Nieuwe grootschalige cyberaanval treft bedrijven en overheden over heel Europa, en nu ook in België

Deze middag werden verschillende bedrijven en overheden getroffen door een grootschalige cyberaanval. De aanval lijkt te zijn gestart vanuit Oekraïne maar breidde zich al snel uit naar buurland Rusland en later ook naar verschillende West-Europese landen. Het zou om ransomware gaan, net zoals bij de vorige grootschalige aanval met het WannaCry-virus. 

In Oekraïne is de overheid deze middag zwaar geraakt door een cyberaanval, dat melden verschillende nieuwsagentschappen. Bijna alle overheidscomputers liggen al sinds vanmiddag plat. Ook de luchthaven van Kiev, het nationale elektriciteitsbedrijf UkrEnergo en een aantal banken zouden getroffen zijn.

Oekraïne wijst met de vinger voor de aanval naar buurland Rusland. Volgens Oleksandr Turchynov, voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad, is het duidelijk dat er Russische sporen zitten op de aanval.

Ook berichten uit België

Niet veel later meldden ook verschillende Russische bedrijven dat ze het slachtoffers zijn van een cyberaanval. Oliegroep Rosneft en staalgigant Evraz, twee enorme bedrijven, zijn getroffen. Het in Moskou zetelende cybersecuritybedrijf Group-IB spreekt van een gecoördineerde en simultane aanval op Rusland en Oekraïne.

Maar het bleef niet bij de twee landen. Ondertussen zouden ook Deense, Britse en Spaanse bedrijven getroffen zijn. "We hebben het hier duidelijk over een cyberaanval", zei de woordvoerder van de getroffen shippingigant Moller-Maersk. Doordat zo'n grote bedrijven zijn getarget heeft dit gevolgen over heel de wereld. Zo zouden terminals voor containerschepen in de haven van Rotterdam die geleid worden door Maersk ook hinder ondervinden.

België leek gespaard te zijn, maar intussen komen er toch berichten binnen van zowel advertentiegroep WPP (die ook in Groot-Brittannië zijn geraakt), Mondelez als koerierbedrijf TNT. Zij zouden ook hinder ondervinden van de aanval, dat meldt De Redactie.

Ransomware

Er is voorlopig nog maar weinig geweten over de cyberaanval, al menen cybersecurityexperten te weten dat het om ransomware zou gaan. Met zo'n virus worden bestanden geëncrypteerd tot er een losgeld wordt betaald. "Een grootschalige ransomware aanval is zich momenteel wereldwijd aan het verspreiden", stelt het Roemeens cybersecuritybedrijf Bitdefender.

Voor deze ransomware, door sommigen intussen NotPetya genoemd, naar een eerder virus, Petya, maar dat is dus niet precies hoe NotPetya er uit ziet. Het gaat om 'een heel nieuwe vorm van ransomware.

De wereld was nog maar net aan het bekomen van de vorige cyberaanval met het WannaCry-virus, of er is dus al een volgende aan de gang. En het lijkt erop dat deze nog grootschaliger is. De Oekraïense premier spreekt zelfs van een "nog nooit geziene" aanval.

Voor alle duidelijkheid: het gaat alleen om toestellen die op Windows draaien, wie een Mac heeft of een laptop die op Linux draait, hoeft zich nog geen ozrgen te maken.

Lees meer