De president van Venezuela vreest een staatsgreep nadat granaten op hooggerechtshof worden gegooid

Een helikopter heeft twee handgranaten op het hooggerechtsgebouw van Venezuela gegooid. De granaten zijn niet ontploft, maar de president van Venezuela spreekt over "terreuraanval en poging tot staatsgreep".

Twee handgranaten werden uit een gekaapte politiehelikopter gegooid op het Venezolaanse hooggerechtshof, maar zijn niet ontploft. De helikopter werd volgens Venezolaans president Nicolas Maduro bestuurd door een ex-veiligheidsagent van het land.

Op video's is te zien dat de piloot een spandoek toont waarop staat "Artikel 350. Vrijheid". Daarmee wordt verwezen naar de grondwet van Venezuela die burgerlijke ongehoorzaamheid toestaat "tegen elk regime dat in strijd is met democratische rechten of de mensenrechten ondermijnt."

Burgerprotesten

President Maduro bestempelt de aanval als terreur, omdat er veel kritiek is op zijn regime. Zo wil Maduro de grondwet laten wijzigen om zichzelf meer macht toe te kennen. Zo wil hij de crisis in Venezuela aanpakken, maar zijn regime ligt zwaar onder vuur bij de bevolking. Al 75 mensen zijn gestorven bij burgerprotesten tegen Maduro.

Het land heeft te kampen met de grootste inflatie ter wereld en zit in een diepe economische crisis. Olie is het voornaamste exportproduct van het land, maar door de lage olieprijs dalen de inkomsten. Er is niet genoeg geld om voedsel en medicatie in te voeren in het land.

Couppleging

Door het aanhoudende protest tegen president Maduro, stijgt de angst in de regering dat er een coup zal gepleegd worden. Volgens lokale media is de man die de helikopter bestuurde Oscar Perez. Hij heeft een aantal video's op Instagram gezet waarin hij het volk toespreekt met vier gemaskerde en bewapende mannen achter zich. In de video zegt hij dat hij deel uitmaakt van "een groepering die zich inzet tegen de corrupte regering". Het is mogelijk dat er een staatsgreep wordt gepland in Venezuela, maar voorlopig is niets duidelijk.

In scene gezet

Het toeval (?) wil dat Maduro twee uur voor de helikopteraanval nog een toespraak heeft gehouden in Caracas waarin hij zei dat "als hij zijn grondwetswijziging niet zou kunnen doorvoeren met stemmen, er wapens zouden opgenomen worden". Er wordt dan ook gefluisterd dat Maduro de helikopteraanval zelf in scene zou gezet hebben om duidelijk te maken aan de bevolking dat er niet valt te sollen met hem.

Lees meer