Moet jij de bus of tram nemen dit weekend? Lees dan eerst ons ‘hier heb je hinder’-verslag!

Het was alweer een tijdje geleden, maar deze morgen begon een nieuwe stakingsactie van De Lijn. Die zal duren tot en met maandag. De vakbonden roepen de buschauffeurs op om minstens één dag van die vier dagen het werk neer te leggen. Vooral de grote steden ondervinden zware hinder. In verschillende provincies rijdt amper 1 op de 2 bussen, in de andere kan dat percentage zelfs nog lager liggen. Wij geven een overzicht. 

Omdat er door de vakbonden gevraagd wordt aan de medewerkers om "minstens één dag het werk neer te leggen", is de hinder op zich moeilijk te voorspellen. Het was deze morgen dan ook bang afwachten hoe het zou verlopen. Maar verwacht je momenteel maar aan zware hinder, want de helft van de bussen, en op sommige plaatsen zelfs meer, rijdt vandaag niet. Dat zal waarschijnlijk ook zo zijn de komende drie dagen.

Wij geven alvast een overzichtje waar je welke hinder kan verwachten:

Antwerpen

De situatie in Antwerpen was al redelijk benard, maar De Lijn spreekt van een nog slechtere situatie deze middag. Eerst was er enkel in de stad zelf een bezetting van amper 15 procent. Dat viel oorspronkelijk in de andere streken nog mee met 1 op 3 tot 1 op 2 bussen die reden. Maar dat zou momenteel al een pak minder zijn. Over de hele provincie zouden nu slecht 15 procent van de bussen rijden. Enkel in Mechelen gaat het iets vlotter, daar is 1 op de 3 chauffeurs toch uitgereden. Van deze ritten verzekert De Lijn dat ze vandaag wel zullen rijden.

Dit weekend is het niet alleen Rock Werchter. Ook in Antwerpen is het al festivaltijd met Summerfestival. De Lijn bevestigde nog maar eens dat alle bussen naar Werchter zouden rijden, maar voor Summerfestival doen ze geen extra inspanning. Het festival besloot dan maar zelf om extra bussen in te leggen. Die shuttlebussen zullen vertrekken vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal en de Park & Rides van Merksem en Zwijndrecht.

Limburg

In Limburg rijden vandaag slechts de helft van de bussen. In de grote steden Genk, Hassel, Sint-Truiden en Tongeren zal je amper een bus zien passeren. Ook in Limburg zijn er dit weekend een aantal festivals met onder andere het Foodtruck Festival Smaakt Hasselt, maar ook daar worden geen extra lijnen ingezet. Best dus eens de site van De Lijn checken voor je vertrekt, of je zou wel eens héél lang op een bus kunnen wachten.

Oost-Vlaanderen

De bediening in Gent is ook zwaar verstoord. Zo rijden de tramlijnen 1 en 4 (op de as UZ-Muide) en buslijnen 3,5,6 en 9 maar om het half uur. Tramlijn 2 reed deze morgen niet, maar zou nu ook om het half uur rijden. Op tramlijn 4 (op de as Muide-Gentbrugge Moscou) rijden helemaal geen trams. Een hele hoop andere buslijnen in de stad liggen ook volledig plat. In Aalst en Sint-Niklaas is er eveneens zware hinder. In de Denderstreek en de Vlaamse Ardennen zou wel nog 1 op de 2 bussen rijden, in het Waasland zou maar dat 1 op de 3 zijn.

De lijnen die wel rijden vandaag, zouden allemaal tussen 19u30 en 21 uur het werk neerleggen, zo staat te lezen op de site van De Lijn.

Vlaams-Brabant

Ook Vlaams-Brabant en Brussel zijn zwaar geraakt door de staking. Amper 30 procent van de chauffeurs zou deze morgen gestart zijn.

Eerder deze week beloofde De Lijn al dat alle bussen richting Rock Werchter zouden rijden. En dat lijkt ook zo te zijn. Op die buslijnen worden vrijwilligers ingeschakeld, die, zo zegt De Lijn, niets in de weg zal worden gelegd. Tot deze middag zijn alle pendelbussen ook uitgereden, dus De Lijn lijkt zo haar belofte na te komen. Toch nog twijfels? Kijk dan even op de speciale Rock Werchter-pagina van De Lijn.

Couleur Café, dat in Brussel plaatsvindt, zou, naast storingen op de lijnen vanuit Wemmel en Meise, normaal gezien geen hinder ondervinden van de vakbondsactie. Het festival werkt samen met de MIVB, en die zetten tot drie uur 's nachts gratis pendelbussen in.

West-Vlaanderen

Hetzelfde liedje in West-Vlaanderen als in de rest van het land. Zware hinder op zowat alle lijnen. In Oostende en Brugge is de dienstverlening heel onregelmatig. In Kortrijk, Roeselare en Knokke rijden er zelfs geen bussen. Ook de kusttrams blijven niet gespaard, minder dan de helft rijdt nog. Wie trouwens toch op zo'n kusttram wil springen, kan de komende dagen niet meer terecht in de Kusttramwinkels. Tickets zullen dus via sms, online of via een ander verkooppunt moeten aangekocht worden.

Attest

Er is over heel Vlaanderen dus enorm zware hinder, met in de grootste steden weinig tot geen trams of bussen die rijden. Kwam je te laat op je werk, of ben je er gewoon niet kunnen geraken, dan kan je hier een hinderattest downloaden voor vandaag (het is dus niet meer geldig voor de rest van het weekend of maandag).

De conclusie is dus redelijk simpel: vertrouw niet op bus of tram om je op je bestemming te brengen. Je kijkt dus best naar andere opties, zoals de fiets, auto of taxi. Wie toch een tram of bus nodig heeft, moet zeker eens op de website van De Lijn kijken of zijn desbetreffende lijn al dan niet rijdt vandaag.

Lees meer