Rock Werchter 2017 was top, maar deze pijnpunten moeten nog aangepakt worden

Muzikaal was deze editie van Rock Werchter top met meerdere indrukwekkende optredens, maar organisatorisch zorgt het festival ieder jaar voor enkele ergernissen. Ook deze keer waren er meerdere pijnpunten. Hopelijk luisteren Herman Schueremans en Live Nation ...

Urenlang aanschuiven aan de ingang

© Florian Callens

De controle aan de ingang is nog nooit zo streng geweest en valt te vergelijken met wat je gewoon bent op een luchthaven. Bezoekers krijgen een plastiek zakje om hun vloeistoffen in te doen. Handtassen of rugzakken worden apart gecontroleerd en iedereen moet door een metaaldetector. Het zorgde de eerste dag voor wachtrijen van meer dan uur en ook later nog voor heel wat frustratie.

Tenten te snel volzet

Veel grote namen werden in de tenten The Barn of KluB C geprogrammeerd. Dat zorgt vaak voor leuke optredens ... voor wie binnen raakt tenminste. Eens er te veel volk in een tent zit, wordt die afgesloten. Wie naar een grote naam wil gaan kijken, moet vaak lang op voorhand al langskomen.

Zelfs als er halverwege een optreden veel mensen de tent verlaten, duurt het heel lang voor nieuwe mensen worden binnengelaten, zelfs als de tent ondertussen half leeg is. De organisatie probeerde dat probleem op te lossen met grote schermen en tribunes buiten, maar door de wind was het geluid daar allesbehalve goed.

Het systeem met de poortjes aan de ingang zorgt ook voor een ander probleem. Zo stropt het daar altijd omdat mensen denken dat de tent al behoorlijk volstaat. Wie zich toch door de eerste paar meters wurmt, ziet halverwege vaak zeeën van plaats.

Bonnetjes

Terwijl veel festivals al jaren zijn overgeschakeld op allerhande andere systemen, blijft Rock Werchter koppig vasthouden aan zijn systeem van eet- en drankbonnetjes. Die kan je dan wel op voorhand bestellen via de site, op de weide moet je wel degelijk bij een medewerker je bonnetjes gaan kopen. Van een bonnetjesautomaat, zoals op sommige festivals het geval is, is geen sprake. En wie bonnetjes over had, moest zich de laatste dag noodgedwongen eens goed laten gaan.

Parkingproblemen

Een parking vinden en er op- en afraken zonder uren te moeten aanschuiven is al jaren een probleem op Rock Werchter, maar dit jaar dook er nog een andere ergernis op. Doordat bijna alle parkings werden uitgebaat door verschillende plaatselijke verenigingen, moesten veel mensen twee parkingtickets kopen. Als je namelijk de eerste dag voor de ene parking had gekocht, waar de dag erna geen plaats meer was, moest je elders een nieuw ticket kopen.

Geen camping

De weken voor Rock Werchter kon je er op sociale media niet naast kijken: gigantisch veel mensen waren nog wanhopig op zoek naar een campingticket. Maar die waren al lang uitverkocht. Heel vervelend wie last minute nog een ticket op de kop kon tikken, want na het laatste optreden zijn er natuurlijk ook geen treinen meer naar huis. Die problemen waren nochtans te voorspellen, want al in februari waarschuwde burgemeester Dirk Claes (CD&V) van Rotselaar dat er waarschijnlijk te weinig campingplaatsen zouden zijn.

Lees meer