Russische tv-zender wil holebi's het land uit helpen en betaalt vliegticket enkele reis

Holebi's in Rusland krijgen een vliegticket enkele reis aangeboden door een orthodoxe, christelijke tv-zender. Iedereen die aan 'een vorm van perversie lijdt', mag op kosten van de zender naar Californië vliegen.

"Als je gay bent en je wil emigreren uit Rusland, dan wil tv-zender Constantinople jouw vliegticket enkele reis met veel plezier betalen", zo staat onder de video te lezen die de Russische zender online heeft gezet. Bij de boodschap staan nog emojis van een vliegtuig en een ziek gezichtje.

Iedereen die geteresseerd is, moet een medisch certificaat kunnen voorleggen dat ze 'sodomiet' zijn of "aan een andere vorm van perversie lijden". Sodomiet is oud synoniem voor homoseksuelen. Klein detail: homoseksualiteit is geen ziekte, dus kan er onmogelijk een medisch attest worden voorgelegd.

De tv-zender Tsargrad TV is opgericht om christelijke, orthodoxe waarden te promoten en bereikt 35 miljoen mensen, dat is een kwart van de Russische bevolking. De homofobe video werd eerder deze week gepost op het sociale netwerk VK, Russisch meest populaire website, en heeft sindsdien al 32.000 views gehaald. In de video zijn beelden te zien van Gay Prides en Russische vliegtuigen die opstijgen.

"Beleef je zonden"

Mensen met interesse mogen zich tot tv-host Andrey Afanasyev wenden. "Het is geen grap", zegt hij. "We willen echt dat je vertrekt en ergens anders openlijk je zonden kan beleven." Hij raadt verder ook nog Californië aan als bestemming, omdat het een gay-vriendelijke staat is.

In de reacties is te lezen dat mensen écht interesse hebben om Rusland te verlaten omwille van hun visie ten opzichte van holebi's.

Veel Russen zien homoseksualiteit als een ziekte die uitgeroeid moet worden. De voorbije maanden gingen ook al geruchten over een soort van concentratiekampen waar homoseksuelen naartoe gestuurd worden in Tsjetsjenië.

Lees meer