Bart De Wever neemt geen blad voor de mond: "Waarom mag ik de waarheid niet zeggen?"

In een interview met Gazet van Antwerpen toont burgemeester Bart De Wever dat hij inzit met de incidenten waarbij politieagenten werden aangevallen op de Antwerpse Sinksenfoor. Hij houdt zijn gedachten niet voor zichzelf en uit zijn mening over bepaalde bevolkingsgroepen, politieke partijen en de media.

Dat Antwerpse burgemeester Bart De Wever een uitgesproken mening heeft, is geen geheim. De incidenten in Antwerpen, waarbij politieagenten werden aangevallen, blijven de burgemeester hoog zitten.

In het interview met Gazet van Antwerpen begint hij met de problematiek in de schoenen van de media te schuiven: "De voorspelbaarheid van de media is verschrikkelijk. Niet de jongeren, maar de agenten zouden aan de basis liggen van de incidenten, wegens racistisch", zegt hij in het interview.

Daarnaast refereert de burgemeester ook naar de PVDA die zulke uitspraken zou versterken. Volgens hem wordt op jongerenmeetings van de PVDA gesinueerd dat alle politieagenten in Antwerpen racisten zijn, en dat kan hij niet tolereren.

Nadien versterkt hij zijn woorden door te zeggen dat hij de politie zal beschermen: "Ik zou hen de hand boven het hoofd houden. Dat ik de schuld krijg voor alles en nog wat, dan ben ik gewoon."

De waarheid zoals die is

Vandaag kwam een uitspraak van De Wever terug in verschillende media: "Waarom zou men de waarheid niet mogen zeggen zoals die is? Dat zal ik nooit begrijpen." Hij refereert naar een fenomeen dat volgens hem elk jaar terugkeert: "Elk jaar na het einde van de ramadan stellen we vast dat er in bepaalde wijken jongeren voor problemen zorgen. Dat is zo evident als dat de zon schijnt. Maar dat mag blijkbaar niet meer gezegd worden, want dan krijg ik de vraag of ik kan bewijzen dat de zon schijnt."

De burgemeester heeft donderdagmorgen mensen van de Marokkaanse gemeenschap ontvangen. In het interview vertelt hij dat veel ouders ongerust zijn over hoe ze een aantal jongens zien evolueren. Hij nuanceert zijn uitspraak door te zeggen dat we ook niet het ergste moeten denken. "Let op, we mogen de zaken ook niet erger voorstellen dan ze zijn. Het gaat hoogstens om een twintigtal jongeren die zich hebben laten aanpraten dat ze wegens racisme en discriminatie sociaal-economisch niet aan bod zullen komen."

Niet komen opdagen

In Borgerhout werd donderdagavond een overlegmoment opgezet door enkele Borgerhoutse jeugdorganisaties. Zij wilden samen met buurtbewoners, de politie en het stadsbestuur oplossingen zoeken voor de wijk.

Ondanks dat de burgemeester de incidenten heel ernstig vindt, lieten De Wever en zijn collega-schepenen in de loop van de dag weten dat ze de vergadering niet zouden bijwonen.

Lees meer