Opnieuw drie huizen gekraakt door Roma-zigeuners in Gent, en de beloofde wet … die is nog steeds niet aangepast

Het kraakprobleem blijft duren. In Gent hebben Roma-zigeuners opnieuw drie huizen gekraakt. De politie staat nog steeds machteloos. De beloofde wet zou kraken strafbaar maken, maar die aanpassing is nog niet in werking. Het wetsvoorstel zou wel klaar zijn, maar moet nog door het parlement raken.  

In drie straten in Gent zijn opnieuw drie huizen gekraakt. Het gaat om huizen in de Provenierstersstraat, de Peperstraat en de Sint-Jacobsnieuwstraat. Een van de eigenaars getuigde aan de VRT dat hij met z'n eigen ogen heeft gezien hoe de krakers de sloten vervingen. "Maar wij kunnen daar niets tegen doen", getuigde hij.

Het is ondertussen al een paar maanden geleden, maar het kraakprobleem is nog altijd niet opgelost. In maart kwam het probleem voor het eerst sinds lang weer in de aandacht, nadat Roma-zigeuners het huis van een jong gezin hadden gekraakt toen die op vakantie waren. Dat bleek lang geen alleenstaand geval te zijn. De politie staat bij zulke acties machteloos. Er kan wel een procedure gestart worden bij de vrederechter, maar dat kan dan weer maanden in beslag nemen.

"Vertragingsmanoeuvre"

De publieke opinie reageerde scherp. Hier moest iets aan gedaan worden. Ook de politiek sprong snel op het hete hangijzer. Nauwelijks een weekje na het voorval bij het jonge koppel, werd er al aan een nieuwe wet gewerkt. Die zou kraken strafbaar maken en je zou ook een klacht kunnen indienen bij de politie, wat kan leiden tot een uitzetting van de krakers. Die ellenlange procedure zou ook een pak verkort worden. Maar ... die wet is er nu, meer dan drie maanden na datum, nog steeds niet.

VRT weet via het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat het wetsvoorstel wel al af is. Die is ook al goedgekeurd door de Raad van State maar is nog niet door het parlement. Die moeten nog hun fiat geven voor de wet ook daadwerkelijk in werking kan treden. En dat zou nog wel eens even op zich kunnen laten wachten. De wet is vorige week voorgesteld in de commissie Justitie, maar de oppositie hield enige vooruitgang tegen. Zij vroegen extra hoorzittingen. "Een vertragingsmanoeuvre", zegt Egbert Lachaert (Open Vld) aan Het Nieuwsblad. Hij hoopt echter begin volgende week witte rook te kunnen zien in dit dossier.

Lees meer