Noord-Koreanen trekken zich niks aan van waarschuwing Trump en lanceren nieuwe raket

De waarschuwende woorden van Donald Trump hebben kennelijk geen indruk gemaakt op Noord-Korea: het land heeft opnieuw een proef uitgevoerd met een ballistische raket. 

Trump waarschuwde vrijdag dat het “tijdperk van strategisch geduld met het Noord-Koreaanse regime is mislukt”. Hij kondigde sancties aan tegen Noord-Korea om het regime weer in het gareel te krijgen. Er zou worden gewerkt aan een “serie maatregelen op het gebied van diplomatie, economie en veiligheid”.

Trump heeft op Twitter gereageerd op de raketproef die Noord-Korea vannacht heeft uitgevoerd. "Heeft die vent niks beters te doen?", vraagt de Amerikaanse president zich af.

Met “die vent” doelt Trump op Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea. Trump schrijft zich niet voor te kunnen stellen dat zijn bondgenoten Japan en Zuid-Korea de tests van Noord-Korea nog lang zullen pikken. "En wellicht dat China harde maatregelen treft tegen Noord-Korea en deze ongein voor eens en altijd beëindigt!", schrijft Trump nog.

Zorgen

Het nucleaire- en raketprogramma van Noord-Korea baart Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten grote zorgen. Pyongyang werkt volgens experts waarschijnlijk aan de ontwikkeling van raketten die de VS kunnen bereiken.

De nieuwe proef gebeurde 's ochtends rond 9 uur (lokale tijd) en zou hebben plaatsgevonden in de buurt van de grens met China. De raket kwam terecht in Japanse territoriale wateren, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Noord-Korea voerde de laatste maanden een aantal rakettesten uit. Op 22 juni werd al een raketmotor getest.