Nieuwe geheime peiling lekt in Antwerpen: links kartel pakt voorlopig niet

Sp.a en Groen halen apart in Antwerpen 10 procent en 18,9 procent, maar komen ze samen op, dan halen ze maar 27,2 procent. De Antwerpenaar heeft dus geen trek in een links kartel. Dat is de conclusie uit een geheime interne peiling van Groen, die het eind mei liet uitvoeren. Het Laatste Nieuws kreeg de peiling in handen, een nieuw opvallend lek na de interne MR-peiling.

Nieuw is het niet: partijen die laten peilen. Wat wel nieuw is: die peilingen die plots lekken bij de vleet. Vorige week kreeg De Tijd een interne peiling in handen van de MR, die spectaculair bleek. Het belang van de Franstalige liberalen om de zaak te lekken was evident: de PS verschrompelde in Brussel, kreeg een doodsklap in Wallonië, en de PTB werd de grootste partij, met MR als stevige tweede.

Voor het nieuwste lek geldt niet meteen een 'voordeel' voor de opdrachtgever. Want het gaat om een iVox-onderzoek bij 1.000 Antwerpenaars dat Groen eind mei liet uitvoeren. Het Laatste Nieuws kreeg via een omweg de peiling in handen. Veel controle op de methodologie is er niet, een extra korrel zout is dus geboden om deze peiling te lezen. Want de steekproef gaat wel op 1000 respondenten, maar uiteindelijk is er per scenario (met een gesloten kartel of met een'open' kartel of sp.a en groen helemaal apart) maar sprake van een steekproef van 350 man. Dat maakt dat de foutenmarge op zo'n 5 procent komt te liggen.

Interessant kartel-resultaat

Maar dat neemt niet weg dat de resultaten in lijn liggen met het andere lek: de sp.a zakt naar amper 10,1 procent van de stemmen in Antwerpen. Een dieptepunt, al zat de klad er in de grootste stad van Vlaanderen al langer in voor de socialisten. De peiling werd ook al eind mei, tussen 22 en 26 mei uitgevoerd: voordat alle schandalen in Wallonië losbarstten dus.

Spectaculairder is eigenlijk het 'kartel'-resultaat. Want de peiling ging specifiek op zoek naar twee scenario's: eentje waarbij sp.a en Groen afzonderlijk opkwamen, en eentje waarbij ze samen naar de kiezer gaan. En daaruit zou toch blijken dat de Antwerpenaar niet zit te wachten op zo'n kartel. Want Groen haalt op z'n eentje 18,9 procent. Maar komen Groen en sp.a samen op, dan zou zo'n kartel 27,2 procent halen: ruim twee procent minder dus dan een scenario waarin ze elk hun eigen lijst hebben. Een 'open' kartellijst, waarbij nog verruimers zouden staan, haalt zelfs maar 26,7 procent.

De Wever: N-VA houdt stand, maar meerderheid is weg

Grote winnaar in deze peiling is de N-VA, die op 33,6 procent blijft hangen. Uitdager Kris Peeters (CD&V) die pas naar Antwerpen verhuisd is, dondert naar beneden en haalt amper 5,4 procent. Open Vld haalt 5 procent. Burgemeester Bart De Wever is z'n huidige meerderheid zo wel kwijt.

Oppositiepartijen Vlaams Belang (8 procent) en zeker PVDA (8,1 procent) scoren goed. Indien Groen en sp.a in kartel gaan, scoren zij nog beter.

De peiling toont vooral ook aan dat er nog veel onbesliste kiezers zijn. Maar ongetwijfeld neemt Groen de harde cijfers mee in het achterhoofd, als er straks over een kartel moet worden gepraat. Beide partijen hebben de gesprekken opgestart, en de facto Wouter Van Besien (Groen) aangeduid als kopman. Maar een definitieve deal werd door Groen steeds op de lange baan geschoven, en is er vandaag nog niet.

Lees meer