De eerste mosselen zijn er. En oei, wat zijn ze klein!

Het is weer tijd voor mosselen! Gisteren werden op de Oosterschelde de eerste mosselen opgevist. Volgens het Nederlands Mosselenbureau was dat het startschot van het mosselseizoen. Voor we aan tafel gaan, moeten we natuurlijk eerst even checken of ze al wel goed zijn dit jaar... En betaalbaar? 

Het mosselseizoen is vroeger van start gegaan dan normaal. Volgens het Mosselbureau is de delicatesse vanaf nu weer overal verkrijgbaar. Als we de woorden van Veilingmeester Nico van Zantvoort moeten geloven, kunnen we ons verwachten aan lekker gevulde mosselen. ?Al zijn de schelpen nu nog wel wat klein. Maar de groei zal zich de komende weken doorzetten.? Toch nog even wachten misschien vooraleer we mooie mosselen kunnen eten.

Ondanks het mooie weer van de voorbije weken, is de groei niet beter dan vorig jaar. Volgens het bureau zijn er nog weinig grote mosselen maar daar kan snel verandering in komen. Dat het nu regent in de kweekgebieden kan de groei zeker doen toenemen. Binnen enkele weken kunnen we ons wel verwachten aan grote(re) mosselen.

Belgi houdt van mosselen

Een mossel doet er ongeveer twee jaar over om consumptierijp te worden. De Zeeuwse mosselen komen vooral uit de Waddenzee en de Oosterschelde. In Nederland blijft de consumptie van mosselen ook groeien maar wij Belgen nemen ze graag over. Van alle mosselen, komt 65 procent onze richting uit: een Belg eet gemiddeld 7 kilogram mosselen per seizoen.

Zelfde prijs

De prijs zal niet hard verschillen van vorig jaar: op restaurant betaal je ongeveer 20 euro tot 25 euro voor een portie en in de winkel kan je je verwachten aan een prijs rond de vijf euro per kilo.

Lees meer