De maffia in België leeft nog. Vooral Albanese, Turkse en Marokkaanse bendes zijn zeer actief

Wie dacht dat maffiabendes tot het verleden hoorden en nog enkel in films te zien zijn, vergist zich. In België zijn nog verschillende bendes actief en de politie wil de problematiek aanpakken. Door onderzoek en analyses wordt vooral gefocust op leiders van criminele groepen. Volgens bepaalde dossiers zitten ze zo goed als overal. Benieuwd hoeveel maffialeden bij jouw in de buurt rondlopen? 

Franstalig dagblad La Dernière Heure heeft een rapport van de federale politie in handen gekregen. In het rapport stonden gegevens van criminele organisaties in 2015.

In het rapport wordt gerefereerd naar 251 enquêtes die de politie verzamelde van geïdentificeerde gevallen. Deze profielen worden pas beschouwd als een criminele organisatie als ze voldoen aan bepaalde criteria zoals ernstige misdaden plegen gedurende een lange periode.

De cijfers

Het vijfentwintig pagina tellend rapport vertelt dat deze criminele organisaties voornamelijk in Brussel voorkomen. In onze hoofdstad zit namelijk 37 procent van de gevallen. In Antwerpen zitten ook heel wat maffiabendes: met 35 procent is Antwerpen de tweede stad waar deze criminelen het meest voorkomen. Daarnaast spreken we nog over Luik met 9 procent, Bergen met 6 procent en Charleroi met 5 procent.

Activiteiten

Criminele activiteiten zijn heel uiteenlopend. Bij deze groepen gaat het vooral om het witwassen van geld, sociale fraude, import en export van cocaïne, cannabisproductie en drugshandel. In 70% van de gevallen plegen deze groepen ook ernstige misdrijven in het buitenland.

Daarnaast gaan de bendes ook niet op de koffie bij mekaar. Vaak ontstaan tussen verschillende criminele groepen gewelddadige afrekeningen.

Bevolkingsgroepen

Het is vooral opvallend dat zo'n crimineel milieu wordt overheerst door maffia's uit bepaalde landen. De deskundigen binnen de federale politie stellen dat in 2013 vooral de Russische en Chinese maffia actief waren in België. Op twee jaar tijd hebben Albanese, Turkse en Marokkaanse maffia de fakkel overgenomen en zijn zij het meest actief in België. De Italiaanse maffia is ook aanwezig maar dan meer aan de kanten van Bergen, Charleroi, Luik en Limburg. In Antwerpen is de Marokkaanse maffia vooral actief in de drugshandel. Daarnaast steken bepaalde motorrijders ook een handje toe in het opkrikken van criminele cijfers.

Lees meer