtrack van Suicide Squad vorige zomer.

Nu is Action Bronson weer helemaal van zichzelf en maakt hij zich klaar voor de release van zijn derde soloalbum 'Blue Chips 7000.'

46. Iron & Wine - Call It Dreaming

 

Wij waren ontzettende fans van 'Ghost On Ghost', het vorige album van Iron & Wine (2014), en afgaand op het melancholische Call It Dreaming gaan we dat ook zijn van zijn volgende album, 'Beast Epic', dat zal verschijnen op 25 augustus.

Naar eigen zeggen zal deze nieuwe - zesde - plaat vooral de fans van zijn vroegere meer verhalende songs aanspreken. Zeiden we al dat we benieuwd waren?

47. Manoeuvres - Home

 

Wie naar Manoeuvres luistert en het niet weet, zal op geen enkel moment vermoeden dat Sean Dhondt de drijvende figuur achter deze groep is. Het verschil met het in 2009 gesplitte Nailpin is groot, heel erg groot. Vier singles zijn er ondertussen tussen 2014 en nu onder de naam Manoeuvres uitgebracht ("Ik schrijf niet veel liedjes", zei Dhondt eens in Het Laatste Nieuws) en er is nog geen enkele duidelijkheid over een potentieel debuutalbum. Dus doen we 't nog maar even met deze nieuwe single Home.

De vrouwelijke vocals zijn trouwens van Fien Deman, ook bekend onder de naam van haar soloproject: Ivy Falls.

Lees meer