Dit is er nu écht beslist op het congres van de PS gisteren … Mager beestje?

Bij de iconische Lacs de l'Eau d'Heure kwam gisteren de PS samen voor een speciaal partijcongres. Er werd gestemd over maatregels om de problemen rond het cumuleren tegen te gaan. De PS stemde er, al zij het met een kleine meerderheid, voor een financiële decumul. Cumuleren mag daardoor nog wel, maar je moet het onbezoldigd doen. Een stap in de juiste richting, maar niet meteen het "radicale voorstel" waar PS-voorzitter Di Rupo het over had ...

Uit een partijcongres van de PS zijn vier maatregelen gekomen om "de ethiek te versterken en de democratie nieuw leven in te blazen", aldus PS-voorzitter Elio Di Rupo. En hoewel hij het met een sterke stem vol overtuiging zei, zijn het niet meteen de grote veranderingen waarover werd gesproken. Er lagen twee mogelijkheden op tafel: een algeheel cumulverbod of de, zogenaamde, financiële decumul. Bij dat laatste is het nog toegestaan om mandaten te cumuleren, zij het onbetaald.

Onder andere Paul Magnette, een van de grote namen voor de toekomst van de PS, was een sterke voorstander van een algemeen verbod, maar dat kwam er dus niet. Met 52 procent van de stemmen was het geen overtuigende meerderheid voor de financiële decumul. Leuk zal het voor Magnette echter ook niet geweest zijn. Hij wijst vooral op de 48 procent die hem wel gevolgd zijn, maar desalniettemin is dit voor het socialistische wonderkind toch een grote tegenslag.

Geen algemene decumul, maar wat wel?

Allereerst is er dus de financiële decumul. Dat houdt in dat een parlementslid van de PS wel nog een lokaal mandaat (burgemeester, schepen of voorzitter van het OCMW) mag opnemen, maar dat hij of zij dat mandaat gratis zal uitvoeren. In gemeentes met meer dan 50.000 inwoners is dat echter niet toegestaan. Federaties binnen de PS mogen dat aantal zelf ook nog laten zakken tot pakweg 30.000 of 25.000 inwoners.

Burgemeesters, schepenen of gedeputeerden zullen ook hun afgeleide mandaten (zoals, bijvoorbeeld, in intercommunales) onbetaald moeten uitoefenen. Daarnaast is er ook een plafond ingesteld voor wie mandaten heeft bij organisaties die gefinancierd worden met belastinggeld. Zij zullen nooit meer mogen verdienen dan het loon van een parlementariër.

Boegeroep

Vier maatregelen die de cumulproblemen aan banden zullen (en moeten) leggen. Maar dit is niet het sterke signaal waar de PS nood aan had. Het enige dat deze stemming heeft bewezen, is dat de PS meer verdeeld is dan ooit. Di Rupo probeerde bij de bekendmaking van de resultaten (zie het Facebookbericht onderaan voor de volledige toespraak) dan ook de PS als eenheid naar voren te brengen, maar het boegeroep deed al zijn inspanningen teniet. Hij noemde de PS nog "de enige partij die radicale voorstellen doet voor goed bestuur". Maar als je dan kiest voor de minst radicale oplossing die op tafel ligt, draagt die uitsprak weinig kracht.

Dit congres lijkt dan ook meer slecht dan goed te hebben gedaan voor de socialistische partij. Het sterke signaal bleef uit en de verdeeldheid is duidelijker dan ooit. De up and coming Paul Magnette kreeg een tegenslag te verwerken die zijn weg naar de top danig zal vertragen. En de patrons van de PS, die jarenlang alles voor het zeggen hadden, werden voor het eerst tegengesproken. De PS lijkt, ook na het congres, een zinkend schip waarvan niemand weet waar ze in de toekomst naartoe zullen varen.

Lees meer