Joëlle Milquet (cdH) opnieuw zwaar onder vuur: ze liet mailbox van medewerkers kraken en doorsnuffelen

Het gerecht zit Joëlle Milquet, een van de oude boegbeelden van het cdH, verder op de hielen. Want de oud-minister zou haar IT-medewerker opdracht gegeven hebben om alle e-mails van haar medewerkers te openen en te doorzoeken. Ze was op zoek naar een mol, maar zomaar e-mails van medewerkers kraken, is strafbaar. Het onderzoek is een bom in Franstalig België.

Een nieuw, tot de verbeelding sprekend onderzoek loopt naar de vorige minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). Die kwam in zwaar weer, toen bleek dat ze kabinetsmedewerkers had aangenomen en ingezet om campagne te voeren voor haar in Brussel, in plaats van haar te helpen met inhoudelijk werk als minister. Dat onthulde destijds Le Vif.

Dat is misbruik van overheidsmiddelen en strafbaar. Milquet kwam zwaar in opspraak, maar kon zich toch handhaven binnen haar partij. Tussen haar en voorzitter Benoît Lutgen zit het al langer niet goed en die laatste kon de zaak handig gebruiken om Milquet eindelijk wat opzij te zetten.

Toen Lutgen plots de PS van Elio Di Rupo dumpte en de facto de Brusselse, Waalse en gemeenschapsregeringen opblies, was het kijken hoe Milquet zich zou opstellen. Want zij was jarenlang de vertrouwelinge van Di Rupo. Maar Milquet ging mee met Lutgen.

Exit Joëlle?

Toen vervolgens Olivier Maingain (DéFI) keihard de MR en het cdH aanviel en stelde dat hij enkel met die partijen wil regeren als ze schoon schip maken en "Armand De Decker en Joëlle Milquet afvoeren", gebeurde ironisch genoeg het omgekeerde bij het cdH. Lutgen kon niet anders dan publiekelijk Milquet te steunen, zodat die weer wat steviger in het zadel zat.

Maar met het nieuwe onderzoek komt Milquet weer midden in een nieuwe controverse terecht. Dat schrijft L'Echo vandaag. Want tijdens het onderzoek naar die medewerkers van haar kabinet kwamen andere feiten aan het licht. Als minister was Milquet zo kwaad over het lek aan Le Vif, dat ze iemand van IT op haar kabinet de opdracht gaf om alle mailboxen van haar medewerkers te gaan doorsnuffelen.

Van die opdracht zijn ook harde bewijzen: Milquet stuurde een sms naar de man. Speurders hebben die gevonden en daarop besloten een nieuw onderzoek naar strafbare feiten te openen. Want zomaar je medewerkers hun mailbox openen, is uiteraard niet toegelaten. Milquet is ondertussen al ondervraagd in deze zaak.

De advocaat van Milquet reageert woest, omdat dit onderzoek nu uitlekt. Politiek gezien komt het Milquet bijzonder slecht uit natuurlijk: is haar positie nog langer houdbaar? Volgens haar advocaat deed ze niets mis: "De maatregelen waren wettelijk én nodig om de computers van het kabinet van Binnenlandse Zaken te beschermen tegen pogingen tot inbraak'", zegt hij aan L'Echo.

Lees meer