Wie na de cyberaanval betaalde om z'n files terug te krijgen, komt bedrogen uit

Slachtoffers van de cyberaanval NotPetya deze week hebben in totaal 7.890 euro in bitcoins betaald om hun bestanden terug te krijgen, maar de kans dat ze hun bestanden ook echt terugkrijgen is klein.

Op dinsdag werd een cyberaanval gelanceerd die vooral de Oekraïense overheid en banken trof, maar ook een Russisch oliebedrijf en veel andere bedrijven overal ter wereld. Met de aanval worden computers gehackt en bestanden gecodeerd. Daarna wordt er aan de gebruikers een betaling van 263 euro of 300 dollar in bitcoins gevraagd in ruil voor de sleutel die je bestanden opnieuw kan ontgrendelen.

Geblokkeerd

Volgens Blockhain.info, een website die transacties in bitcoins bijhoudt, zijn er 36 betalingen geweest naar het opgegeven bitcoinadres. In totaal gaat het dus om bijna 8.000 euro die slachtoffers hebben betaald.

Maar daar knelt het schoentje nu: want de kans dat slachtoffers hun bestanden terugkrijgen is klein.

Posteo, een Duits bedrijf dat achter het adres zit waar geld moest naar overgemaakt worden, heeft de mailbox van de cyberaanvallers geblokkeerd. Dat betekent dat er niet meer gemaild kan worden naar het adres én dat de hackers ook geen toelating meer hebben tot de mailbox. De hackers kunnen dus niet nakijken wie hen betaald heeft en dus ook geen encryptiesleutel meer sturen naar de slachtoffers die betaald hebben.

Lees meer