Wist je dat … Tel Aviv één van de meest innovatieve steden ter wereld is?

Je verwacht het niet meteen, maar Tel Aviv is één van de meest innovatieve steden ter wereld. Al jaren heerst er een echte ondernemersmentaliteit. Enkele van de grootste techbedrijven ter wereld zijn daarvan het resultaat: websitebuilder Wix, GPS-app Waze en Skype concurrent Viber. Allemaal hebben ze een verleden in Tel Aviv. En nu krioelt het er van de Chinese investeerders met durfkapitaal, klaar om te investeren in het volgende succesverhaal.

Wil jij een bezoekje brengen aan d Cool Capital van het Middellandse Zeegebied? Dan moet je in Tel Aviv zijn. De Israëlische stad staat wereldwijd bekend om haar legendarische feestjes. Ze feesten er echt stevig door, alsof er op elk moment een bom op hun hoofd kan vallen.

En als je weet in welke situatie de stad zit, is dat eigenlijk een niet zo?n rare houding. Want op nog geen 100 km van de stad woedt een vreselijke oorlog in buurland Syrië. En daarbovenop wordt Israël omringd door heel wat Arabische landen die het land liever kwijt dan rijk zijn. Op zijn minst een onzekere veiligheidssituatie.

Maar dat is niet alles: het land heeft ook nog eens een droog klimaat en bitter weinig natuurlijke hulpbronnen. Moeilijk om zo een rijk en welvarend land te worden. Maar net daarom ontstond in Israël een maatschappij waar innovatie, risico?s nemen en ondernemerschap cruciaal zijn. Want voor het land is het gewoon noodzakelijk om te kunnen overleven.

Falen is niet erg, zolang je maar blijft proberen

Dat die ondernemersmentaliteit erin zit gebakken, dat zie je aan deze cijfers: het land telt per hoofd van de bevolking het grootste aantal start-ups en geïnvesteerd durfkapitaal ter wereld. En nog spectaculairder: in 2015 werden er voor elke start-up die faalde, direct twee nieuwe opgericht. Het is echt een algemene houding in het land: falen is niet erg, zolang je maar blijft proberen.

In het hart van dat ‘falen-is-geen-optie’ beleid bevindt zich Tel Aviv. De voorbije 10 jaar kende de stad een nooit geziene explosie aan internet- en technologie start ups die wereldwijd successen boekten. Van website builder Wix tot GPS-app Waze en zelfs Viber (dé grote Skype concurrent). Ze startten allemaal op één of andere manier in Tel Aviv.

De stad ondersteunt actief de start-up scene. Als jonge, beginnende ondernemer krijg je voor amper 75 euro per maand ‘een bureau, wifi en gratis koffie’, 6 maand lang. En niet zomaar een bureau, neen, een bureau in een chique kantoor in het midden van de Rothschild Boulevard (ook wel gekend als de ‘start-upboulevard’). Daar zijn bijna alle techbedrijven in de stad gevestigd.

Subsidies en veel Chinezen

Na die startperiode van 6 maanden kiezen veel ‘gevestigde’ start-ups bewust om te blijven in het duurdere centrum van de stad. Vooral om de concurrentie aan te kunnen gaan met grote multinationals als Facebook en Google in the war for talent. En dat lukt ook. De locatie op zich trekt al talent aan, want werken langs de Rothschild Boulevard is hemel op aard: ’s ochtends kan je surfen, in de voormiddag ga je al wandelend naar het werk en ’s avonds spring je direct van je werk een café binnen.

Een goedkoop bureau en het juiste talent zijn wel niet de enige zaken die jonge ondernemers naar de stad doen trekken, ook het ruime aanbod aan subsidiemogelijkheden voor start-ups is bijzonder aantrekkelijk. Er zijn heel wat fondsen en programma’s waar je als start-up aan kan meedoen en waarbij de overheid mee een groot stuk van jouw risico draagt. Daarnaast krioelt het in Tel Aviv met Chinese investeerders, op zoek naar het volgende succesverhaal. Op die manier moet je, wanneer je als startende ondernemer op zoek bent naar kapitaal, niet lang twijfelen: je hebt een grotere kans om investeerders tegen het lijf te lopen in Tel Aviv.

In de stad zijn maar liefst 972 start-ups en 1500 bedrijven uit de hightechsector gevestigd. Je vindt er bedrijven uit heel wat sectoren en industrieën: natuurlijk internet en communicatie, maar evengoed agritech en food. Dat zorgt ervoor dat je als ondernemer makkelijk interdisciplinair kan samenwerken, elke sector bevindt zich om de hoek. En dat leverde al heel wat verbazingwekkende technologieën op.

Ook naar Tel Aviv?

Het is dan ook niet meer dan terecht dat Tel Aviv volgens de gerenommeerde krant Wall Street Journal op de derde plaats staat van meest innovatieve steden ter wereld. En daarom organiseert Living Tomorrow, in partnerschap met Startups.be, een bezoek aan de Global FoodTech & Agritech TLV in Tel Aviv. Het is een unieke, op maat gemaakt reis van 4 intensieve dagen, waar je in contact komt met heel wat binnen- en buitenlandse spelers uit de food- en agritech! Geïnteresseerd? Het programma vind je hier. En ook altijd leuk om te weten: tot 14 juni is er een vroegboekkorting van maar liefst € 125 euro per persoon!

Lees meer